Енорийски живот

С благословията на Негово Светейшество Софийският митрополит и Български Патриарх Неофит за поредна година в Кремиковския манастир „Св. вмчк. Георги Победоносец“ се проведоха православни детски лагери. 

Децата, които летуваха в манастира бяха от различни населени места на Софийска епархия – София, Дупница, село Горна Малина и др. Най-малките  лагерници бяха деца, изучаващи Религия в детските градини на Банкя и на софийския квартал Кремиковци.

Изключително интересни и поучителни бяха заниманията с по-големите ученици. Те бяха запознати с живота и делото на българските светци и бяха пленени от историите за чудесата на Господ Иисус Христос. В продължение на седмица те рисуваха икони, правиха коливо и просфори, разучаваха църковни песнопения, участваха в богослуженията на манастира и се занимаваха с "Приказко " и Арт-терапии.

Йеромонах Симеон Алексов от Шумския манастир „Св. Архангел Михаил“, Годечка духовна околия, стана част от учителския колектив на СУ „Проф. д-р Асен Златаров“ в Годеч, с директор Полина Петрова. 30-годишният духовник ще преподава по философия и гражданско образование на учениците от 8 до 12 клас.

Отец Симеон, който е ефимерий в Шумския манастир е завършил Богословския факултет на Софийския университет, а след това и магистратура по философия във Философския факултет на СУ. В момента работи и над докторантурата си по философия. С назначението си в манастира той се запознава с местните учители, които му предлагат да ги подпомогне в образавателното дело на местните деца.

Самият духовник, посветил живота си на Бога скромно споделя, че простотата е висша ценност, и в малките неща се крие голяма сила. Затова човек трябва да е благодарен за всичко, защото изобилието на живота ни дава и загуби, и победи, които се превръщат в наши ценни уроци.

По информация на: www.aktualenglas.info

Новата учебна година в 50 ОУ "Васил Левски", кв. "Драгалевци", бе открита с празничен водосвет. Той бе отслужен от новия енорийски свещеник при храм "Света Троица" в столичния квартал, свещеник Лука Китин.

На тържественото откриване присъстваха директорът Валентина Макавеева и целият педагогически състав и помощен персонал. Дворът на училището бе изпълнен с деца и много родители. Тази година в първи клас постъпват 72 ученици, които са разпределени в три паралелки.

След водоосвещението отец Лука пожела на децата и учителите успешна и благодатна учебна година, а на родителите – да ги подпомагат в техните трудове и занимания, така заедно да изграждат и възпитават добри и знаещи хора. Свещеникът поръси с осветената вода всички присъстващи и отправи лични благопожелания за здраве и успехи.

Манастирът „Св. Йоан Предтеча“ край земенското село Жабляно отбеляза своя храмов празник на 29 август – денят на Отсичането на честната глава на св. Йоан Предтеча и Кръстител. Празничната св. Литургия беше предхождана от вечерно богослужение, което се предстояваше от йеромонах Спиридон от Църногорската св. обител и утреня, оглавена от игумена на Църногорския манастир архимандрит Никанор.
За празника в Жаблянския манастир се събраха монаси и монахини от близките манастири и миряни от близкото с. Жабляно.
Празничната св. Лтургия беше отслужена от йеромонах Спиридон от братството на Църногорския манастир, в съслужение с йеродякон Йосиф - и.д. игумен на Жаблянската св. обител. Песнопенията изпълниха псалти под ръководството на Владимир Симич от Сърбия.
След празничната служба бе направен водосвет и бе осветено празнично постно ястие, раздадено на богомолците и намиращите се в обителта строителни работници.

В Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян“, по традиция и това лято се проведе детски православен лагер – в дните от 16-и до 23-и юли.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит в манастира се събраха 35 деца от неделното училище при храм „Рождество Христово“ в София, с ръководител Велина Андонова. Енорийският център работи усилено с различни дейности от няколко години и тя е негов директор. В групата имаше също деца на свещеници и християни от други енории, присъстват деца с увреждания, придружавани от специалисти, които работят с тях.

За духовното образование на децата се погрижиха игуменът на манастира архимандрит Никанор, както и отците от братството на светата обител. В началото на лагера бе отслужен тържествен водосвет от йеромонах Спиридон, за здраве и благословение на всички присъстващи, а на литургията за празника на св. пророк Илия децата се причастиха с Тялото и Кръвта Господни. На лагера гостуваше и свещеник Лука Младенов, който изнесе интересна беседа на децата и проведе вълнуващи игри.

