Архивни статии

Слова и послания

Вход

За регистрация се обърнете към администратор в раздел "контакти". За момента регистрацията е само за свещенослужители.

Статистика

Потребители: Потребители
22
Статии
1072
Брой прегледи на статиите
855473
Среща на патриарх Неофит с египетската посланичкаНа 31 август Негово Светейшество Българският патриарх Неофит прие в Патриаршеския дом по нейна молба посланика на Арабска република Египет Нейно Превъзходителство госпожа Манал ел Шинауи, във връзка с приключване на мандата ѝ и отпътуването ѝ от България.
В хода разговора г-жа Шинауи сподели впечатленията си от България и българския народ, както и развитието и поддържането на добри отношения между нашата страна и Египет. Нейно Превъзходителство благодари на патриарх Неофит за възможността да се срещне и общува с него и че тази среща ще остане паметна в сърцето ѝ.
От своя страна Негово Светейшество отбеляза, че в Египет съществува немалко християнско население, там се намират много храмове и паметници на християнската култура и че поддържането на добрите взаимоотношения между християни и мюсюлмани ще доведе и до желания обществен мир, според думите на Господ Иисус Христос – „Мир ви оставям; Моя мир ви давам“. Патриарх Неофит сподели, че е обезпокоен от незавидното положение на християните в Близкия изток, който е люлката на християнството, и изрази надеждата си, че те отново ще имат възможността да се завърнат по родните си места и да изповядват свободно своята вяра.
На срещата присъства и Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод.
 
Текст и снимки: Ангел Младенов