Просвета и култура

На 21 ноември в София се проведе духовен концерт, посветен на Въведение Богородично.

По традиция, Софийска света митрополия организира празничен концерт, посветен на Богородичния празник, който е определен от родната ни църква през 1929 г. и като Ден на православната християнска младеж и семейство. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит концертът се проведе в митрополитския катедрален храм „Св. вмчца Неделя“.

Духовното тържество започна с приветствие от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, който отправи благопожелания от името на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит.

На 18 ноември, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит в гр. Кюстендил се проведе празничен концерт, посветен на Въведение Богородично - Ден на православната християнска младеж и семейство.

Празничното тържество се състоя в малкия салон на Читалище "Братство - 1869" и беше организирано от архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, и кюстендилското читалище.

В концертната програма се включиха деца от детски градини на Кюстендил, деца изучаващи предмета Християнство-Православие в Кюстендил и смесени хорови състави, които изпълниха църковни песнопения.

Тържеството беше уважено от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, г-н Петър Паунов, кмет на Община Кюстендил, г-н Иван Андонов, председател на Общински съвет Кюстендил и председател на читалищното настоятелство, г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия, г-жа Росица Плачкова, зам.-кмет на Кюстендил, духовници от Кюстендилска духовна околия, учители, родители и гости.

На 17 ноември, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит в гр. Дупница се проведе празничен концерт, посветен на Въведение Богородично – Деня на християнското семейство и младеж.

Празничното тържество беше организирано от Дупнишко архиерейско наместничество. В него се включиха деца, изучаващи предмета Християнство-Православие в Дупница, църковният хор при храм "Св. вмчк Георги Победоносен" в Дупница и мъжкият хор "Св. Йоан Рилски", гр. Дупница.

Тържеството беше уважено от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия, духовници от Дупнишка духовна околия, учители, родители, множество вярващ народ и гости.

На 16 ноември, според определената програма от Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, за достойно отбелязване на Въведение Богородично - Ден на християнското семейство и на православната учаща се младеж, в Софийска епархия се състоя поредният духовен концерт.

По програма концертът се проведе в гр. Самоков, организиран от Самоковско архиерейско наместничество, Читалище-паметник "Отец Паисий - 1859", ОУ „Митрополит Авксентий Велешки” и НУ "Станислав Доспевски", гр. Самоков.

На тържествения концерт присъстваха: Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, г-н Владимир Георгиев, кмет на община Самоков, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Михаил Колев, архиерейски наместник на Самоковска духовна околия, много духовници от околията, г-жа Росица Иванова, началник на регионално управление на образованието София - област, г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия, г-жа, Ирена Коцева, директор на ОУ „Митрополит Авксентий Велешки”, гр. Самоков, г-жа Камелия Асенова, директор на НУ "Станислав Доспевски", гр. Самоков, както и много учители, родители и деца.

На 15 ноември в Народно читалище "Никола Йонков Вапцаров - 1899", гр. Годеч, се състоя празничен концерт, посветен на предстоящия празник Въведение Богородично, ден определен от Българската православна църква като Ден на православната християнска младеж и семейство.

Това беше първият концерт, според благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, за провеждане на културни мероприятия в духовните околии на Софийска епархия.

Концертът беше организиран от Годечко архиерейско наместничество, Регионално управление на образованието София - област, СУ „Проф. д-р Асен Златаров", гр. Годеч, и Народно читалище "Никола Йонков Вапцаров - 1899" - ", гр. Годеч.

Гости на концерта бяха: Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, г-жа Росица Иванова, началник на Регионално управление на образованието София - област, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, архимандрит Януарий, архиерейски наместник на Годечка духовна околия, свещенослужители от околията, г-жа Полина Петрова, директор на СУ „Проф. д-р Асен Златаров”, гр. Годеч, г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия, г-н Велин Иванов, председател на НЧ "Никола Йонков Вапцаров - 1899" -  гр. Годеч, както и учители, родители и много деца и гости.