За девета поредна година, под ръководството на секретаря на МКБППМН към СО район "Младост”, г-жа Стела Цакина, се проведе лятна програма за деца в начална и догимназиална училищна възраст. Тя се провежда с цел превенция на деца в риск, за приобщаване към интересни и полезни дейности, както и за получаване на нови знания. Тази година лятната програма се проведе в периода 20 - 24 юни, в новооткрития център на МКБППМН намиращ се в кв. „Младост – 1 А” бл. № 510. По традиция началото на  програмата бе дадено в енорийския храм „Рождество Христово”, където децата бяха благословени от протойерей Симеон Змейков, който ги запозна с устройството на храма, а г-жа Велина Андонова им разказа за различните дейности и занимания, които се провеждат в Енорийския център  при храма.

В столичния квартал Княжево, под свода на храм „Св. Пророк Илия“ се намира един от малкото параклиси в страната, посветени на великия чудотворец и пророк Елисей. В края на изминалата година той бе изцяло ремонтиран и обновен, което даде повод да се постави ново духовно, богослужебно начало и традиция да се отслужва в храма тържествена света съборна Литургия и денят, отреден за почит и молитва към предания Илиев ученик – 14 юни, да се чества като втори храмов празник.

Съборната света Литургия бе възглавена от предстоятеля на храма иконом Дилян Цветков. За литургично съучастие в радостта на княжевската енория се събраха множество свещенослужители от съседни енории, както и доскорошни и настоящи храмови ефимерии. Това бяха протойерей Димитър Тухчиев – предстоятел на храм „Св. Пантелеймон“, Княжево; протойерей Иван Иванов – ефимерий при храм „Св. архидякон Стефан", Южен парк; протойерей Дамян Друмев от храм „Св. Георги“; свещеник Георги Читалов – предстоятел на храм „Св. Николай“, Горна баня; свещеник Радко Иванов – ефимерий при храм „Св. Пантелеймон”, Бояна; свещеник Петко Дишков от храмовото духовенство, както и няколко иподякони.

Храмов празник отпразнува храм "Света Троица" в столичния квартал Драгалевци. Празничната света Литургия бе отслужена от наскоро назначения енорийски свещеник Лука Китин, който е и предстоятел на храма, заедно с дякон Евтимий Куков.

С последование на  всенощното бдение и празнична св. Литургия Горноврабчанският манастир „Възнесение Господне“ отбеляза своя храмов празник.

В зелените двори на светата обител сестринството посрещна гости от околните манастири на Краището, ревностни за богослужението миряни, а за светата Литургия и празничната трапеза се присъединиха и десетки жители от близките населени места, между които и г-н Димитър Сотиров - кмет на община Земен, г-н Стефан Маринов - председател на общинския съвет на Земен, г-н Димитър Боянов - зам.-кмет на общината, много кметски наместници, изпълнителният директор на „Земенея“ г-н Васил Николов и др.

Последованието на всенощното бдение беше отслужено от йеромонах Спиридон от братството на Църногорската св. обител в съслужение с новоръкоположения йеродякон Йосиф от същото братство. Светата литургия бе предстоявана от иконом Константин Стойчев - и.д. игумен на Горноврабчанския манастир. За песнопенията се погрижиха монах Иларион Църногорец и г-жа Татяна Матанова от курса на протопсалт Вл. Симич.

С военен ритуал-поклонение и полагане на венци и цветя Военна академия „Г. С. Раковски“ отбеляза 105 години от героичната гибел на полковник Борис Дрангов – един велик българин, доблестен мъж, отдал целия си съзнателен живот за свободата на Отечеството.

Панихида в памет на полковник Дрангов отслужи Негово Благоговейнство свещеник Йордан Божилов – ефимерий на храм „Свети Архангели“ във Военна академия и енорийски свещеник в столичния храм "Св. Петка", кв. Орландовци.

След панихидата, на паметника на полковник Дрангов и на възпоминателната плоча „Кота 1050 – Завоя на Черна“ на Алеята на победите бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност към великия патриот на България.

Началникът на Академията генерал-майор Тодор Дочев завърши словото с думите: „Вечна памет на полковник Дрангов, слава, вечна слава на неговото дело и служба в името на Майка България. Да се знае и да се помни неговото име и саможертва, чрез него да възпитаваме в патриотизъм и родолюбие млади и стари, военнослужещи и граждани, ученици и студенти, синове и дъщери на Република България. Да живее България!“