Просвета и култура

РОДОЛЮБИВИ БЪЛГАРИ,

Вековната традиция на единение между Църква и Училище обединява учители, родители, общественост и институции за изографисването на нашия Православен духовен център, носещ името на свети Патриарх Евтимий Търновски – параклиса на 41 -во ОУ, район “Триадица”, ул. “Цар Самуил” № 24.

Идеята събира в едно Божията Премъдрост и запазилите се до днес християнски ценности и добродетели на българина. Начинанието е свързано с предстоящото честване на 135 години от създаването на 41 -во ОУ  и 15 години от изграждането на училищния параклис.

Да се обединим в стремежа за духовно възраждане на християнските ценности! Да дадем своя принос в утвърждаване на нашата национална идентичност! Да се покажем достойни наследници на родолюбивите си предци!

Набирателна банкова сметка:

Общинска банка АД,  IBAN: BG74SOMB91303324907601

С благодарност:

Ръководството и екипът на 41-во ОУ „Свети Патриарх Евтимий“

На 25 септември в Софийска митрополия се състоя духовна беседа с архимандрит Вартоломей (Газетас), игумен на Светогорския манастир „Есфигмен“. С благословението на Негово Светейшество Софийския  митрополит Българския патриарх и Неофит срещата се проведе в зала „Екзарх Стефан“ на Софийската света митрополия.

Архимандрит Вартоломей бе представен на присъстващите от архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир. Той благодари на светогорските монаси за участието им в празника на св. Силуан Атонски, чиято памет тържествено бе почетена в Църногорския манастир, като подчерта, че светецът събира духовници за поредна година от различни места по света. Архимандрит Вартоломей представи на аудиторията живота на св. Силуан и подчерта неговите най-важни достойнства и духовни трудове, а именно че по време на бурни времена (Първата световна война) той успява да изгради вътрешна духовна бран, да отхрани исихията в себе си и да придобие вътрешен мир и молитвеност. Едно от манастирските послушания на св. Силуан било да отговаря за 5000 човека, което той направил по най-добрия начин, като запазил мира и помогнал на лутащите да се преборят с отчаянието, да опознаят Господа в земния си живот и така да се подготвят за бъдещия.

Първата православна детска градина „Успение Богородично“ отново отваря врати да приеме малките християнчета от 2 до 6 години за учебната 2023/2024 година.
Ръководството на градината приканя вярващите родители да доведат децата си в прекрасно оборудваната детска база, където децата им ще могат непринудено да се запознават с православна култура и духовност.
За тях ще се погрижи екип от високо квалифицирани специалисти, които работят по утвърдената от МОН учебна програма. Времето на децата е ангажирано така, че максимално да се развиват своите интелектуални, емоционални и творчески възможности.
Педагогическият екип се стреми децата да се развиват цялостно и пълноценно като възпитават в тях умение да общуват хармонично, с такт и добронамереност. Стремежът е да се формира в тях любов и търпение, които са в основата на умението да имаш приятели, семейство, позитивни и градивни отношения в колектив. Формира се социална компетентност и адаптация, умения за свободно и творческо отношение към живота.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит от 22 до 23 август, т. г., се състоя детски православен лагер в манастира „Св. Лука“ край с. Граница, община Кюстендил, Кюстендилска духовна околия. В него участваха около 20 деца, които се включиха в различни работилници, като изучаваха православни песнопения и участваха в празнична детска лития, както и подготвиха драматизация по случай 150 години от обесването на йеродякон Игнатий. 

Началото на лагера беше поставено с водосвет, отслужен от Негово Преосвещенство Велбъждския епископ Исаак, втори викарий на Софийския митрополит и архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, за здраве и благословение на всички участници.

В дните след големия християнски празник Успение Богородично първото в България мобилно приложение за православна аудио-визуална продукция и печатни издания „Епархийски глас“ стана достъпно и за устройства на система Apple iOS. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит приложението, представящо официалната медия на Софийската света митрополия, бе публикувано тази година за празника Петдесетница .

