Архивни статии

Слова и послания

Вход

За регистрация се обърнете към администратор в раздел "контакти". За момента регистрацията е само за свещенослужители.

Статистика

Потребители: Потребители
22
Статии
1072
Брой прегледи на статиите
855399

Новини от БПЦ - БП

Среща на патриарх Неофит с посланика на УкрайнаНа 15 юни в сградата на Софийска св. митрополия се състоя среща между Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и г-н Ростислав Павленко, специален пратеник на Президента на Украйна по религиозните въпроси.
В срещата участия взеха Техни Високопреосвещенства Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний и Врачански митрополит Григорий, Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим - главен секретар на Св. Синод, както и посланикът на Украйна Негово Превъзходителство г-н Микола Балтажи.

Среща на Българския патриарх Неофит и синодални митрополити с архиепископ Антоний от РПЦ-МПНа 12 юни в Синодната палата Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит и синодални митрополити се срещнаха с Венския и Будапещски архиепископ Антоний, който с благословението на Руския патриарх Кирил е на работно посещение в страната.

Столичният хор Св. Наум Охридски с архимандрит СимонНа 12 май в с. Медовина, община Попово, се проведе първото издание на международния православен фестивал по църковно пеене „Св. Кирил и Методий“. Целта на събитието е приобщаване към вярата и духовните ценности на повече хора и най-вече популяризиране на църковните песнопения. Този първи по рода си в североизточна България фестивал се провежда под патронажа на Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум и се организира от сдружение „Цветница“ с ръководител г-н Петър Кирилов, от енорийските храмове в с. Медовина и гр. Попово с председател архимандрит Симон, архиерейски наместник на Поповска духовна околия. Проявата, подкрепена и от общинските ръководства, отбелязва и две годишнини – 158 години от основаването на първия храм в с. Медовина и 35 години от обявяването на Попово за град.
С благословението на Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит във фестивалната програма се включи и софийският хор „Преп. Наум Охридски“ с диригент г-н Андрей Касабов.

Софийският свещенически хор със Старозагорския митрополит КиприанС благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и по покана на Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан, Софийският свещенически хор, с диригент иконом д-р Кирил Попов посети Старозагорска епархия на 1 и 2 май. Гостите от София бяха посрещнати в Старозагорската св. митрополия лично от правоправящия архиерей, след което участваха във вечерното богослужение в храм „Св. Николай“ в Стара Загора. 
Южният престол на храма е посветен на св. цар Борис-Михаил, чиято памет празнуваме на 2 май. Празничната вечерня с петохлебие беше възглавена от ставр. иконом Емилиян Димов, председател на храма-домакин, а в съслужение с него бяха много свещенослужители от Старозагорска епархия, както и Софийският митрополитски протодякон Иван Петков. Освен паметта на равноапостолния покръстител на българите, на 2 май се отбелязва и успението на св. Атанасий Велики, патриарх Александрийски, а през тази година на този ден се празнуваше и празникът Преполовение – средата на светата Петдесетница. Храмът се изпълни с боголюбиви миряни, които се насладиха на прекрасните песнопения на Софийския свещенически хор и в благодатта на богослужението отправиха своите искрени молитви към Всеподателя Бога, Пресвета Богородица и празнуваните велики светии.

Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит„Отминаха дните на скръбта и страданията, които и тази година, заедно с цялата Божия Църква, отново съпреживяхме с нашия Господ и Спасител по Неговия път към Голгота, кръстните мъки и тъмнината на хладния гроб. Нощта се превали и в душите и сърцата ни отново се възцарява радостта, благовестена от Архангела в утрото на Пасха: „Няма Го тука, но възкръсна“ (Лука 24:6), поздрави стотиците православни християни, събрали се в и пред Патриаршеската катедрала, Негово Светейшество патриарх Неофит.
Преди началото на празничната възкресна полунощница, Благодатният огън, слязал по чуден начин в Йерусалим, бе тържествено пренесен от Синодалния параклис, Мелнишкият епископ Герасим в лития със столично духовенство пренесоха огъня в Патриаршеската катедрала за духовна радост и тържество, а и като свидетелство на Пасхалното чудо.