Българска патриаршия

В деня, в който светата Църква отбелязва славното възхождение в тяло на Пресветата Дева от преходния и временен живот във вечния, Троянската ставропигиална обител отбелязва своя най-голям храмов празник.

От ранна утрин до късно вечер манастирските порти стояха разтворени да приемат многохилядните вярващи, дошли от близо и далеч да възхвалят и прославят Пресветата наша Владичица и Приснодева Богородица. Да се преклонят пред "нейния пречист свят образ и в трепетно вълнение се присъединят към ангелското войнство и апостолския лик, за да станат свидетели, заедно с цялата Божия църква на тайната на дивното и славно нейно Успение" - както отбеляза в словото си Негово Светейшество патриарх Неофит, който винаги е скъп и многообичан гост на обителта.

На 15 август Троянската света обител тържествено влезе в радостта на най-големия си манастирски празник – Успение Богородично.

Празничното богослужение започна още призори с отслужването на т.н. игуменска полунощница. Това е специфично последование, характерно за Троянската св. обител, и е единственото по рода си. То се изпълнява по традиция сутринта на манастирския празник и винаги се предстоява от игумена на обителта.

Негово Преосвещенство Величкият еп. Сионий, игумен на Троянския манастир бе облечен при дверите на съборния манастирски храм с мантия - символ на архиерейската духовна власт, и като влезе тържествено в църквата даде начало на празничната богослужба.

Троянската света обител тържествено отпразнува най-големия си манастирски празник - Успение Богородично. Хиляди вярващи от цялата страна се стекоха към ставропигиалния манастир, за да почетат чудотворната икона на св. Богородица - "Троеручица", да изплачат болките си, да изразят надеждите си и да помолят за помощ и закрила Божията майка - неуморната застъпница пред Бога за човешкия род.

За най-големия празник на св. Богородица, наричан още от народа Голяма Богородица, в Троянския манастир пристигна скъп и многообичан гост на обителта - Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, който е и троянски брат.

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит се срещна днес с председателя на Камарата на представителите на Република Кипър Димитрис Силурис, който е на официално посещение у нас.

Приемът се състоя в сградата на Софийска св. Митрополия, а в него участие взеха Техни Преосвещенства Мелнишки епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архим. Василий, протосингел на Софийска св. Митрополия и представители на Република Кипър.

Светейшият патриарх Неофит поздрави г-н Силурис, като подчерта добрите взаимоотношения между Българската православна църква и Кипърската архиепископия. „Поддържаме тесни връзки и взаимоотношения с всички поместни православни църкви, включително с Кипърската архиепископия”, каза патриарх Неофит. Предстоятелят на БПЦ припомни и за срещата с Негово Блаженство архиепископ Хризостом – предстоятел на Кипърската архиепископия, която се състоя на 20 май т.г.

На 16 юли Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, бе домакин на среща за обсъждане мерките за противодействие на гибелните ереси и секти от страна на православния свят. На срещата присъстваха: Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим; Негово Преосвещенство Карпасийски епископ Христофор, член на Светия Синод на Кипърската архиепископия и неин упълномощен представител по въпросите за сектите; Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит; архимандрит Василий, протосингел на Софийската епархия; проф. Александър Дворкин от Светотихонския университет, президент на Руската асоциация на центровете за изучаване на сектите; проф. Иван Желев, председател на Центъра за проучване на нови религиозни движения; както и юристът доц. Мария Кьосева.