Архивни статии

Слова и послания

Предстоящи събития

Вход

За регистрация се обърнете към администратор в раздел "контакти". За момента регистрацията е само за свещенослужители.

Статистика

Потребители: Потребители
19
Статии
690
Брой прегледи на статиите
484218

Новини от БПЦ - БП

Негово Светейшество патриарх Неофит и цар Симеон IIПо повод 80-тия рожден ден на Негово Величество цар Симеон II, Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и митрополитите от Св. Синод: Техни Високопреосвещенства Сливенски Йоаникий, Видински Дометиан, Великотърновски Григорий, Ловчански Гавриил, Пловдивски Николай, Доростолски Амвросий, Западно- и Средноевропейски Антоний, Варненски и Великопреславски Йоан, Неврокопски Серафим, Русенски Наум, Старозагорски Киприан и Врачански Григорий. В последованието участие взеха и архим. Филип Василцев - представител на Руския патриарх у нас, ставр. Иконом Нелуц Опря - представител на Румънския патриарх, свещеници от столицата.
„По повод Вашата от Бога благословена осемдесета годишнина приемете нашите всесърдечни благопожелания за крепко здраве и сили за още много доброплодни успехи във всички добри начинания, за благото на светата ни Църква и благочестивия ни народ. В деня на личния Ви празник сърдечно Ви сърадваме и отправяме нашите молитви към Всеподателя Бога и занапред да Ви закриля и благославя трудовете Ви, за да пребъдвате в неизмеримата му любов и радост”, каза в словото си Негово Светейшество Българският патриарх Неофит.

Въдворяване на архимандрит Пахомий като ректор на Софийската духовна семинарияНа 13 юни 2017 г., на вечерното богослужение в семинарския храм, Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, заедно с членове на Св. Синод, назначи и въведе Негово Високопреподобие архимандрит Пахомий (Лозанов) за ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“. В тържествената служба взеха молитвено участие Великотърновският митрополит Григорий, Ловчанският митрополит Гавриил, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, който е и духовен надзорник на Семинарията, Неврокопският митрополит Серафим, Старозагорският митрополит Киприан и Врачанският митрополит Григорий. На богослужението присъстваха много свещеници, монаси и богомолци. Вечерното богослужение отслужи свещ. Божидар Маринов в съслужение със свещ. Константин Цанков, ефимерии при духовната школа. В края на вечерното богослужение Българският Патриарх поздрави всички и представи архимандрит Пахомий пред духовниците, учителите, учениците и всички гости. Той каза, че Св. Синод се е водел от желанието Ректорът на семинарията да е духовно лице, което с много желание и труд да поеме тази особено сериозна длъжност. На свой ред, новоназначеният ректор архимандрит Пахомий благодари. Той каза, че се изправя пред предизвикателство, но с радост ще изпълни това послушание. „По пътя ще срещна много млади души, които да бъдат утвърждавани и възпитавани в Христа, но това не може да стане без Божията помощ и молитвеното застъпничество на св. Йоан Рилски." Той каза, че ще се стреми да помага на децата във всяка тяхна нужда и ги помоли винаги да се обръщат към него. В речта си призова учителите и родителите към единомислие за добри резултати в образованието и възпитанието на учениците. Новоназначеният ректор архимандрит Пахомий завърши своето слово с благодарност към всички за оказаната подкрепа.

Негово Светейшество с началника на академията ген. Груди Ангелов „Ако помним героите и ги възпоменаваме, ако те живеят в народната памет, то тогава и самият народ ще се съхрани и пребъде, защото от духовните основи на живота ни, от нашите идеали зависи способността ни да извоюваме победи и в мирни времена, и във времена на войни и злощастия“ – каза патриарх Неофит на възпоменанието на полковник Борис Дрангов, състояло се във Военната академия „Г. С. Раковски” в София на 30 май.
Негово Светейшество Българският патриарх Неофит бе гост на честванията на именития българин по повод 145-годишнината от рождението и 100-годишнината от героичната кончина на смелия пълководец, организирани от ръководството на Военната академия.

Архим. проф. д-р Григорий Папатома и Негово Светейшество патриарх НеофитНа 30 май Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит прие в Патриаршеския дом архимандрит проф. д-р Григорий Папатомас, преподавател по Църковно право в Богословския факултет на Атинския Каподистриев университет. Гръцкият професор е на посещение в България по покана на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, където изнесе публични лекции – на 29 и 30 май, част от програмата на Майските дни на културата.

Номиниралите БПЦ за Нобелова награда с патриарх НеофитНа 25 и 26 май в София, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит се състоя Международната конференция на тема: „По съвестта на вярата и по дълга на гражданската свобода – приносът на Българската православна църква за спасяването на българските евреи. Ролята на адвокатурата за защита на най-висшата ценност – човешкия живот, при спасяването на българските евреи“. Проявата е свързана с номинирането на Православната ни църква за Нобеловата награда и се организира от Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Асоциацията за жените-адвокати, Висшия адвокатски съвет и Софийския адвокатски съвет, с подкрепата на Организацията на евреите в България „Шалом“ и секция „Теология“ към Съюза на учените в България.