Архивни статии

Слова и послания

Предстоящи събития

Вход

За регистрация се обърнете към администратор в раздел "контакти". За момента регистрацията е само за свещенослужители.

Статистика

Потребители: Потребители
21
Статии
886
Брой прегледи на статиите
677200

Новини от Софийска епархия

Архимандрит Василий и епископ ГерасимНов храм, посветен на свети великомъченик Димитър Солунски, беше осветен на 21 октомври в село Згурово, община Невестино, Кюстендилска духовна околия. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит чинът по освещаването на храма и полагането на светия Антиминс беше възглавено от Преосвещения Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод, в съслужение с Негово Високопреподобие архимандрит Василий – протосингел на Софийска св. митрополия, протойерей Генади Генадиев – архиерейски наместник в гр. Кюстендил, енорийския свещеник на с. Згурово Георги Георгиев и дякон Костадин Тренев. Множество жители на селото бяха изпълнили новия храм, сред които бяха и кметът госпожа Цветанка Митрева и голяма част от основните дарители. 

Д-р Стоян МалиновНа 20 октомври в Аулата на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ се състоя защитата на докторската дисертация на Стоян Малинов Малинов на тема „Богословски аспекти на музикалните и текстови образи в Златоустовата литургия на Ангел Попконстантинов“. На събитието присъства и Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит.
Процедурата по защитата беше открита от декана на Богословския факултет – проф. д-р Александър Омарчевски, и водена от доц. д-р дякон Иван Иванов – председател на научното жури. Стоян Малинов в момента е асистент в катедра „Практическо богословие“ на факултета.

Епископ Герасим и патриарх Неофит в Граничкия манастир Св. Лука
На 18 октомври Граничкият манастир „Св. апостол и евангелист Лука“ отбеляза своя храмов празник с обновление, с полагане на антиминс след ремонт на храма и празнична св. Литургия. Богослужението беше предстоявано от Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим - главен секретар на Св. Синод, с благословението и молитвеното участие на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.
В съслужение с владиката бяха архимандрит Василий - протосингел на Софийската св. митрополия, ставрофорен иконом Николай Николов, иконом Генади Генадиев - архиерейски наместник за Кюстендилска духовна околия, както и дяконите Костадин Тренев и Атанас Забаданов. На певницата песнопенията изпълняваха г-н Ангел Младенов и иконом Венцислав Шияков.

Икона на преп. Параскева БългарскаПо стара отколешна традиция десетки жители и гости на гр. Долна баня се стекоха в подножието на хълма Градището, там където е аязмото с животворящата сила на бликащата вода, параклиса и новата църква „Света Петка”. Християните от Долна баня и селищата от Долнобанското корито от векове почитат светицата като своя закрилница и покровителка и така през годините за много поколения това свято място се е превърнало в храм за молитва и преклонение, както и любимо място за излет и разходка.

Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит
На 15 октомври 2017 г., Неделя на светите отци от Седмия вселенски събор, в софийския квартал „Лозенец“ беше осветен нов храм. Събитието съвпадна с рождения ден на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.
Новоосветеният храм „Въздвижение на Честния и животворящ Кръст Господен“ се намира в местността Кръста, където през 1878 г. на Възнесение Господне, жителите на столицата издигат кръст в чест на Освобождението на България. Поради високото място, на което се намирал, и незастроената по онова време околност, паметникът на вярата и свободата, се е виждал отдалече. Допреди дни каменният кръст, обявен за паметник на културата, се съхраняваше в близкия храм „Преображение Господне”. Сега, той е поставен върху постамент в непосредствена близост до мястото, където е бил издигнат през 1878 г. – до олтара на новопостроения храм, посветен на Светия Кръст. След близо 20-годишен строеж храмът вече е отворен за вярващите.