Софийска епархия

Днес, 19 август, на 83-годишна възраст се представи в Господа протодякон Стефан Марков.

Опелото ще се извърши на 22.08 (четвъртък) от 12:30 ч. в столичния храм "Св. Троица", жк Гео Милев.

„Отец Стефан е роден във Видин на 31 март 1936 г. Единствено дете е в свещеническо семейство. Баща му е енорийски свещеник в с. Видло и с. Гурко (дн. Дунавци). Отец Стефан Марков разказва, че по време на Втората световна война баща му е полкови свещеник. Когато през 1945 г. се завръща от фронта, е задържан под стража от народната власт. Точно на Бъдни вечер. Изправен е пред т. нар. Народен съд, а обвинението е, че е „въвел България във война с обединените народи”. Дванадесет часа е бил измъчван на електрически стол. От електричеството, което прокарват през тялото му езикът му се набраздява. Отец Марков, тогава едва 10-годишен, присъства на делото. Завежда го дядо му. Въпреки невинността си, баща му за пет години е лишен от граждански и политически права.

В неделния ден на 18 август, когато Църквата отбелязва Успението на всебългарския светец – преподобни Йоан Рилски Чудотворец, в най-стария храм  на гр. Самоков - Бельовата църква "Рождество Богородично”( VІ-VІІ в.)  се състоя голямо тържество.

Той бе организиран в чест на настъпващия празник на св. Симеон Самоковски, Самоковски митрополит от есента на 1734 г., чиято памет честваме на 21 август. Светецът, просиял с мъченически подвиг се почита като закрилник на града, а жителите на Самоков организират няколкодневни тържества, които завършват в самия ден на светеца, обявен за официален празник на града.

На 1 август, когато Църквата отбелязва празника Произхождение (изнасяне) на св. Кръст Господен, в столичния катедрален митрополитски храм „Св. Неделя“ се извърши тържествено богослужение с молитвеното участие на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Светата Литургия беше възглавена от Негово Високопреподобие архимандрит Василий – протосингел на Софийска св. митрополия. В съслужение с него бяха Негово Високоблагоговейнство ставрофорен иконом Кръстан Вукашинов, който в този ден изпълни своята 85-годишнина, също неговият зет иконом Кирил Попов, свещеник Арсений Каньов, протодякон Иван Петков и дяконите Петър Славов и Сотир Христов. Песнопенията се изпълняваха от мъжкия катедрален хор, дирижиран в този ден от внука на дълбоко уважавания рожденик - Кристиан Попов.

Пресветая Богородице, спаси нас!“ - пее и днес Църквата, в последните благодатни за духовен подвиг дни на Богородичния пост. Умилителното чинопоследование, посветено на Божията майка, мъдро устроено да се чете през летните августовски дни, непрестанно насочва мисълта ни и в този сезон към истинските ценности на човека, кара ни да правим равносметка на делата си и ни подтиква към самооценка. Това духовно състояние се подържа именно чрез усилената молитва през поста и участие в съборното й изпълнение.

В началото на месец август за десети пореден път бе осъществено поклонническото пътуване (пеша) от София до Рилския манастир, наречено "Рилският чудотворец". Юбилейният, поклоннически път, тази година съвпадна с навършването на 550 години от връщането на мощите на св. Йоан Рилски в Рилската света обител.

За първи път той бе извървян през 2010г. от петдесетина християни, които въоръжени с вяра и твърда решимост преминават по пътя на мощите на св. Йоан Рилски. Те прекосяват билото на три планини - Витоша, Верила и Рила, за да достигнат до Рилската св. обител, където се покоят мощите на Рилския чудотворец. Главни инициатори и организатори на духовния поход са Софийска св. митрополия, в лицето на  ставр. ик. Ангел Ангелов, предстоятел на столичния храм „Света София” и духовен надзорник на Софийска митрополия, и Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски", представен от доц. д-р Павел Павлов, със съдействието на ОП „Туризъм” към Столична община.