В неделния ден, на 28 юни, Браницкият епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит, отслужи архиерейска литургия, по време на която извърши обновление на храм „Св. ап. Петър и Павел” в пернишкото село Мещица.

За празничната богослужба в храма се събра многоброен богомолен народ.

С владиката съслужиха протосингелът на Софийска митрополия - ставр. ик. Ангел Ангелов, предстоятелят на храма отец Борис Котев и отец Людмил Колев от Перник, свещеник Петър Василев от София.

Обновената църква е строена през 1870-1871 г. от майстора Стойо Йовичков, а през 1872 г. е изографисана от Евстати Димитров. През 1926 г. корабната част е преизписана от Илия Зографски, тъй като по-старите стенописи са унищожени. Оттогава са правени само частични ремонти с дарения от местните хора.

През 1972 г. храмът е обявен за паметник на културата от местно значение. Пернишкото земетресение нанесе тежки щети на църковната сграда. Сериозно пострадаха и стенописите. Първият проект за укрепването й беше отхвърлен и се наложи да се прави ново обследване и план за конструктивен ремонт. Едва тогава чрез Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС за ремонт на черквата бяха отпуснати малко над 57 хиляди лева, без в това да е предвидено реставриране на стенописите. За тях беше направен специален проект от реставратора Стефко Аенски, получил одобрение на НИНКН, но не и финансиране. Тогава бизнесмен с произход от селото дарил 32 хиляди лева за реставрацията и Стефко Аенски успял да възстанови старите стенописи в автентичния им вид и цвят. Дарителят настоява за анонимност, но вчера беше на богослужението и така стана ясно, че ще плати и останалата част от нужната за вътрешното възстановяване на храма сума. Преди две години с дарения от местните хора беше възстановена и открадната храмова камбана.

На хората от Мещица и на дарителите владиката преподаде пастирски поздрав от Негово Светейшество патриарх Неофит, а отец Борис Котев поднесе благодарственото си слово през сълзи от умиление и благодарност към Бога за това, че тригодишните усилия за възстановяване на черквата се увенчаха с успех.

Текст: Руми Борисова
Снимки: Здравко Кънев

{joomplucat:239 limit=10|columns=3}