В неделния ден, на 27 септември, Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит, отслужи за първи път от 48 години божествена св. Литургия в храм "Събор на св. Архангели", който се намира в двора на Военната академия "Георги С. Раковски". Заедно с него съслужиха ставр. ик. Ангел Ангелов, протосингел на Софийска митрополия, прот. Йоан Чикалов, митрополитският протодякон Иван Петков и дякон Васил Танев.
Големият и просторен храм, който може да побере около 800 човека, е изграден още в края на 19 век, като през 1898 г. е осветен в присъствието на княз Фердинанд І. Първоначално в него са се извършвали редовно църковни богослужби, но постепенно храмът е занемарен и по технически причини дълго време в него не е била отслужвана св. Литургия.
Ремонтирането му е започнало през 2000 г. и през януари 2004 г. министърът на отбраната в правителството на г-н Симеон Сакскобургготски - Николай Свинаров, изпраща писмо до Светия Синод с молба за помощ по възстановяването и изографисването на параклиса.

„Министерството на отбраната и лично аз бихме искали да превърнем параклиса в място, където българските военни могат да изразяват душевните си емоции и да укрепват вярата си”, се казва в писмото.
Храмът “Св. Архангели“ е обновен през 2006 г. от Негово Преосвещенство Знеполски епископ Николай (сега Пловдивски митрополит).
По предложение на генерал-майор Георгиев, тогава началник на Военната академия, по стените в корабната част на храма са поставени мраморни плочи с имената на всичките 948 възпитаници на Академията, загинали във войните за национално обединение. През последните години в чест на различни годишнини духовници са отслужвали само заупокойни и молебни последования в храма.
Тази година, когато се навършват 100 години от откриването на първата учебна година в Академията (на 16 януари 1915 г. с тържествен молебен, в присъствието на върховния главнокомандващ Фердинанд I, на висши духовни, академични и държавни лица, на ректора на СУ, се открива първият учебен ден на Военната академия) и 135 години от създаването на военни окръжия, България за първи път (според запазени сведения) от 48 години бе отслужена св. Литургия.
Молитвено участие в богослужбата взеха преподаватели, възпитаници и служители на Военната академия.

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:272 limit=40|columns=3}