Архивни статии

Слова и послания

Предстоящи събития

Вход

За регистрация се обърнете към администратор в раздел "контакти". За момента регистрацията е само за свещенослужители.

Статистика

Потребители: Потребители
21
Статии
817
Брой прегледи на статиите
661132

Новини от БПЦ - БП

Св. Синод на БПЦ-БП
Като помним думите на Господа „…без Мене не можете да вършите нищо” (Йоан.15:5) в тези дни на тежки духовни изпитания на вярата и съвестта на Православния български народ, Св. Синод на БПЦ – БП призовава вярващите с усърдна молитва да изпросят Божията помощ да не бъде приета Истанбулската конвенция, която, според нас, би довела до „духовна смърт” на народа и единодушно Р Е Ш И:
Извънредно, всекидневно във всички храмове и манастири в диоцеза на Българската православна църква – Българска Патриаршия да се отслужва молебния канон към Св. Богородица.
Обръщението на Св. Синод, относно ратифицирането на Истанбулската конвенция (текстът по-долу), да се прочете след светата Литургия от църковния амвон на 28 януари т.г. – Неделя на митаря и фарисея.
 
 
Мили сънародници,
скъпи в Господа чеда на светата ни Българска православна църква,
уважаеми представители на държавната власт,
 
Повод за обръщението ни към Вас е „Конвенцията на Съвета на Европа за предотвратяване и борба с насилието срещу жените и домашното насилие“, известна като Истанбулска конвенция.
Истанбулската конвенция поражда тревога за бъдещето на европейската християнска цивилизация, защото тя съдържа ново разбиране за човека - човекът като самовластен господар, човекът без Бога, който следва своите желания и страсти до такава степен, че може да самоопредели дори и пола си.

Св. Синод на БПЦ-БПСтановище
на Светия Синод на Българската православна църква – Българска Патриаршия
по повод Конвенцията на Съвета на Европа за предотвратяване и борба с насилието срещу жените и домашното насилие, придобила обществена употреба като Истанбулска конвенция
 
Светият Синод на БПЦ – БП, основавайки се на библейската истина: „И сътвори Бог човека по Свой образ, по Божий образ го сътвори; мъж и жена ги сътвори.“ (Битие 1:27), като изразител на източноправославните християни, които съставляват огромното мнозинство от българските граждани, при зачитане на конституционния принцип за недискриминиране, основано на пол, както и утвърдените норми на международното право за равно третиране на мъжете и жените, подкрепя усилията на международните и европейски институции, както и органите на държавната власт в Република България, за защита на жените от всички форми на насилие,
ЗАЯВЯВА, че е против въвеждането чрез Истанбулската конвенция на понятия, несъвместими с българския обществен ред, непознати в националната ни правна система, както и срещу прокарването на идеи, несъвместими с вярата на Светата Православна църква.

Раздаване на наградите от конкурса Бъди творец
На 21 януари в академичния параклис „Св. Климент Охридски“ в Богословския факултет на Софийския университет бяха раздадени наградите на децата, участвали в конкурса „Бъди творец“. Конкурсът бе организиран от Българската православна църква „Св. Кирил и Методий“ в Хамбург. През 2017 г. децата работиха по темата „В царството Божие“. Макар и възникнал като еднократна инициатива, конкурсът се провежда вече за четвърта година и включва не само децата, живеещи в Германия, но и от цяла България. Това наложи наградите тази година да бъдат раздадени в София. 
Отличията връчи Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний с помощта на ефимерия и преподавател в Богословския факултет свещ. д-р Сава Кокудев, в присъствието на протосингела на Западно- и Средноевропейската св. митрополия архимандрит Атанасий, о. Сергий Ненов – енорийски свещеник в Щутгарт, както и протойерей Стефан Стайков и свещ. Венцислав Попиванов от София.

Патриарх Неофит и д-р Хасан УлусойЖелязната църква "Св. Стефан" бе определена като символ на доброто съжителство и разбирателство между България и Турция на състоялата се на 11 януари среща в сградата на Софийска митрополия.

Патриарх Неофит и Кшищоф КраевскиНа 11 януари в сградата на Софийска митрополия се състоя среща на Негово Светейшество патриарх Неофит с извънредния и пълномощен посланик на Република Полша у нас Н. Пр. Кшищоф Краевски. В срещата взеха участие г-н Ярослав Годун, Директор на Полския институт, проф. Иван Желев и Негово Преосвещенство Мелнишкият епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод.
Посланик Краевски поздрави Негово Светейшество с настъпилата нова 2018 година и пожела успех на страната ни в председателството на ЕС, което България поема днес. Той представи и сборника със снимки на Православието у нас, създаден с благословението на Варшавската митрополия.