Енорийски живот

На 1 февруари т. г. се навършват 78 години от злощастната нощ, когато след края на т. нар. „Народен съд“ са извършени първите масови смъртни присъди в София – 147 висши държавници, военни, учени, юристи, лекари и интелигенция са екзекутирани в бомбени ями в близост до софийските гробища. Между тях са имената на Н. В. княз Кирил Преславски, проф. Богдан Филов, регентът ген. Никола Михов, проф. Александър Станишев, д-р Иван Вазов и др.

По този повод, в деня за почитане жертвите на комунизма в България, в храм „Успение Богородично“ на Централните софийски гробища бе отслужена панихида за всички загинали в резултат на Народния съд и на атеистичния режим в България.

Панихидата бе отслужена от иконом Христо Попов, свещеник към столичния храм „Св. Параскева“, а за църковните песнопения се погрижиха протопсалт Иван Праматаров, дългогодишен преподавател в Богословския факултет към СУ „Св. Климент Охридски“, и Пламен Михайлов, главен редактор към Културно-информационния отдел на Софийска света митрополия.

На 12 декември Църквата почита паметта на св. Спиридон, епископ Тримитунтски Чудотворец - един от великите светии и чудотворци от IV век. По този повод в митрополитския старинен храм "Св. Петка" бе отслужена празнична литургия. В софийския храм от 2014 година се намира пантофка на Тримитунтския Чудотворец, осветена на мощите му на гръцкия остров Корфу. Тя се покои в храма като е поставена в специално изработен проскинитарий, с нарисувана голяма икона на светеца.

По решение на храмовото духовенство в църквата "Св. Петка"- стара, всеки четвъртък, след края на вечерното богослужение се чете акатист на Тримитунтския Чудотворец Спиридон.

На 4 декември Православната църква чества паметта на св. вмчца Варвара и на св. преп. Йоан Дамаскин. По този повод столичният храм „Преображение Господне“, в квартал "Лозенец" тържествено отпразнува деня, който чества като втори храмов празник, тъй като в него е устроен параклис, посветен на светата великомъченица и от десетилетия се покои частица от светите й мощи. (Светинята е донесена в храма на 8 септември 1957 г.)

В празничния ден бе отслужена света Литургия, която с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе възглавена от архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия.

Заедно с него в съслужение взеха участие ставрофорен иконом Василий Сарян, предстоятел на храма, ставрофорен иконом Николай Георгиев, предстоятел на митрополитската катедрала "Св. Неделя", ставрофорен иконом Кирил Дидов, предстоятел на храм „Св. ап. Петър и Павел“, ставрофорен иконом Йоан Чикалов, предстоятел на храм "Св. Параскева", иконом Гоце Христов, протойерей Климент Харизанов, свещеник Борис Борисов от храмовото духовенство, митрополитският протодякон Иван Петков и йеродякон Вартоломей.

Изборът да спасяваш

Акция по кръводаряване на свещеници от Софийската митрополия и миряни се проведе преди броени дни във Военномедицинска академия. Десетки духовници, по трдиция от години, дариха кръв за спасяването на непознати човешки животи. Един от тях е отец Дилян Цветков.

Да спасиш живота на някой непознат

Отец Дилян Цветков вероятно е спасил живота на десетки непознати, които никога не е срещал, които едва ли ще срещне. Той е кръводарител години наред. По благородната кауза на кръводаряването се запалва още като студент. Включва се редовно в годишните кампании на Цветница, които са инициирани от Св. Синод, Българския червен кръст и Националния център по трансфузионна хематология, но не само в тях. Дарявал е при нужда за познати и непознати преди операция. От няколко години се включва и в кръводарителските кампании във Военномедицинска академия, в които с благословението на Негово Светейшество патриарх Неофит се включват и много свещеници от Софийска епархия. Спомня си първото преживяване, когато давал кръв. Бил на 19 години, студент. „Казах си, че това е нещо много ценно, много належащо за хората и не бива да пропускам случая да даря кръв", казва свещеникът. Не крие обаче, че в началото се чувствал дискомфортно, не от страх, а от недоумение. „Шокиращо е да видиш как източват от кръвта ти и я събират някъде. И в теб се обажда тъничкото гласче на егоизма: Ама, как така, това си е мое!", разказва със смях за преживяванията си в първите акции по даряване отец Дилян и подчертава, вече сериозно, че това е твърде отговорен и животосасяващ акт, за да си позволи човек да изпитва егоизъм. Защото, както сам казва това, което правиш за другите също е проповед, но чрез дела.

На 24 ноември Православната църква празнува паметта на света великомъченица Екатерина. В гробищния парк на столичния квартал Княжево се намира храм, посветен на св. великомъченица. В чест на празника там бе отслужена празнична св. Литургия от протойерей Петко Дишков от храмовото духовенство на храм "Св. Пророк Илия". По традиция, след литургията бе отслужен водосвет и осветено ястие и коливо в чест на празника.

Малкият храм събра на духовното тържество в паметния ден множество богомолци, на които свещеникът припомни житието на св. Екатерина и мъченическия подвиг на ревностни християни, които със своите подвизи до ден днешен дават обилен духовен плод, от който ние черпим.

