Новини от Софийска епархия

На 26 юни 1929 г. с Указ № 402 на Негово Величество цар Борис III Перник е обявен за град.

По този повод, на 26 юни, за да се отбележи тази достойна годишнина, общинското ръководство на гр. Перник организира различни мероприятия.

Празничното отбелязване на 90-годишншна от това събитие започна с молебен за здраве и благословение на жителите на Перник в храм „Св. Йоан Рилски Чудотворец“, отслужен от свещенството при храма.

На 24 юни Православната църква отбелязва празника Рождение на св. Йоан Предтеча и Кръстител Господен.
В празничния Еньовден,  както още се нарича този ден, бе отслужена Архиерейска св. Литургия в единствения, посветен на св. Йоан Кръстител храм в София, който се намира в квартал “Обеля”.  
С  благословението на Негово Светейшество Софийскиа митрополит и патриарх Български Неофит празничната св.Литургия бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

На 23 юни Църквата, според богослужебния календар почита паметта на всички светии. На всички онези, които отдадоха своя живот, дихание и трудове за Бога, за Негова прослава и утвърждаване на Неговото име в света и послужиха за добър пример на човеците.

По този благодатен повод в храм „Вси светии“, с. Мрамор, гр. София, кв. Връбница, бе отслужена Архиерейска света Литургия и тържествено отбелязан храмовият празник на църквата. Храмовият празник бе обогатен и с отбелязването на 130-годишнина от освещаването на храма.

На 22 юни в гр. Кюстендил бе открито 12-то издание на традиционния "Празник на черешата". Това е единственият по рода си празник в България, където всички могат да се докоснат до красотата и вкуса на черешовия плод, представена в произведения от череши, казаха организаторите. Празникът е посветен на прославата на Кюстендилския край като овощната градина на България.

Тази сутрин, на 21 юни в залата на Софийската св. митрополия  бяха открити „Свето-Йоанови четения“, които ще се  проведат в следващите три дни. Тази православна конференция се осъществява по инициатива на настоятелството на старинния храм „Св. Георгий“ – Ротондата и с благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български. В нея ще вземат участие духовници, богослови и общественици от България, Русия и Гърция.