В тихата октомврийска вечер на 13 октомври, в старинния митрополитски храм ”Св. Петка”, намиращ се в двора на Софийска митрополия, бе отслужена празнична вечерня, посветена на многообичаната българска светица – св. Параскева-Петка.

Десетки християни в навечерието на празника се събраха в древния столичен храм в сърцето на София и изпълниха храмовото пространство, засвидетелствайки своята почит и любов към светицата. Празничната богослужба бе отслужена от председателя на празнуващия храм - ик. Николай Николов, и ик. Василий Сарян - предстоятел на сталичния храм „Св. Преображение“ и свещеник Станислав Иванов.

Молитвеното пение на клиросните певци и топлото моление на вярващите, които непрестанно се увеличаваха, прекрасните цветни украси в храма, на всички икони със светлия лик на светицата, допринасяха за празничното настроение на присъстващите.

Божията угодница Параскева бе славословена, възхвалявана и с дълбоко духовно преклонение почитана от Божия народ. С надежда за утеха и благодатна помощ вярващите отправяха молитви към нея и с ревност й принасяха дарове. Събрани в притвора на храма, църковното изпълнение заедно изпълни последованието на петохлебието, а свещениците дълго благославяха многобройните хлебни приношения.

В края на вечернята председателят на църковното настоятелство, ик. Николай Николов, поздрави присъстващите с настъпващия храмов празник и прикани за обща, съборна молитва и в утрешния ден, когато ще бъде отслужена архиерейска св. Литургия.
Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:290 limit=20|columns=3}