Храмът "Св. Екатерина" е построен през 1929 г. от иконом Стефан Минев, с цел да подслонява при лошо време християните, поменаващи близките си на гробището. От тогава до днес той посреща и приютява българи и руснаци, тъй като в него има гробове и на белогвардейци. През 2016 година Руското консулство у нас построи в гробищния парк мемориал за загиналите войни през II световна война.

И тази година столични духовници се включиха в инициативата на Военномедицинска академия „Бъди един от нас! Дари кръв – спаси живот!”, която се проведе на 22 ноември. Кръводарителската акция бе организирана в чест на Деня на християнското семейство и в нея взеха участие свещенослужители и техни близки, който дариха кръв безвъзмездно за нуждаещи се пациенти.

В чест на празника свещениците отслужиха водосвет за здраве и успех на медицинските работници. Иконом Дилян Цветков, предстоятел на княжевския храм "Св. пр. Илия" поздрави с празника Въведение Богородично тях и семействата им, и им отправи благопожелания за бодрост в служението им в полза на хората, радост и удовлетворение в работата.

ВМА периодично организира кампании с цел насърчаване на безвъзмездното кръводаряване. Те имат за цел да насочат вниманието върху кръводаряването като израз на солидарност и участие на цялото общество.

В празничния ден на светото Въведение Богородично приключиха серията инициативи на територията на Община Панчарево, посветени на християнските семейства и младеж. Събитията се случиха с благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, а в подготовката и изпълнението се включиха не само представители на православните енории в Панчарево, Кокаляне, Лозен, Бистрица, Железница, Горни Пасарел, Младост и централните храмове „Св. Параскева" и „Св. София", но и хора от дирекцията, учители и ученици на 83 Основно училище „Елин Пелин" и читалище „Виделина", с подкрепата на Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928", Община Панчарево, както и на множество доброволци сред родителите.

В съботни и неделни дни след св. Литургия в храмовете в Кокаляне и Панчарево се събираха деца от различните неделни училища, включително и децата от „пътуващото" неделно училище "Св. Николай Мирликийски Чудотворец", водени от богословите Анета Тодорова - вероучение малка група, Десислава Попова – вероучение голяма група и Диана Хаджианнгелова – пеене.

Работилници и тематични игри водеха доброволци, ръководени от богослова и преподавател в неделното училище на Кокалянската енория към храм „Св. Георги" – Веселина Терзийска.

Д-р Надежда Савова-Григорова, културен антрополог, автор и илюстратор на серията „Книги за деца – промени света" – „Приключенията на НадЕжко, таралежът хлебар без граници", организира най-малките, за да им разкаже за Въведението на Божията Майка в Йерусалимския храм, докато заедно месят и пекат просфори.

В неделния ден на 20 ноември, в столичния храм "Преображение Господне" се състоя концерт по повод Въведение Богородично.

Празничната програма бе подготвена и изпълнена от децата на Детския православен хор „Св. Серафим Софийски“, с диригент г-жа Анелия Кочева.

Концертната програма започна непосредствено след светата Литургия с приветствие на предстоятеля на храма ставрофорен иконом Василий Сарян, който поздрави децата, родителите и многобройните енориаши, дошли на милото духовно тържество.

„Да благодарим на децата затова, че сърцата им са отворени за вярата,  да се радваме на тяхното присъствие и да молим на Божията Майка да ги укрепва, благославя и да ги пази от изкушенията на този свят“ - каза в словото си отец Василий.

В продължение на един час малките християнчета четоха откъси от нравствено-поучителни разкази, рецитираха евангелски и християнски стихове, пяха тропари и други църковни песнопения.

С утринно богослужение, св. Литургия, водосвет и освещаване на курбан бе отбелязан празникът на св. великомъченик Мина, един от покровителите на гр. Кюстендил
 
Богослужебните последования бяха отслужени в храма, издигнат в чест на светеца през 1934 г. Те бяха оглавени от архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, в съслужение с иконом Светослав Григоров, иконом Даниил Хаджийски, протойерей Виктор Мачай, свещеник Тодор Точев, свещеник Мирослав Костов и свещеник Георги Тасков.„
 
Песнопенията по време на св. Литургия бяха изпълнени от смесения хор при храма. В олтара помагаха иподяконите Калиник Найденов, Георги Стоянов, Даниел Сираков и Ради Ангелов. Молитвено участие в св. Литургия взеха монахиня Фотиния, игумения на Граничката Св. Обител и десетки православни християни от града и околията.

На 11 ноември, когато Църквата чества паметта на Христовия мъченик св. Мина, в Годечка духовна околия тържествено бе отбелязан храмов празник.

Храм „Св. вмчк Мина“ в Годечкото с. Каленовци посрещна тържествено своя празник – с Божествена св. Литургия. Службата бе оглавена от Негово Високопреподобие архимандрит Януарий, архиерейски наместник на Годечка духовна околия, в съслужение със свещеник Алексий Мулачки.