Българска патриаршия

Днес Негово Светейшество Българският патриарх Неофит стана почетен член на Славянска литературна и артистична академия. Тържественото награждаване се случи по време на представяне на, благословената от предстоятеля на БПЦ-БП, международна антология „Хлеб наш насущний“, в която са включени стихове на известни наши и чужди писатели и поети за словото, Бога и нравствеността.

Елка Няголова, Председател на Славянска литературна и артистична академия поздрави патриарх Неофит като му пожела дълги години да води Българската православна църква и да бъде духовен стожер за родината ни. Тя изтъкна и факта, че с голям ентусиазъм, в изготвянето на книгата, са участвали Съюза на българските писатели и Съюза на българските журналисти. Негово Светейшество поздрави всички писатели и творци на словото, като ги насърчи още по-активно да работят на интелектуалната нива. Мероприятието продължи с представяне на книгата. Патриарх Неофит бе придружен от архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, а на събитието присъстваха посланици, писатели, поети, интелектуалци и общественици.

Матиериал: https://bg-patriarshia.bg/news.php?id=306893

Българският патриарх Неофит се срещна днес с новия посланик на Израел у нас Н. Пр. Йорам Елрон. Посланик Елрон благодари за честта да се срещне с Предстоятеля на Българската православна църква. Той благодари за голямата историческа роля, която Българската православна църква е изиграла при спасяването на еврейския народ по време на преследването му от средата на миналия век.

Патриарх Неофит изтъкна добрите взаимоотношения с еврейската общност у нас, както и тези между българите и евреите като цяло. Той сподели, че двама български предстоятели – Екзарх Стефан и Патриарх Кирил са определени като Праведници на света. В срещата участие взеха Техни Преосвещенства Мелнишки епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит и ик. Николай Георгиев, началник на отдел „Връзки с обществеността” при Св. Синод. В края на приема Светейшият патриарх благопожела успешен мандат и добро служение на новия посланик, изразена бе надежда и за бъдещи срещи.

Материал: https://bg-patriarshia.bg/news.php?id=306387

Светият Синод на БПЦ-БП, загрижен за съхранение на семейството и за възпитанието на децата в християнските ценности, изрази становища във връзка с приемането на Семейния кодекс, влязъл в сила от 2009 г., на Закона за закрила на детето, Закона за предучилищното и училищното образование и др. Светият Синод изрази и категоричната си позиция по станалата известна Истанбулска конвенция, както и по отношение на Националната стратегията за детето 2019-2030 г.

Неотменно във всички тези свои становища Светият Синод призовава управляващите да се създаде такава законодателна уредба, която да защитава и укрепва традиционното семейство, да съдейства за преодоляване на демографския срив, ефективно да пази децата и жените от опасностите, на които могат да бъдат подложени. Всички досегашни позиции на Светия Синод се основават на учението на светата Православна църква, на нейното светоотеческо богословие, което произтича от Свещеното Писание и Свещеното Предание.

Да закрепим българо-гръцките отношения и да продължим доброто сътрудничество между двата народа, върху това се обединиха Светейшият Български патриарх Неофит и новият посланик на Република Гърция Н. Пр. Димитриос Хронопулос. Двамата се срещнаха днес в сградата на Софийска св. митрополия. Новият посланик благодари за честта да бъде приет от Предстоятеля на Българската църква, като изтъкна факта, че самият той е желаел първата му официална среща, след държавните протоколни, да бъде именно с Българския патриарх.

Днес бе отбелязан празникът на Патриаршеския ставропигиален храм-паметник "Св. Александър Невски". Тази година празничната св. литургия бе предстоявана от Мелнишкия епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод и предстоятел на църковното настоятелство при храма. Той бе в съслужение с архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архим. Васиан, представител на Руския патриарх у нас, архим. Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, ст. ик. Нелуц Опря, представител на Румънския патриарх у нас, свещеници от столицата, храмовото духовенство и дякони. Молитвено участие в тържественото богослужение взе Негово Светейшество Българският патриарх Неофит.