Енорийски живот

На 14 октомври, когато честваме паметта на св. преподобна Петка Търновска, а по юлианския календар Покров на Пресвета Богородица, в руския храм-подворие „Св. Николай Мирликийски“ бе отслужена Божествена литургия, възглавена от представителя на Московския и на цяла Русия Патриарх в София, Негово Високопреподобие архимандрит Васиан (Змеев). В съслужение с него в богослужбата взеха участие ставрофорен иконом Кирил Попов от столичния катедрален храм „Св.Неделя“, протойерей Серафим Янев, и.д. игумен на Кремиковския манастир и протойерей Димитър Тухчиев от храм „Св. вмчк Пантелеймон“.

След св. Литургия архимандрит Васиан се обърна към духовниците и богомолците, като ги поздрави по случай празника на Божията Майка и празника на преподобна Петка-Параскева. В своето слово той отбеляза, че този празник обединява руския и българския народ в тяхното упование на молитвеното застъпничество на Небесната Царица, която простира своя благодатен покров и над Русия,  и над България, и със своите молитви ни пази от всяко зло.

Архимандрит Васиан специално приветства отец Кирил Попов като изтъкна неговите трудове на Божия виноград като духовен пастир, диригент и църковен композитор, и му подари 57 том на Православната енциклопедия*.

Радостно е, че в този том на това най-престижно съвременно църковно издание са поместени биографични и творчески данни за един от най-видните български учени – старобългаристи проф. д.ф.н. Георги Попов, както и за неговия най-малък брат - ставрофорен иконом д-р Кирил Попов

След литургията в храма, по традиция бе извършен молебен в криптата на църквата, пред мощите на св. Серафим Софийски Чудотворец. Чинопоследованието бе предстоявано от отец Кирил Попов, който в края благопожела на всички здраве, упование в Бога и радост в Господа, такава, каквато е имал светител Серафим.

                                                                                         По материали от сайта на Руското подворие в София

*„Православная энциклопедия“ е специализирана енциклопедия, издадена от Църковно-научния център „Православна енциклопедия“. Ръководител и главен редактор на тази център от основаването му е Сергей Кравец. Първото издание е през 2000 г.

 


 

От тази година в столичния храм "Св. Параскева", ул. "Раковска" № 58, започва да функционира Неделно училище за деца. В програмата са включени:

ШКОЛА ЗА МАЛКИ БОГОСЛОВИ.

Занятията ще се провеждат всяка неделя от 10:30 ч. до 11:00 ч.

Учителите приканват: "Заедно с нас ще пътувате във времето, ще посетите свещени места и ще се срещнете със свети личности. Ще научите още за православните празници и християнските добродетели, а това ще ви направи по-добри в сърцата си, по-будни в ума, по-силни във вярата си и по-полезни за хората около вас."

МУЗИКАЛНО - ТЕАТРАЛНА ШКОЛА.

Заниманията ще се провеждат всяка неделя от 11:00 ч. до 12:00 ч.

Ръководителите си поставят за цел децата да придобият елементарна музикална култура като се постараят да им изградят:

- слушателски умения; развиване на ладовия и метроритмичен усет; създаване на певчески умения, ясна дикция, вярно интониране и пеене в група; свирене на детски музикални инструменти; участие в музикални драматизации, музикални игри и танци с богато игрово действие.

ИГРИ НА ОТКРИТО И НАСТОЛНИ ИГРИ

се организират всяка неделя от 12:00 ч. до 12:30 ч.

ШКОЛА „МЛАД БЛАГОТВОРИТЕЛ“

ще работи всяка събота от 17.30 ч. до 18.30 ч. 

 

ДОБРОТВОРЧЕСТВО И ПРАВОСЛАВИЕ

„Нашият живот е кратък. Нека бързаме да правим добро в света.“ арх. Гервасиос Раптополус

- създаване и реализиране на проекти с идеална цел, задвижвани от младежи доброволци;

- включване на експерти от всички сфери на образованието като лектори-доброволци и обучители на младежи доброволци;

- информационни кампании по актуални здравни теми;

- благотворителни инициативи от деца за деца, и от деца за възрастни;

- спортни празници, игри на открито и настолни игри;

- детски празник на талантите;

- празници на българския дух и традиции;

- манастирска работилница: правила и отговорностите по време на детски лагери; протокол на хранене; месене на просфори и приготвяне на жито /коливо с молитвени правила/; готварство и работа в кухня за бедни и по време на детските лагери; пчеларство; цветарство; дърводелство.

Допълнителна информация и записвания: +359 899 168 441 - Диана Хаджиангелова

 

Важно!

Посещенията в Енорийския център на школите ще се допуска при използване на 30% от капацитета на помещенията, и не повече от 10 човека в помещение.

 

 

 

На 27 септември 2021 г., с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит започна строителството на православен храм „Св. Серафим Софийски Чудотворец“ в столичния кв. „Надежда“ 3.

Тържествен водосвет за началото на строежа бе отслужен от архимандрит Василий, протосингел на Софийската света митрополия, в съслужение с протойерей Христо Димитров, предстоятел на новостроящия се храм, иконом Константин Вълчев, предстоятел на храм „Св. Дух“, иконом Методи Корчев, предстоятел на храм „Св. Николай Мирликийски“, иконом Атанас Вълков и протойерей Венцислав Тонов.

На церемонията присъстваха Ирина Савина, зам.-кмет на Столична община по направление „Европейски политики, международна дейности и туризъм“, кметът на район „Надежда“ инж. Димитър Димов и кметовете на районите „Връбница“, „Люлин“, „Илинден“, както и олимпийският шампион от Токио Стойка Кръстева и нейният треньор Борислав Георгиев.

