Енорийски живот

С празнично честване Кюстендил отбеляза навършването на 112 години от обявяване Независимостта на България. С вдигане на трибагреника и под звуците на националния химн започна тържественото отбелязване в Кюстендил, което бе уважено от областния управител Виктор Янев и главния секретар Гергана Михайлова.

Представители на различни институции и десетки граждани се включиха в церемонията, която се състоя пред Арката на централния площад „Велбъжд“. Бе произнесено и слово, посветено на годишнината от историческото за страната ни събитие. Общинският духов оркестър също бе част от празничната програма.

На 19.09.2020 г. бе отслужена св. Литургия в храм „Св. вмчк. Димитър”, с. Копиловци, Кюстендилска духовна околия. Св. Литургия бе оглавена от Негово Високопреподобие архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, в съслужение със свещеник Иларион Стоянчов, председател на храма. 

Клиросното пеене оглави иконом Светослав Григоров, председател на храм „Успение Богородично”, гр. Кюстендил.

Молитвено участие в св. Литургия взе и кметът на селото г-жа Мирослава Костадинова.

На 15.09.2020 г. от 9.00 ч. в храм „Успение Богородично” бе отслужен молебен пред частицата от Св. Кръст Господен, донесена за поклонение и благословение на жителите в Кюстендилска духовна околия, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит, по случай празника Въздвижение на Честния Кръст.

Молебенът бе отслужен по повод  началото на учебната 2020/2021 г., за благословение на учениците, учителите и всички трудещи се в образователната система.

Същият бе оглавен от архимандрит Януарий, архиерейски наместник на Годечка духовна околия и игумен на Искрецкия манастир „Успение Богородично”, гост в Кюстендилска духовна околия, в съслужение с архимандрит Исаак и духовници от околията.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит на 13.09.2020 г., в 16.45 ч., в навечерието на празника Въздвижение на Св. Кръст Господен (Кръстовден), в храм „Успение Богородично”, гр. Кюстендил бе посрещната частица от Св. Животворящ Кръст Господен, която се съхранява в Искрецкия манастир „Успение Богородично”, Годечка духовна околия, вградена в специално изработен кръст, за поклонение и благословение на вярващия народ в Кюстендилска духовна околия.

Свещеният символ бе донесен от Архимандрит Януарий, архиерейски наместник на Годечка духовна околия и игумен на Св. Обител, и посрещнат в митрополитския храм от Архимандрит Исаак и духовенството при околията.

На 8 септември, Рождество Богородично, манастирът "Седемте престола" отбелязва своя храмов празник. В този ден ежегодно стотици поклонници от цялата страна се стичат към св. обител, за да се поклонят и помолят на Божията майка.

Празничната Литургия и последвалия водосвет бяха отслужени от и. д. игумена протойерей Стефан Александров.

Манастирският празник бе уважен от кмета на с. Габровница - Валентин Борисов и кмета на с. Осеновлаг - Бонка Младенова.

В края на богослужбата отец Стефан се обърна към събралите се в храма богомолци като говори за Раждането на Пречистата Дева и за изпълнението от Нея на Божия благ промисъл – да стане Майка на Спасителя Христос.

На 09.09.2020 г. бе отслужена св. Литургия в храм „Св. Анна”, с. Смоличано, Кюстендилска духовна околия.

Св. Литургия бе оглавена от Негово Високопреподобие архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, в съслужение с протойерей Даниил Хаджийски, председател на храма.

Клиросното пеене оглави иконом Светослав Григоров, председател на храм „Успение Богородично”, гр. Кюстендил.

Молитвено участие в св. Литургия взе кметът на Община Невестино г-н Димитър Стаменков, зам. кметът на Общината г-н Йордан Глогов, секретарят на Общината и общински съветници.

На 9 септември 2020 г. Бистришкият манастир „Св. Иоаким и Анна“ отбеляза своя храмов празник.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, след сериозен ремонт беше обновен главният храм на обителта. Чинът на обновление и св. Литургия бяха възглавени от Негово Високопреподобие архимандрит Василий – протосингел на Софийска св. митрополия. В съслужение с него бяха иеромонах Пимен – игумен на Германския манастир, иеромонах Силуан – игумен на другия Бистришки манастир „Св. Петка“, прот. Петър Калчев, прот. Радослав Вутов, прот. Илиян Алексиев и митрополитския протодякон Иван Петков.

Молитвено участие взе и игуменът на манастир „Св. Иоаким и Анна“, йеромонах Яков.

За благолепието на богослужбата допринесоха песнопенията на клиросните певци, водени от д-р Андрей Касабов.

На 8 септември 2020 г. бе отбелязан престолният празник на храм „Рождество Богородично” в с. Ваксево, общ. Невестино. Св. Литургия отслужи Негово Високопреподобие архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, в съслужение със свещеник Димитър Коларски, предстоятел на храма. 

На клироса пя протойерей Даниил Хаджийски от храм „Успение Богородично”, гр. Кюстендил.

В Св. Олтар помага благочестивият раб Божий Мирослав от гр. Кюстендил.

Молитвено участие в  богослужбата взе кметът на Община Невестино г-н Димитър Стаменков и кметът на селото г-жа Юлия Испиридонова. 

След св. Литургия бе извършен водосвет за здравето на жителите на с. Ваксево и осветен курбан за благословение.

С празнична света Литургия бе отбелязан храмовият празник на Жаблянския манастир "Св. Йоан Предтеча и Кръстител". Това се случи на 29 август, когато Православната църква отбелязва Отсичането главата на св. Йоан Предтеча и Кръстител.

В празничния ден бе направено обновление на храма,  тъй като бе завършен основният ремонт на храма и околохрамовото пространство.

Богослужението бе предстоявано от протойерей Александър Стоев, архиерейски наместник на Радомирска духовна околия, който бе в съслужение с протойерей Константин Стойчев – и.д. игумен на Жаблянския манастир, и архимандрит Боян Атанасов. Песнопенията бяха изпълнени от църковни певци от Перник под ръководството на свещеник Марио Михов.

Молитвено участие в богослужението взеха зам. кметът на община Земен г-жа Даниела Владимирова и миряни от близкото село Жабляно.

На 28.08.2020 г. бе отбелязана 160-годишнината на храм "Успение Богородично" в с. Трекляно, Общ. Трекляно, Кюстендилска духовна околия.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и митрополит Софийски Неофит празничната Св Литургия бе отслужена от архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия.

На клироса пя протойерей Светослав Григоров, председател на църковното настоятелство на храм "Успение Богородично", гр. Кюстендил.

Молитвено участие в службата взеха йеромонах Максим от Старозагорска епархия, гост в Кюстендилска духовна околия и свещеник Васил Манасиев.

На богослужението присъстваха и взеха молитвено участие: г-н. Радко Петрунов, кмет на Община Трекляно, кметове и кметски наместници на населени места от същата община, както и много жители на селото.