Архивни статии

Слова и послания

Предстоящи събития

Вход

За регистрация се обърнете към администратор в раздел "контакти". За момента регистрацията е само за свещенослужители.

Статистика

Потребители: Потребители
19
Статии
690
Брой прегледи на статиите
484219

Новини от Софийска епархия

Отец Никанор с копието на Иверската икона пред оригинала в ИвиронВ църквата "Свети Пантелеймон" на манастира край село Смиров дол беше прието копие на чудотворната светогорска икона на Пресвета Богородица - Вратарница, известна като "Иверска".

Литийно шествие около храм Преп. Наум ОхридскиНа 20 юни православната Църква празнува паметта на преподобния Наум Охридски. Успението на св. Наум е на 23 декември, но по ред причини от началото на 18. век за отдаване на почит на този Охридски чудотворец е определена и датата на летния празник. В документ на Охридския архиепископ Иоасаф се дават част от причините: „заради по-голяма благодат и слава на същия храм и на светлата звезда на църквата, и поради много други обстоятелства… Едно, защото сега е зима и всички, поради мъчнотиите от времето, си зимуват и никога не се наслаждават от светлия събор на светията; друго, което е и най-главното, че празникът се случи до Бъдни вечер от Рождението на Спасителя ни…“ 
На днешната територия на България има само един действащ храм, посветен на този наш равноапостолен просветител и преподобен, и той се намира в столичния квартал „Дружба“, до езерото – така както и основаният от преп. Наум манастир е кацнал на брега на Охридското езеро. 

Водосвет в двора на Висшето транспортно училищеВ навечерието на празника посветен на всички български светии във Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“ се проведе тържествен водосвет на мястото, определено за построяване на храм „Всички български светии“, както и последващ благотворителен концерт с цел събиране на средства. На събитието присъстваха ректорското ръководство, настоящи и бивши преподаватели, служители и гости. Празничният водосвет бе отслужен от отец. Георги – предстоятел на новостроящия се храм, отец Йоан – предстоятел на храм „Света Троица“ в Слатина и дякон Николай съвместно със смесения църковен хор към слатинския храм „Св. Троица“.

Паметна снимка на курсистите по Православие от випуск 2016/2017 г.На 3 юни в столичния храм "Св. св. Кирил и Методий" (ул. "Г. Вашингтон" № 47) успешно приключиха изпитите на 4-те групи курсисти, катехизирани в дългогодишната енорийска програма по Православие за възрастни.
На 10 юни 2017 г. в Енорийската лекционна зала се проведе общото празнично тържество на курсистите от всички групи: "Въведение в Православието", "Тълкувание на Свещеното Писание на Стария Завет", "Тълкувание на Свещеното Писание на Новия Завет" и "Св. отци - I част". Празникът включи раздаване на тестовете с резултатите и дипломите за съответното завършено обучение, рецитал, подготвен от курсистите, и кратка музикална програма с изпълнения на православни песнопения и класически клавирни творби.

Среща на софийски учители по Религия с представители на Софийска св. митрополияНа 13 юни в салона на Софийската света митрополия се проведе среща на учители по Религия от столицата с протосингела ставрофорен иконом Ангел Ангелов, който е и духовен надзорник на Информационно-просветния и катехизаторски отдел на Софийска митрополия, и с г-н Ангел Младенов – ръководител на отдела и изпълнителен секретар на Софийския митрополит. 
На срещата бяха разисквани както успехите, така и трудностите в работата на учителите, които правят всичко възможно, за да могат децата, избрали предмет Религия до стигнат до евангелските истини. Педагозите получиха обещание за пълно съдействие в работата им от страна на църковната институция. Ангел Младенов бе категоричен, че от новата учебна година учителите по Религия в София ще получат учебни пособия и помагала, както необходимите им дидактични и нагледни материали.