Архивни статии

Слова и послания

Вход

За регистрация се обърнете към администратор в раздел "контакти". За момента регистрацията е само за свещенослужители.

Статистика

Потребители: Потребители
22
Статии
1072
Брой прегледи на статиите
855476
Архимандрит Антим и патриарх НеофитНа 8 септември централният престол в Осеновлашкия манастир („Седемте престола“) отбеляза своя храмов празник – Рождеството на Пресвета Богородица. Богослуженията бяха оглавени от архимандрит Василий, протосингел на Софийската св. митрополия. В съслужение с него бяха архимандрит Антим (Дулев) – игумен на светата обител, свещеници от Софийска епархия и дякон Костадин Тренев. 
Молитвено участие в св. Литургия взе и Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. В края на богослужението кириархът на Българската православна църква се обърна към богомолците със слово за светлия празник на Рождеството Богородично. „Рождеството на онази, която в предвечния Божи план е повикана, за да съдейства в откриването на умълчаваната от векове тайна, бележи дългото възхождане на човешкия род от състоянието на богооставеност и скръб, поради греха на праотците, към онова съвършено послушание към Божията воля и готовност на съработничество с Твореца, които виждаме в лицето на Пречистата Дева. Послушание и съработничество, които вече трето хилядолетие ние – верните на нейния Син и наш Бог, продължаваме да живеем като Църква – като основаната от Христа Иисуса, чрез съдействието на Светия Дух, общност на спасението“, каза Негово Светейшество в словото си (вижте пълния текст).
След края на св. Литургия беше извършен водосвет и беше раздадено благословено ястие на стеклите се от целия район многобройни поклонници.