Софийска епархия

На 19 октомври Православната църква чества най-тържествено паметта на св. Йоан Рилски Чудотворец. В този ден  гражданството на Перник празнува своя официален празник, който води началото си от 90-те години на ХХ век.
Празничният ден по традиция започна с архиерейска св. Литургия. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит празничната св. Литургия в храм „Св. Йоан Рилски” в града, възглави Негово Преосвещенство  Белоградчишки епископ Поликарп.
В съслужение с него в богослужението взеха участие архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир, йеромонах Ефрем Катунакиот от Света гора, столични духовници, храмовото духовенство, во главе с предстоятеля протойерей Людмил Иванов и трима дякони.
Храмът „Св. Йоан Рилски", в който се покои частица от нетленните мощи на Рилския чудотворец, беше изпълнен с богомолци, които искаха да приемат духовното благословение на светеца.
В св. Литургия взеха молитвено участие областният управител Ирена Соколова, председателят на Общинския, кметът на Перник Вяра Церовска и нейният заместник, депутати, общински съветници, кметове на различни селища в областта, общественици и др. държавни лица.
В края на литургията молитвено участие взе и Негово Светейшество патриарх Неофит, който специално пристигна за празника на Перник, тъй като бе номиниран за почетен гражданин.
Номинацията на Българския патриарх е на инициативен комитет, оглавяван от областния управител Ирена Соколова и се базира на изключителния принос на Негово Светейшество за възраждането на десетки църкви и манастири в Пернишко. Предложението е мотивирано и с грижите, полагани от патриарха за осигуряване на духовни ръководители на християнското население, с приноса му в обучението по религия в българското училище и др.
Инициаторите обясняват, че подтик за номинацията е стремежът да се продължи традицията годишнините на града да бъдат увенчавани с духовни постижения. Преди десет години, по случай 80-та годишнина от обявяването на Перник за град, перничани посрещнаха с радост частица от мощите на своя закрилник св. Иван Рилски. Затова, според инициативния комитет е важно през 2019г., по случай 90-годишнината на града, да бъде продължена линията на духовна свързаност на местните жители.
На специална церемония в община Перник бе връчено отличието: „Почетен гражданин“ на Българския патриарх Неофит. С кратки приветствия се към присъстващите се обърнаха епископ Поликарп, журналистът Бойко Василев и почетният гражданин на Перник академик Антон Дончев.

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

На 18 октомври Църквата отбелязва паметта на св. ап. и ев. Лука и св. вмчца Злата Мъгленска.

В Софийска епархия, Кюстендилска духовна околия се намира единственият манастир, посветен на св. апостол и евангелист Лука. Той се намира над с. Граница и понастоящем е девическа св. обител. Манастирът е основан през Х в., многократно е разрушаван от турците и е възобновен през ХХ в. (1948 г.).

Вечерта на 17 октомври, в София се състоя съвместен концерт на известния псалт- архимандрит Никодимос Каварнос и Софийският свещенически хор.

Стотици любители на византийската църковна музика се насладиха на концерта, който се проведе в столичния храм „Св. София“. Той бе организиран в чест на 74-годишнината от рождението на Българският патриарх Неофит.

Концертът на известния гръцки духовник успя да събере в храма, посветен на Божията премъдрост многобройна и разнородна публика. Още в следобедните часове към старинна църква заприиждаха десетки християни, които пътуваха от различни краища на страната. Специално за музикалното събитие в София пристигнаха автобуси от Гърция, Румъния и Сърбия.

Храмът, преобразен с различно осветление и озвучаване, разкрасен с множество ароматни кошници цветя, очакваше началото на концертното изпълнение.

Сред присъстващите бяха Мелнишки еп. Герасим, главен секретар на Св. Синод, Велички еп. Сионий, игумен на Троянската и Бачковската света обител, архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, монаси, монахини и голямо множество духовници от София и страната. Сред тях бяха посланикът на Гърция у нас, кметски служители и общественици, възпитаници на Софийската и Пловдивската духовни семинарии, заедно със техните преподаватели и възпитатели и още мн. др.

Негово Светейшество патриарх Неофит бе тържествено посрещнат от дълъг  шпалир от хора и видимо впечатлен от голямото множество той   се поздрави с духовенството, благослови народа и бе дадено и началото на празничната вечер.

Тя започна с  кратко слово на Белоградчишкия еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, който приветства многобройната и пъстра  публика с добре дошли.

Програмата, водена от Юлиан Периклиев включваше песнопения изцяло в духа на източно-църковната традиция. Те бяха изпълнени от Софийския свещенически хор, с диригент ик. Кирил Попов и архимандрит Никодимос Каварнос, с неговия певчески екип.

Трудно може да се разбере как византийската (източно-църковна) музика може да събере толкова много почитатели и още по-трудно би било да се опише преживяването от  концерт, с такова неповторимо изпълнение.

Отец Каварнос за пореден път показа, този път и на българската публика, как може да звучат и дълбоко да въздействат древните църковни песнопения,  как може те да бъдат изпълнявани с помощта на съвременната техника  и то така, че да докоснат и сърцето.

