Архивни статии

Слова и послания

Вход

За регистрация се обърнете към администратор в раздел "контакти". За момента регистрацията е само за свещенослужители.

Статистика

Потребители: Потребители
22
Статии
1072
Брой прегледи на статиите
855545

Новини от Софийска епархия

На 19 юни бе извършено опелото на новопреставилия се протойерей Лука Наплатанов, в храм „Успение Богородично“, гр. София.

Отец Лука бе седем години предстоятел на храма, като преди това бе и редови свещеник.

С благословението на Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит, опелото извършиха Негово Преосвещенство Величкият епископ Сионий и Белоградчишкият епископ Поликарп, в съслужение с Негово Високопреподобие архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия и голямо множество свещенослужители от София, епархията и гости.

На 19 юни Българската православна църква почита паметта на преподобни Паисий Хилендарски.

По този повод, с благословението на Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит, Белоградчишкият епископ Поликарп оглави светата Литургия в едноименния храм „Св. Паисий Хилендарски“, намиращ се в двора на 67-о ОУ „Васил Друмев“, на ул. „Гюешево“ № 63, гр. София.

На 18 юни се навършиха 50 години от производствената авария в химическия завод на територията на гр. Костинброд. Инцидентът от 18 юни 1968 г., взема живота на осемнайсет души и оставя голяма болка в живота на града.

По повод почитането душите на загиналите в инцидента, пред сградата на Пожарна и аварийна безопасност – Костинброд, на паметника в памет на жертвите, бе отслужена заупокойна молитва и поменати имената на всички загинали. С преклонение бяха поднесени венци и цветя.

На 26 май и 8 юни 2018 г. завърши учебната 2017/2018 година за 4-те групи в Курсовете по Православие за възрастни, в които от м. ноември до м. май курсистите се катехизират в различни дялове на православното богословие в Енорийския център при столичния храм „Св. св. Кирил и Методий“. Успешно завършилите курсисти в групите по Въведение в Православието; Тълкувание на Свещеното Писание на Стария Завет; Тълкувание на Свещеното Писание на Новия Завет; Св. отци и вселенските събори на Църквата – Част ІІ получиха дипломите си от своя преподавател д-р Десислава Панайотова и заявиха своето желание през новата учебна година да продължат обучението си в станалата любима за тях духовна школа. Част от курсистите се включиха в сборната група, която на 16 юни т.г. осъществи поклонническо пътуване до Бачковската св. обител и местността Клувията, което благодатно увенча финала на техните богословски занимания. Поклонническата група се поклони на чудотворната Богородична икона в манастирския храм, където архим. Григорий от манастирското братство прочете молитва за здраве и преуспяване на всички курсисти. След това те се срещнаха с игумена на Бачковския манастир Негово Високопреподобие архимандрит Самуил, който благо и истинно ги настави да подражават на Иисус Христос, Който смирено изтърпя и прости всичко на всички. Архим. Самуил подчерта колко е важно да помним, че само чрез Христос можем да се преобразим, а не разчитайки на своите собствени сили. И че трябва да се жертваме едни за други, ако желаем да сме наистина Христови.

На 17 юни, Трета неделя след Петдесетница, посветена на светите Доростолски мъченици, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, с благословението на Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит, посети гр. Годеч, където, в храм „Св. вмчк Димитър Солунски“, отслужи тържествена света Литургия.