Архивни статии

Слова и послания

Предстоящи събития

Вход

За регистрация се обърнете към администратор в раздел "контакти". За момента регистрацията е само за свещенослужители.

Статистика

Потребители: Потребители
21
Статии
886
Брой прегледи на статиите
677199

Новини от БПЦ - БП

Масово св. Кръщение в СофияВ столичния храм „Св. София - Премъдрост Божия“ се състоя първото масово св. Кръщение, в което се включиха повече от 170 деца. Инициативата е под патронажа на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и Българската православна църква. Събитието е част от националната кампания в подкрепа на раждаемостта „Направи го за България“.
С благословението на Негово Светейшество семействата са освободени от задължителната такса за тайнството и Българската църква дарява безвъзмездно кръщелните свидетелства на новопокръстените православни християнчета.

Клужки митрополит Андрей (Румъния), митрополитът на Сидирокастро Макарий (Гръция) и Рилският игумен ЕвлогийНа 19 октомври Рилската света обител празнува своя основател и покровител, когото още приживе наричали земен ангел и небесен жител. 
Преподобният Иоан блажено починал на седемдесетгодишна възраст. Бил погребан от братята монаси. След няколко десетилетия Божият угодник се явил на учениците си и поискал от тях да пренесат мощите му в град Средец (дн. София). Като отворили гроба му, те видели нетленно и благоуханно тяло. Прославяйки Бога, с чест те го пренесли в София. Това станало на 19-ия ден от месец октомври – ден, в който оттогава се чества тържествено неговата памет. 
И тази година богослужението в чест на българския закрилник и небесен покровител протече изключително тържествено, с огромен брой поклонници, в атмосфера на духовна радост и вълнение у всички, които съучастваха в общата молитва.

Патриарх Неофит с монсеньор ПекорариНа 13 октомври Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит прие папския нунций в България, Н. В. Пр. монсеньор Анселмо Гуидо Пекорари и неговия съветник - монсиньор Бодуан Бяжила Муанкембе. Повод за срещата в патриаршеския дом беше завръщането на монсеньор Пекорари от Рим и отпътуването от България на друга мисия на съветника при Нунциатурата монсеньор Муанкембе.
„Не бива да допускаме влошаване на отношенията между християни, а да се насърчаваме взаимно в отстояването на евангелските ценности и в усилията си да поддържаме вярата у хората” – каза патриарх Неофит по време на срещата си с апостолическия нунций.

В началото на м. октомври официално заработи Неделното училище при руския храм- подворие  "Св. Николай Мирликийски" в София.

Учебната година започна на 7 октомври със среща в конферентната зала на Руския културно-информационен център на която се представиха и запознаха учители, родители  и част от  учениците.

На срещата присъстваха архимандрит Филип, предстоятел на подворието директорът на Руски културно-информационен център П.В.Журавлев, директорът на неделното училище към храма Нина Комарова, които запознаха присъстващите с основните изисквания и обучителна програма на неделната школа.

Повод за светейшата визита бяха честавания организирани от Старозагорска митрополия в памет на блаженонопочиналия Старозагорски митрополит Панкратий, който в т. г. се навършват 50 години от интронизацията му.

В чест на годишнината, в края на месец септември новоизбрания Старозагорски митрополит Киприан, който е  последното духовно чедо на упокоилия се архиерей, заедно с Епархийския съвет организираха редица инициативи в престолния град.

Скъп гост на тридневните чествания бе Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, който за първи път посети  Старозагорска епархия като кириарх на Българската църква и бе посрещнат за първи път от митрополит Киприан като предстоятел на Старозагорската катедра.