Текст и снимки: Весела Игнатова

Видео: Любомир Върбанов

 

Приветствие при откриването на концерта, посветен на 74-та годишнина на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в храм „Св. София“ – 17.10.2019 г.1

 

 

ВАШЕ СВЕТЕЙШЕСТВО,

ВАШИ ПРЕОСВЕЩЕНСТВА,

ВАШИ ВИСОКОПРЕПОДОБИЯ,

БОГОЛЮБИВИ ОТЦИ,

СКЪПИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

 

Позволете ми да Ви приветствам в тази величествена базилика, посветена на Божията Премъдрост - „Св. София“, по повод предстоящия концерт от Византийска църковна музика, в изпълнение на архимандрит Никодимос Кабарнос от Гърция и с участието на Софийския свещенически хор с диригент иконом Кирил Попов.

Концертът се организира от Софийска света митрополия, с финансовата подкрепа на г-жа Татяна Попова, по повод 74-ия рожден ден на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, който тържествено бе отбелязан в Троянската света обител на 15 октомври.

Като благодарни Божии чеда, с този концерт изразяваме нашата огромна почит, уважение и преклонение пред нашия духовен отец и владика, Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит, като му благодарим за неговите непрестанни молитви, търпение, грижи, всеотдайност и любов към всички нас, но най-вече за молитвеното му застъпничество пред Бога.

Като човек на музиката – писател, композитор и великолепен певец, който знае „че е благоразумно човек да се занимава с музика…“, „…защото и материята на Вселената е смесена хармонично с музика2, счетохме за уместно да поздравим нашия духовен отец с концерт от византийска църковна музика, с участието на църковния певец от Гърция, архимандрит Никодимос Кабарнос, световно известен изпълнител на източно-църковната музика, както и с творби от личното музикално творчество на Негово Светейшество, чрез които да се изтъкне неговият бележит принос в музикално-певческата църковна традиция в България, изпълнени от Софийския свещенически хор.

Църковната византийска музика е част от нашия духовен живот, с нея са закърмени нашите предци, нея са ни предали нашите духовни отци, от нея се вдъхновяваме по пътя към спасението. Нека я предадем и на идните поколения, за да бъде в полза на благочестивия ни православен народ, който чрез нея да преуспява и се изгражда като Божии народ, близо до Божията благодатта и любов.

В този момент, позволете ми да изкажа благодарност на всички, които се потрудиха за организирането на концерта – г-н Иван Тупаров, технически сътрудник към Духовно-просветния отдел на Софийска света митрополия, Негово Високоблагоговейнство иконом Кирил Попов, г-жа Татяна Попова за нейната всегдашна помощ и подкрепа във всяко добро и полезно дело на светата ни митрополия, на всички изпълнители и участници, на техническите екипи, както и на вас, които така многобройно сте изпълнили всечестния храм.

Особена благодарност изказваме на Негово Блаженство, Еладския Архиепископ Йероним, за това, че даде своето благословение, архимандрит Никодимос и неговия певчески екип да бъдат сред нас.

Нека Бог щедро въздаде на всички за труда и любовта.

Ваше Светейшество,

Приемете този концерт - дар от всички нас, които Ви обичаме и почитаме, и които искаме с това празнично събитие да Ви покажем, че сме до Вас и със скромни усилия се стремим да Ви бъдем полезни в нелекото и отговорно служение в полза на светата ни църква и Христолюбивия ни народ.

На многая и благая лета, Светейши владико!

Честит и благословен рожден ден!

 

Пожелавам на всички приятни минути с празничния концерт!

Благодаря Ви за вниманието!

 

1.     Произнесено от Белоградчишки епископ Поликарп на 17 октомври 2019 г., в храм „Св. София“, гр. София

2.     Павсаний, с. 632, Голяма теория на музиката, Хрисант, издание на Манастирско издателство.

 

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Негово Светейшество Патриарх Неофит се срещна днес с известния гръцки духовник и църковен певец - архимандрит Никодимос Каварнос, който тази вечер ще изнесе концерт в столичния храм "Св. София".

На приема в сградата на Софийска митрополия Светейшият владика разговаря с гръцкия отец и неговия професионален екип за първите впечатления от София и предстоящия им концерт.

На срещата присъстваха Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия и ставр. ик. Кирил Дидов, който от името на Софийска митрополия придружава гръцките псалти.

ВАШЕ СВЕТЕЙШЕСТВО,

ОБИЧНИ ОТЧЕ И ВЛАДИКО,

Позволете ми от името на Епархийския съвет, клира, монашеството и верния народ на Софийка епархия, която така мъдро, отговорно и достойно управлявате, всесърдечно да Ви приветствам и поздравя по повод Вашия рожден ден.

Това е благодатен повод, в който всички ние изказваме чувства на радост и благоговение и Ви засвидетелствуваме, обич и преклонение, както и сме в молитвен вопъл към Бога и Света Богородица – „Троеручица“, да пребъдете в здраве и дълголетие, за да ни водите по пътя на духовното съвършенство, служейки ни за пример в смирението, търпението и любовта.