Новини от БПЦ - БП

Светейшият Български патриарх Неофит се срещна днес с френския историк Елен Карер д'Анкос и посланика на Франция Ерик Льобедел. Приемът се състоя в сградата на Софийска св. митрополия.

По време на срещата Елен Карер д'Анкос благодари за оказаната възможност - да се срещне с Предстоятеля на Българската православна църква. Тя допълни, че за нея срещата означава много, тъй като самата тя изповядва Православната вяра.

В сградата на Софийска митрополия днес се състоя среща между Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и архиереите на Европейските епархии на Арменската църква. Повод за срещата бе желанието на епископите да се запознаят със Светейшия предстоятел на Българската православна църква и да предадат поздрави от Католикоса на Арменската църква Карекин II. 14-те висши духовници са тук за Събора на архиереите на Европейските епархии на Арменската Апостолическа Православна църква, който се провежда за първи път в България.

В Синодната палата днес Негово Светейшество Българският патриарх Неофит се срещна с премиера на Русия Дмитрий Медведев. В срещата участие взеха Техни Високопреосвещенства Старозагорски митрополит Киприан, Врачански митрополит Григорий, Видински митрополит Даниил, Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод и архим. Васиан, председател на храм-подворие "Св. Николай Мирликийски".

По случай 141 години от Освобождението на България, тържествата в столицата започнаха с панихида за всички загинали на бойното поле за свободата на отечеството и благодарствен молебен, отслужени от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит.

В сградата на Софийска св. митрополия се състоя днес среща между Негово Светейшество патриарх Неофит и г-н Богдан Паташев - бъдещ извънреден и пълномощен посланик на Република България във Ватикана.