Архивни статии

Слова и послания

Вход

За регистрация се обърнете към администратор в раздел "контакти". За момента регистрацията е само за свещенослужители.

Статистика

Потребители: Потребители
22
Статии
1073
Брой прегледи на статиите
859810
Въдворяване на архимандрит Пахомий като ректор на Софийската духовна семинарияНа 13 юни 2017 г., на вечерното богослужение в семинарския храм, Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, заедно с членове на Св. Синод, назначи и въведе Негово Високопреподобие архимандрит Пахомий (Лозанов) за ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“. В тържествената служба взеха молитвено участие Великотърновският митрополит Григорий, Ловчанският митрополит Гавриил, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, който е и духовен надзорник на Семинарията, Неврокопският митрополит Серафим, Старозагорският митрополит Киприан и Врачанският митрополит Григорий. На богослужението присъстваха много свещеници, монаси и богомолци. Вечерното богослужение отслужи свещ. Божидар Маринов в съслужение със свещ. Константин Цанков, ефимерии при духовната школа. В края на вечерното богослужение Българският Патриарх поздрави всички и представи архимандрит Пахомий пред духовниците, учителите, учениците и всички гости. Той каза, че Св. Синод се е водел от желанието Ректорът на семинарията да е духовно лице, което с много желание и труд да поеме тази особено сериозна длъжност. На свой ред, новоназначеният ректор архимандрит Пахомий благодари. Той каза, че се изправя пред предизвикателство, но с радост ще изпълни това послушание. „По пътя ще срещна много млади души, които да бъдат утвърждавани и възпитавани в Христа, но това не може да стане без Божията помощ и молитвеното застъпничество на св. Йоан Рилски." Той каза, че ще се стреми да помага на децата във всяка тяхна нужда и ги помоли винаги да се обръщат към него. В речта си призова учителите и родителите към единомислие за добри резултати в образованието и възпитанието на учениците. Новоназначеният ректор архимандрит Пахомий завърши своето слово с благодарност към всички за оказаната подкрепа.
В знак на внимание и за църковни заслуги Светият Синод награди досегашния ректор на Семинарията Димитър Костадинов с орден „Свети Климент Охридски“ - първа степен. От своя страна, г-н Димитър Костадинов благодари като каза, че винаги със смирение и труд се е стремял да изпълнява тежкото послушание, което Св. Синод му е възложил.
 
Архим. Пахомий е роден в София през 1978 г. На 27 юни 2002 г. е постриган за монах в Дивотниския манастир. Същата година на 12 октомври е ръкоположен за йеродякон от тогавашния софийски викарий Знеполски епископ Николай. Следващия месец в старинния столичен храм „Св. Петка” е ръкоположен за йеромонах. От 2002 г. е игумен на Дивотинската света обител.
 
Още снимки и видео можете да видите на страницата на Св. Синод на БПЦ-БП
 
Текст: Слави Спасов 
Снимки: Весела Игнатова