На 15 август – Успение на Пресвета Богородица, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в столичния квартал Драгалевци бе направена първа копка за изграждането на православен храм, посветен на Рождество Богородично. Последованието възглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, а заедно с него съслужиха архимандрит Алексий, ефимерий на Драгалевския манастир „Успение Богородично“, архимандрит Евтимий, свещеник Радко Радков от храм „Св. вмчк Пантелеймон“ в кв. „Бояна“, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Храмът-параклис ще бъде изграден в градинката на ул. „Папрат“, срещу Медицински център „Света Богородица - Възвестителка“, ръководството на който е инициатор за изграждането на храма, както и основен ктитор за неговото построяване, под вещото духовно ръководство на архимандрит Алексий от Драгалевската света обител.

На водоосвещението и полагането на основния камък за построяването на храм „Рождество Богородично“ присъстваха и инж. Теодор Петков, кмет на район „Витоша“, д-р Динко Хубенов, д-р Анета Хубенова, представители на различни институции, които пряко са ангажирани със строителството на новата църква, както и много гости и приятели на основните ктитори.

При полагането на основния камък Белоградчишкият епископ Поликарп изказа думи на благодарност към инициаторите за построяването на храма, към кмета на района и към всички присъстващи, като ги поздрави от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

Очаква се храмът да бъде построен и подготвен за освещаване за празника Рождество Богородично през 2022 г.

 

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК