Статистика

Потребители: Потребители
22
Статии
813
Брой прегледи на статиите
721640

Новини от Софийска епархия

На 15 август, след достойното отбелязване на празника Успение Богородично в Троянската света обител, бе отслужена и тържествена архиерейска вечерня с последованието на акатиста на Успение Богородично в съборния храм на манастира.

Вечернята и акатиста бяха оглавени с благословението на Негово Светейшество Българският патриарх и митрополит Софийски Неофит, от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

След богослужението, епископ Поликарп поздрави вярващите, изпълнили в голямо множество храма и им пожела да си отидат по домовете със силна вяра, надежда и любов и бъдат достойни православни християни.

 

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

От ранни зори тържествен звън на църковните камбани възвести началото на 148-мия храмов празник на енорийската църква "Успение на Пресвета Богородица" в Долна баня. Стотици миряни от рилския град и околните селища, много деца, младежи и хора на преклонна възраст, цели семейства, както и много гости, летуващи през сезона в хотелите, туристическите комплекси и частните вили в подножието на Рила преминаха през целия ден през светата обител, която ги посрещна с красиви и пъстри гирлянди от цветя на входните врати. Всички те запалиха свещ пред иконата на Успението на Божията Майка, на самата Дева Мария и Господ Исус Христос и се помолиха за здраве и благополучие в семействата.

На 15 август Църквата Христова тържествено почита Успението на пречистата и преблагословена  Владичица Богородица и винаги дева Мария.

Празникът бе достойно отбелязан със съборна света Литургия в Троянската света обител, която на този ден почита своя патрон – Небесната Царица Пресвета Богородица.

По традиция на този ден, скъп гост на светата обител е Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, който взе молитвено участие в светата Литургия и отправи топъл поздрав и благословение към присъстващите духовници, вярващи, гости и честни поклонници.

С благословението на Негово Светейшество Българският патриарх и софийски митрополит Неофит Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний възглави празничната св. литургия за празника Успение на Божията Майка в едноименния храм в столицата.
Митрополит Антоний съслужи с храмовото духовенство и дякони от столицата, а в края на св. Евхаристия причасти десетките православни християни, които се бяха подготвили за приемане на Св. Тайни Христови по време на изминалия Богородичен пост.

На 14 август, в навечерието на големия Богородичен празник Успение Богородично, се състоя тържествена празнична вечерня с опело на Света Богородица в храм „Успение Богородично“ в Троянската света обител.

Преди вечерното богослужение, в съборния храм на светата обител, тържествено бе посрещнат Негово Светейшество Българският патриарх и митрополит Софийски Неофит.

Вечерното богослужение, с благословението на Светейшия патриарх, бе оглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Епископ Поликарп оглави и чина на Опело на Света Богородица.