Продължете към съдържанието

Енорийски център при храм „Рождество Христово“

Храм Рождество Христово в МладостХрам „Рождество Христово“ е единственият енорийски храм в столичния район „Младост“ и единственият с това име в цяла Софийска епархия. Повече от две десетилетия жителите на квартала очакваха да им се построи храм. На 18 октомври 2015 г. желанието им се сбъдва – тогава отеква първият камбанен звън на новопостроената църква. Софийска св. митрополия назначава за председател на храма иконом Димитър Генчев, спечелил си прозвището „Храмостроителят“, поради няколкото храма, които е издигнал. Енорията, състояща се от около 120 хиляди души, се обгрижва духовно и от още двама млади свещеници – Симеон Змейков и Лъчезар Вълков. Храмът се оглася от два хора – единият за източна нотация, който се ръководи от сина на отец Димитър – Кирил Генчев, а другият – за западна нотация, представляващ дамски хор с диригент маестра Люба Шопова.

Една година след освещаването на храма – на 18 октомври 2016 г., благодарение на усилията на отец Димитър, е открит и Енорийски център, включващ Неделно училище, в което учебните занятия се водят от богослова г-жа Велина Андонова, и Духовно-просветен център.
 

Информация за Неделното училище:

Целогодишно се записват деца от 6 до 18-годишна възраст. Учебните занятия се провеждат през учебната година в неделя от св. Литургия до 13:30 ч.

В енорийския център се провежда и вероучение за възрастни – с д-р Златина Каравълчева и гост лектори, в събота от 15:30 до 16:30 ч.

Също така през учебната година има занятия по Източно-църковно пеене с Никола Антонов в четвъртък от 18:30 ч., както и иконопис за възрастни събота от 10 ч. и от 13 ч.

От 2021 г. ще стартират и уроци по Новогръцки за начинаещи – в неделя след 13:30 ч., както и курс по дърворезба.

Телефон за контакт и записване: 0889011962

Телефон на храма: 088 899 4213.

 
{gallery}uchilishta/mladost{/gallery}
 

Visits: 4

Skip to content