С него можете да превърнете своето мобилно устройство в източник на християнска просвета и култура, като следите на живо онлайн радиото и интернет телевизията „Епархийски глас“, и разглеждайки виртуално страниците на едноименното списание.

Мобилното приложение е свободно достъпно в магазина на Google Play и в App StoreИЗТЕГЛЕТЕ ЗА ANDROID / ИЗТЕГЛЕТЕ ЗА APPLE iOS.

Поклонническият път „Рилският Чудотворец“, който за 14-а поредна година се провежда пешеходно от София до Рилския манастир с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, достигна крайната си точка. На 5 август вечерта над 150 поклонници от похода пристигнаха в Рилската света обител и бяха настанени в манастира, за да присъстват на празничната света Литургия за Преображение Господне на следващия ден.

Походът, който символично повтаря пренасянето мощите на преподобния св. Йоан Рилски Чудотворец през 1469 г., се провежда от 1 до 6 август и преминава през местата, за които има спомен, че е минало шествието. Маршрутът обхваща  живописните планини Витоша, Верила и Рила, за да достигне до Рилската света обител.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит на 1-ви август за 14-та поредна година потегли поклонническият поход „Рилският чудотворец“, който се организира от Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Софийска света митрополия и Столична община.

Походът, който символично повтаря пренасянето мощите на преподобния св. Йоан Рилски Чудотворец през 1469 г., преминава през местата, за които има спомен, че е минало шествието. Маршрутът обхваща  живописните планини Витоша, Верила и Рила и след пет дни ще достине до Рилската света обител.

По традиция той започна от старинния храм „Св. София“, където бе отслужена св. Литургия и празничен водосвет от архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, с когото съслужиха протойерей Лъчезар Попов, предстоятел на храма, протойерей Васил Танев от храмовото духовенство, протойерей Георги Райчев, предстоятел на храм „Св. Георги“ в с. Кокаляне, и протойерей д-р Сава Кокудев.

На службата присъстваха десетки християни, между които доц. д-р Йвайло Найденов, декан на Богословския факултет към СУ „Св. Климент Охридски“, и проф. Павел Павлов, организатор на поклонническия път.

Предлаганата на малкия читател книга „Хвърчилото, орлите и светците“ е второ допълнено издание на първия самостоятелен сборник с разкази на презвитера Мирела Кючукова, издание на Руенски манастир „Св. Йоан Рилски“, с. Скрино.

Авторката, майка на три деца, учител по „Религия“ и съавтор на учебниците по „Религия Християнство-Православие“, издадени от Българската православна църква – Българска патриаршия, с умение и педагогически опит поднася на малкия читател вълнуващи истории, вдъхновени от житията на българските светии. Умело подбраните сюжети от живота на светците са написани разбираемо и достъпно, както за малките деца, така и за техните родители. Разкази не само разкриващи живота и делата на нашите светии, но и увличащи към подражание на тяхната любов към Бога и ближния. Като пръв плод на още непубликуваните разкази са непринудените и вдъхновени детски илюстрации, придружаващи настоящето издание.

В чест на празника Петдесетница, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе публикувано първото в България мобилно приложение за православна аудио-визуална продукция и печатни издания, представящо официалната медия на Софийската света митрополия „Епархийски глас“.

С него можете да превърнете своя смартфон или таблет в устройство за християнска просвета и култура, следейки удобно на живо онлайн радиото и интернет телевизията „Епархийски глас“, както и разлиствайки страниците на едноименното списание.

Мобилното приложение е свободно достъпно в магазина на Google Play и в App StoreИЗТЕГЛЕТЕ ЗА ANDROID / ИЗТЕГЛЕТЕ ЗА APLLE iOS.

На 10 и 23 май 2023 г. на сцената на Софийската опера се състоя световната премиера на музикалната поема „Рилският пустинник“ по текст на Тихомир Павлов и музика на ставрофорен иконом Кирил Попов. Творбата — прекрасна творческа сполука, представлява музикална поема в две действия и десет картини. По решение на Св. Синод на Българската православна църква, спектаклите бяха посветени на 70-годишнината от Възстановяването на Българската патриаршия, както и по случай Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.