На 7 ноември, в навечерието празника на светите Архангели, във Военния клуб, зала „Музикална“, бе представена новата книга „Православен храм „Светите Архангели““, с автор д-р Снежана Радоева.
Книгата с подзаглавие „Минало и настояще“ проследява 125-годишната история на Божия храм, съграден специално за да удовлетворява духовните потребности на юнкерите и кадетите, преподавателите и възпитателите на Военното на Негово Величество училище в София. Новото и единствено по рода си издание е разделено на три части, които разказват за различните периоди, през които военната църква преминава.

„Храмът на вярата“ (първата част) обхваща периода 1897 – 1944 година и говори за храма като средище на духовно и патриотично възпитание. Втората част разказва за „Забраната и забравата“, която има през 1944 – 1989 година. Тогава църквата се превръща в обикновена сграда и загубва задълго не само своята сакралност, но и ролята на храм-пантеон на възпитаниците на училището, отдали живота си за Отечеството. Забраната и забравата вървят ръка за ръка, с което спомагат „бившата църква“ да загуби и статута си на паметник на културата.

Международен форум за кирилицата "… И ний сме дали нещо на света" започна в Националния дворец на културата в София на 7 ноември.

Високият форум се провежда по инициатива на г-жа Илияна Йотова, вицепрезидент на Р. България.

При откриването на конференцията организаторите, присъстващите и гостите бяха поздравени от г-н Румен Радев, президент на Р. България. Приветствие към всички беше прочетено и от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, което огласи Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, както и от министъра на културата г-н Велислав Минеков.

В приветствието на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит се акцентира, че той напълно подкрепя инициативи от такъв ранг, които разглеждат азбуката ни не само като графична система, но и като символ на нашата славянска православна идентичност.

„Идентичността е един от проблемите в днешната съвременност. Опитите за размиването ѝ в духовно и културно отношение довеждат до болезнени процеси, които нанасят дълбоки рани сред обществото“, отбеляза патриархът.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в навечерието на празника на народните будители, в столичния храм „Св. София“  се проведе Фестивал на православната книга за Софийска епархия.
 
В продължение на една седмица софиянци имаха възможност да се запознаят с различни православни издателства, да получат представа за нови православни книги, да поговорят с автори и преводачи и да се насладят на изпълненията на различни хорови формации.
На последната вечер на Фестивала присъстваха Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия,  духовници и десетки софиянци. Специален гост в този фестивален ден бе г-н Пламен Славов, зам.- министър на културата.

На 4 ноември в Националния исторически музей в София беше открита изложба „Духът на Паисиевата история“, посветена на 300 години от рождението на св. Паисий Хилендарски, 260 години от написването на „История славянобългарска“ и 60 години от канонизирането му за светец.

Изложбата разказва за атмосферата в светогорските манастири по времето на създаването на „История славянобългарска”; за личността на св. Паисий Хилендарски и вдъхновението, което го движи; за съдържанието, стила и езика на Паисиевата История и за влиянието на нейния дух върху Паисиевите последователи и българските възрожденци. Музейният разказ завършва с темата за паметта за името и личността на св. Паисий Хилендарски и за значението на неговата творба в историята на следосвобожденска България.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, откриването на изложбата беше уважено от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, заедно с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия и протойерей Костадин Тренев.

На 3 ноември, съгласно програмата за провеждане на Фестивала на православната книга в София, в столичния  древен храм "Св. София" се състоя четвърта вечер на книжния форум. За поредна вечер в старинната базилика се събраха духовници, издатели и почитатели на православната книга.

Водещ-модератор на вечерта бе Пламен Михайлов, главен редактор на официалния сайт на Софийска митрополия и водещ на предаването „Живото слово“ по радио "Епархийски глас".

Вечерта започна с изпълненията на смесения църковен хор при храм „Св. Троица“, с диригент ставрофорен иконом Александър Лашков, който е и предстоятел на столичния храм. Певческата формация изпълни авторски творби на отец Александър и впечатли със своето професионално изпълнение.