Статистика

Потребители: Потребители
22
Статии
1044
Брой прегледи на статиите
940418

Новини от БПЦ - БП

И тази година в съботата преди Неделя на св. Праотци бяха отслужени Заупокойна св. литургия и панихида в памет на починалите предстоятели и благодетели на Българската православна църква в Синодния параклис "Св. цар Брис-Михаил".

На 25 ноември Православната църква чества паметта на св. Климент Охридски Чудотворец. Денят на светителя е празник на целия Софийски университет „Св. Климент Охридски”.

Преподаватели, студенти и гости, лично и дълбоко свързани с Богословския факултет, изпълниха академичния параклис в неделния ден, на честващата днес своя празник висша богословска школа. Тази година се навършват 95 г. основаването й, и 130 г. от създаването на Софийския университет.

На 25 ноември Православната църква чества паметта на св. Климент Охридски Чудотворец. Денят на светителя е празник на висшата ни богословска школа, както и на целия Софийски университет.

В навечерието на празника, в академичния параклис на Богословския факултет бе отслужена архиерейска вечерня с петохлебие.

На 24 ноември, в навечерието на празника на св. Климент Охридски - патрон на Софийския университет и на Богословския факултет, в аулата на висшата богословска школа се състоя тържествена сесия. Тя бе посветена на 130- годишнината от основаването на Университета и 95- годишнината от откриването на Богословския факултет. На тържеството бе връчено високото академично отличие на Софийския университет: „Почетен знак "Св. Климент Охридски“ със синя лента“ на проф. дбн  Емил Трайчев.

С архиерейска св. литургия бе отбелязан празникът на Патриаршеския ставропигиален храм-паметник "Св. Александър Невски". Тайнството Евхаристия бе предстоявано от Мелнишкия епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод и предстоятел на църковното настоятелство при храма.