На 13 септември Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ откри своята академична година. За първи път най-старото висше училище за професионални музиканти в България започна годината, в която отбелязва своята 100-годишнина, с празничен водосвет.

В концертната зала на Академията се събраха ректорът проф. д-р Сава Димитров, деканите, ръководителите на катедри от трите музикални факултета и представители на академичния състав. 

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит празничното водоосвещение бе отслужено от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение със ставрофорен иконом Кирил Попов, протойерей Костадин Тренев, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп. 

В края на последованието епископ Поликарп се обърна с поздравително слово към музикантите, изпълнили залата.

„Няколко повода са ни събрали в тази зала – да дадем начало на новата учебна година, да отбележим тържествено стогодишнината от основаването на Музикалната академия, да осветим обновения сграден фонд в Академията, както и за първи път да извършим водоосвещение тук, в храма на музиката и изкуството...

С много от вас се виждаме в православните храмове по различни духовни поводи и мероприятия. Ние ви познаваме като певци, диригенти и като участници, които влизат в нашата църковна радост. Днес ние се вливаме във вашия празник и така показваме, че всички сме едно. Свидетелстваме, че православната вяра ни обединява и чрез музиката, която творите и изпълнявате, тя достига до умовете и сърцата... Бъдете живи, здрави и благословени!“ – благопожела владиката.

Той подари на Музикалната академия от името на Българския патриарх Неофит, известен със своето музикално образование и дарби, икона на св. Йоан Кукузел, която "да вдъхновява, благославя и предпазва от злини" музикалните творци.

Празничната програма продължи с изпълнение на църковни песнопения от смесен хор, под диригентството на проф. д-р Ванилия Кисьова.

След тържественото откриване епископ Поликарп, придружен от ректора и духовниците, поръси със светена вода представителната зала и обновените кабинети на четириетажната сграда.

Отслужен бе и водосвет в реновираната сграда на Музикалната академия, която се намира на ул. “Акад. Людмил Стоянов” 6. Там епископ Поликарп бе сърдечно посрещнат от декана на Инструменталния факултет проф. д-р Ясен Теодосиев, който представи ръководителите на инструменталните катедри и запозна владиката с обновения сграден фонд. 

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК