Просвета и култура

В петък, 10 март, се състоя тържественият факултетен съвет на Богословския факултет към Софийския университет „Св. Климент Охридски” по повод стогодишнината на висшето богословско училище, която се изпълва през настоящата година. На тази дата преди точно 100 г. е проведен първият факултетен съвет на духовното учебно заведение.

На тържественото събитие присъстваха Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, Техни Преосвещенства Мелнишкият епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, Браницкият епископ Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски”, архим. Василий, протосингел на Софийска митрополия, архим. Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, архим. Мелетий, зам.-ректор на Софийската духовна семинария, ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков, зам.-министърът на образованието проф. Албена Чавдарова, зам.-министърът на културата доц. д-р Пламен Славов, духовници, бивши и настоящи преподаватели и студенти от Богословския факултет, както и негови служители.

На 10 март в ОУ „Митрополит Авксентий Велешки“, гр. Самоков, се състоя тържество, свързано с отбелязването на 225 години от рождението на патрона на училището митрополит Авксентий Велешки.

Празникът на училището беше уважен от много гости и приятели на елитното иновативно самоковско училище. Сред гостите бяха: Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, г-жа Мария Гайдарова, зам.-министър на Образованието и науката, г-жа Росица Иванова, началник на РУО София-област, г-н Владимир Георгиев, кмет на община Самоков, д-р Веселин Хаджиангелов – директор на Градски исторически музей Самоков, ставрофорен иконом Михаил Колев, архиерейски наместник на Самоковска духовна околия, г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия, както и много духовници, преподаватели и ученици.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит Софийската света митрополия издаде четвърти том от сборника със слова на предстоятеля на Българската православна църква.

Поредицата съдържа слова и обръщения на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит по повод църковните празници и значими обществени събития през годините 2013 – 2023.

На 14 февруари, в деня на успението на св. Кирил Славянобългарски, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в залата на Софийска света митрополия „Екзарх Стефан I“ се проведе среща с учителите по религия.

На срещата присъстваха учителите, които преподават предмета Религия-Православие в училищата на територията на Софийска епархия, преподавателите, които организират неделни училища, както и доброволците, които подпомагат различните форми на работа с подрастващите в църквата.

Събирането на преподавателите бе организирано във връзка с честването на успението на св. Кирил Славянобългарски, по повод 1160 години от Великоморавската мисия на светите равноапостолни братя, както и за това Софийска митрополия да изкаже благодарност на учителите за техния труд, усилия и неуморност в подпомагането в просветното дело на Църквата.

На събитието присъстваха Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, Негово Високопреподобие архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия и началник на Духовно-просветния отдел на Софийска митрополия, г-жа Ваня Станчева, старши експерт при РУО – София-град, г-н Иван Тупаров, технически сътрудник при Духовно-просветния отдел на Софийска митрополия, както и около петдесет и пет преподаватели.

От 1 до 6 февруари 2023 г. се състоя поклонническо пътуване до Светите земи, организирано от Поклонническо-просветния център „Св. Йоан Рилски“ при Софийска света митрополия.

Поклонническата група бе водена от иконом Стилиян Табаков, председател на управителния съвет на Центъра, а с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит в поклонническото пътуване взеха участие Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, архимандрит Самуил от Видинска епархия, протойерей Илия Дичев от Дупнишка духовна околия, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп, г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия, както и десетки вярващи от цяла България.

Поклонническата група в продължение на пет дни се поклони и посети следните свети места и забележителности: Тел Авив, гр. Лида с гроба на св. Георги, стария град Яфа, гр. Назарет - храма при извора на Благовещението и храма на Благовещението, Кана Галилейска, връх Тавор, Капернаум, Табха, Галилейското езеро, Витлеем – Рождество Христово, Йерусалим - Елеонския хълм, Гетсимания, гроба на Света Богородица, Витезда, дома на св. Йоаким и Анна, Голгота, плочата на Помазанието, Гроба Господен, Стената на плача, манастира на св. Теодосий, на св. Сава Освещени, Витания, река Йордан, Йерихон - смоковницата на Закхей, манастира на Изкушенията, манастира на св. Герасим Йордански и Мъртво море.

В деня на светите Три Светители в зала „Екзарх Стефан“ на Софийската света митрополия бе представена четвъртата книга с проповеди на протойерей Владимир Дойчев – „Храмът е сърце“. Над 200 души дойдоха в мразовитата януарска вечер да разберат как се раждат проповедите на отеца и да чуят думи за спасение и утеха.

„Това е книга за миговете, които нахалстват да превземат вечността. Книга за мислите, които се обличат като юпита – изглеждат пълни с перспектива, но всъщност са обикновени измамници. За утешителните сънища, които се превръщат в кошмари. И за събуждането в утринта, когато грее слънце.“ – каза в началото на представянето авторът. „Храмът е място за красива любовна среща – между Възлюбилия ни Бог и възлюбената душа. Пространство, в което можеш да се уверяваш в Този, Който те обича и да го правиш винаги - завинаги.“ - сподели още отец Владимир.

Тази година ще се проведе петото издание на Националния конкурс за детска рисунка „Вяра и упование“. Той се организира от  ОУ „Тома Кърджиев“ - гр. Русе, съвместно с Регионално управление на образованието - Русе, регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе и Русенска митрополия.

Конкурсът се провежда с благословението на Светия Синод на Българската православна църква и в него могат да вземат участие деца от всички епархии в страната.

Темата на тазгодишното издание е „Цветовете на душата“, като е предложен и вариант за работа на свободна тема. Има възможност да се работи и и по трета тема, която е зографисване на икони.

Крайният срок за изпращане на творбите е 30 април 2023 г.

На 21 януари вечерта, в софийската зала „България“ се проведе юбилеен духовен концерт "Братя двоицу", посветен на  имения ден и 10-ата годишнина от избора и интронизацията на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит † Н е о ф и т, и 80-ата годишнина на доцент протопсалт Димитър Димитров и 45 години диригент на смесения хор при ПКСХП „Св. Александър Невски“. Организатори на музикалното събитие са Св. Синод на БПЦ – Българска патриаршия, Софийската света митрополия и Софийската филхармония.

В програмата на концерта се включиха музикалните формации: Смесеният хор при ПКСХП „Св. Александър Невски“, с главен диригент доцент протопсалт Димитър Димитров и диригент д-р Георги Еленков, Софийски свещенически хор, с диригент ставрофорен иконом д-р Кирил Попов, Камерен ансамбъл „Св. Йоан Кукузел – Ангелогласният“, с диригент Кристиан Попов и Архиерейският хор при Старозагорската света митрополия, с диригент Мария Денкова. Водещ на вечерта бе Мариус Донкин.

Честито Рождество Христово!

Драги приятели, представяме на вашето внимание ютюб-канала Епархийски глас TV.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит на 21 декември беше осветен телевизионен център към Софийска митрополия „Епархийски глас“.

Продукцията на телевизия „Епархийски глас“ ще можете да намирате на този адрес: Епархийски глас TV.

На вашето внимание представяме днес: Посланието на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит за Бъдни вечер, Освещаването на телевизионния отдел при Софийска митрополия и първото предаване „Стълба към небето“, което ще се излъчва всеки петък от 10:00 ч. Първото предаване беше публикувано днес в 10:00 ч., а второто ще се излъчи на 1 януари 2023 г. от 10:00 ч.

Надяваме се, че чрез тази нова придобивка ще допринесем за духовното преуспяване на всички вас.

 

Третият брой на списание „Епархийски глас“ за 2022 година излезе от печат в чест на празниците Рождество Христово и Богоявление.

Новият брой на периодичното издание на Софийската света митрополия е под надслов „Бог се яви в плът“. В него ще откриете Обръщение за празника „Богоявление“ на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български Патриарх Неофит, „Христос дойде в света – радвайте се“ от Белоградчишкия епископ Поликарп, разговор със ставрофорен иконом Тома Шопов, статии за богословието, църковната история, разговор на Весела Игнатова с професор Константинос Нихоритис „Да върнем атонския дух в нашето съвремие“, „Византийската църковна музика и нейната метрика“ от Ивайло Борисов, „Когато небесата се отварят“ - мисли за Рождество Христово на Иван Стамболов – Сула, както и християнска поезия и разкази, детско творчество и църковни новини.