Статистика

Потребители: Потребители
22
Статии
925
Брой прегледи на статиите
841649

Новини от Софийска епархия

Денят, в който светата православна Църква почита преподобната Параскева Петка Търновска град Брезник отбелязва своя духовен празник.
Местните имат св. Петка за своя небесна закрилница, а в посветения на светицата храм се покои частица от честните й мощи, донесена през 2011 г. от Чипровския манастир. Традицията за празника е положена през 2010 г. с решение на местния общински съвет.

С празнична света Литургия в храм "Св. Петка" в квартал „Баринци“ на град Трън на Петковден започнаха тържествата за Деня на града.
Богослужението оглави предстоятелят на храма свещеник Михаил Станкович. Храмът е от началото на 18-ти век, а в този вид е от 1853 г. В миналото на това място е и имало параклис "Св. Тарапонтий", датиран към средата на XVI в. За Св. Тарапонтий споменава Паисий Хилендарски в своята история, според него светецът е бил свещеник в Трън. Преди две години с проект, финансиран от програмата за развитие на селските райони беше потегнат покрива на храма и облагородено дворното пространство.

На 15 октомври Негово Светейшество, Софийският митрополит и Патриарх Български Неофит, навършва 73 години.

По този благодатен повод, ръководството на Софийска света митрополия, клира, монашеството и благочестивия народ, поздравяват своя Архипастир и Му пожелават дълголетие, сили и мир в Христа Бога, за да ръководи както и досега Софийска епархия и Българската православна църква мъдро, разумно и благодатно.

На Многая и благая лета, Светейши владико!

Десетки миряни от Долна баня и околните селища се стекоха в неделния ден на 14 октомври в подножието на хълма Градището край рилския град, когато Православната ни църква почита Светицата Преподобна Параскева - Петка Търновска, там където благочестивите християни отново възстановиха и съградиха след миналогодишния пожар старият параклис и преди 14-сет години пък построиха новата църква "Света Петка".

Един от най- древните храмове  в София  днес тържествено отбелязва своя храмов празник. Православната църква на 14 октомври отбелязва паметта на  една от покровителките на българския народ св. Петка Епиватска, наричана още Българска.
Старинният храм „Св. Петка“  и тази година отвори широко врати, за да посрещне хилядите вярващи, които с прииждаха с надежда и упование към храма в сърцето на София, водени от голямата си почит и любов към  св. Петка.