Православният храм ще носи името на първия български светец от векове назад, владика Серафим Соболев, канонизиран през 2016 г. след съвместна процедура на Българската и Руската православна църква.

На 8 септември, Рождество Богородично, манастирът "Седемте престола" отбеляза своя храмов празник. В този ден ежегодно стотици поклонници от цялата страна се стичат към св. обител, за да се поклонят и помолят на Божията майка.
Празничната Литургия  бе отслужена от архимандрит Севастиан, игумен на светата обител.
В края на богослужбата игуменът се обърна към събралите се в храма богомолци и ги поздрави с празника като напомни значението му за нашето спасение.

"Елате всички верни и се възрадвайте в Господа! Днес нашето спасение започна с раждането на Тази, която се яви неръкотворен храм на Господа. Цар Соломон направи великолепен храм, а днес се ражда от Иоаким и Анна духовния храм вместил Бог Слово" – каза в словото си отец Севастиан.
След богослужбата, в двора на манастира бе отслужен празничен водосвет и бе раздадено благословено ястие на всички дошли да уважат манастирския празник.


ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК
 

На 1 септември отбелязваме началото на църковната нова година и почитаме паметта на св. Симеон Стълпник.

По този повод, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит в храм „Свети Архангели“ на Военна академия „Г. С. Раковски“ бе отслужена тържествена света Литургия, възглавена от Негово Високопреподобие архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, свещеник Йордан Божилов, предстоятел на храма, протойерей Петър Кудузки, свещеник Лука Китин, протодякон Александър Нешев, йеродякон Вартоломей, дякон Алексий Мулачки и дякон Никола Чочев.

За църковните песнопения се погрижиха певци от хора „Св. Наум Охридски“, ръководени от д-р Андрей Касабов.

На 28 август 2021 г. се навършиха 78 години от кончината на Цар Борис III.

По този повод в София Фондът за опазване на историческото наследство „Цар Борис и Царица Йоанна“ организираха литийно шествие до втория гроб на Царя Обединител в парка „Врана“, където бе отслужена панихида от ставрофорен иконом Николай Георгиев, предстоятел на митрополитския катедрален храм „Св. Неделя“, в съслужение със ставрофорен иконом Александър Георгиев, предстоятел на столичния храм „Св. св. Кирил и Методий“.

На паметната плоча на Цар Борис цветя и венци поднесоха представители на Студентски клуб „Спаичъ“, Национално движение „Ново начало“, евродепутатът Андрей Ковачев и др.

За случая бе донесена за поклонение и икона на св. Йоан Рилски Чудотворец, дарена на Цар Борис от български монах от светогорския манастир „Ватопед“ и която била положена на гърдите на Царя по време на неговото опело.

На 1-ви август за 12-та поредна година потегли поклонническият път "Рилският чудотворец", който се организира от Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и храм „Св. София – Премъдрост Божия“, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

По традиция той започна от старинния храм "Св. София", където бе отслужена св. Литургия и празничен водосвет от архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, ставрофорен иконом Ангел Ангелов, председател на храма и духовен надзорник на Софийска епархия, и протойерей д-р Сава Кокудев от храмовото духовенство.

В края на литургията архимандрит Василий произнесе проповед за празника на св. братя Макавеи и Изнасянето на св. Кръст Господен, като се обърна с насърчителни думи към участниците в поклонническото пътуване.

По традиция бе отслужен и тържествен водосвет, за здраве и благословение на всички присъстващи.

На 22 юли 2021 г. чествахме паметта на св. равноапостолна мироносица Мария Магдалeна.

В склоновете на Мургаш планина, на 3 км от гр. Бухово и на 18 км източно от София е разположен манастир, посветен на св. Мария Магдалена.

В манастира има основи на голяма базилика с размери 41 x 26 м, от IV век, както и на сгради, които са свързани с нея. Открити са и каменни плочи със специфична украса, което говори, че навярно тук е имало и е минавала укрепителна линия още преди създаването на самия манастир.

Вероятно манастирът е основан през XVI век – време на сравнителна верска търпимост, когато християните в империята имат възможност да възстановяват свои храмове. Манастирът е част от Софийската Мала Света гора. При кърджалийско нападение през XVIII век той е напълно разрушен и изоставен.

На 21 юни Църквата отбелязва денят на третото Лице на Света Троица - Светия Дух.

На този ден Годечкият манастир "Св. Дух" отбеляза своя празник с тържествена св. Литургия и водосвет.

Светата Литургия в манастирския храм бе възглавена от Негово Високопреподобие архимандрит Януарий, архиерейски наместник на Годечка духовна околия, а заедно с него съслужиха архимандрит Нектарий, игумен на Курилския манастир "Св. Йоан Рилски", йеромонах Йероним, игумен на манастира "Св. Дух", както и протойерей Тодор Тошев, предстоятел на храм "Св. Димитър" в гр. Годеч.

Мнозина поклонници се бяха стекли в светата обител, за да почетат празника на манастира.

След литургията духовенството отслужи тържествен водосвет, като бе осветено и месно ястие, раздадено за здраве и благословение на всички присъстващи.

Започна поредното записване в Курсовете по Православие за възрастни, които се провеждат в Енорийския център на столичния храм "Св. св. Кирил и Методий". Тук курсовете се организират от 2005 г. насам с благословението на Софийската св. митрополия по инициатива на предстоятеля на храма Негово Високоблагоговейнство ставр. ик. Александър В. Георгиев и църковното настоятелство.

Курсов преподавател е д-р Десислава Панайотова - православен богослов, директор на Eнорийския център и ЦРИК "Св. св. Кирил и Методий" при едноименния храм, експерт "Програми и проекти" в Културно-просветния отдел при Св. Синод на БПЦ-Българска Патриаршия.