На 29 септември Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий положи основен камък на нов параклис, посветен на св. архангел Михаил. Новият храм се изгражда по желание на Националната гвардейска част и се намира в района на военното формирование.
В чинопоследованието, предстоявано от софийския викарий, взеха участие ставр. ик. Ангел Ангелов, софийски протосингел, свещеник Атанас Георгиев и дякон Васил Танев.
На събитието присъстваха бригаден генерал Боян Ставрев - командир на Нацианалната гвардейска част и представителни части.

С п р а в к а:
Националната гвардейска част е приемник на създадената през 1879 г. лична гвардия на княз Александър І Батенберг. На 30 юни Софийска № 1 конна сотня осъществява първия официален екскорт на български княз. При тържественото шествие по софийските улици сотнята за първи път е предвождана от личния флаг на княз Александър І. През годините гвардейската структура се разраства от 150 души в началото,  до 600 души през 40-те години на ХХ век. Гвардията се утвърждава като елитна бойна войскова единица до 1944 г., поради което в нея се изпитват първите устави, наставления и правилници по бойна подготовка. В нейното командване и управление се изграждат най-добрите професионалисти. Задължение на гвардията е да осигурява охраната на държавни, военни и стопански обекти в Софийския гарнизон. Сред тях най-важен е караулът пред парадния вход на Двореца, неизменно изпълняван от 1882 г. с часови, винаги в парадна гвардейска униформа. Те са единствената войскова единица с право да носи както личния флаг на владетеля, така и официалното бойно знаме на Българската армия. Затова на 30 август 1881 г., след връчване на първите официални бойни знамена в българската история, гвардейците заедно с останалите войскови части изпълняват церемониален марш пред своя княз.
От своето създаване до наши дни историята на гвардията следва възходите и паденията на българската държава. От 50-те до 90-те години на ХХ в. гвардейските части претърпяват различни реорганизации и имат различни командвания от страна на Министерството на отбраната и Министерството на вътрешните работи, но винаги съществува представителна гвардейска рота за провеждане на протоколни и юбилейни мероприятия с национално значение.
С Постановление № 124 на Министерския съвет от 14 май 2001 г. Националната гвардейска част е утвърдена като представително военно формирование на Българската армия. Тя участва при провеждането на представителни и протоколни мероприятия с национално значение, в които участват президентът на Републиката, председателят на Народното събрание, министър-председателят, министърът на отбраната и началникът на Генералния щаб на Българската армия.
През 2009 г. е приет нов Правилник за структурата, организацията и реда за използване на Националната гвардейска част. Националната гвардейска част е утвърдена като представително военно формирование в състава на въоръжените сили и структура на пряко подчинение на министъра на отбраната.
Мисията на Националната гвардейска част днес е не само да представя най-добрите войнски традиции и ритуали, но и да бъде център за тяхното възраждане и обогатяване в името на съхраняването и утвърждаването на националната идентичност.

{joomplucat:274 limit=40|columns=3}