Статистика

Потребители: Потребители
22
Статии
1033
Брой прегледи на статиите
929967
Софийският протосингел архимандрит ВасилийНа 11 ноември, когато Православната църква почита паметта на св. великомъченик Мина, хиляди богомолци се стекоха в Обрадовския манастир, за да се поклонят пред чудотворния образ на светеца и да измолят от него помощ и закрила. В навечерието на празника, на 10 ноември, беше отслужена вечерня с последование на петохлебието. Св. богослужба извършиха архимандрит Серафим (Геновски), иконом Лазар Георгиев, протойерей Борис Петров - и.д. игумен на светата обител, и свещениците Ириней Митов и Йосиф Стоименов. 
На самия празник св. Литургия възглави Негово Високопреподобие архимандрит Василий – протосингел на Софийска св. митрополия. В съслужение с него към гореспоменатите свещенослужители се присъединиха още много свещеници от Софийска епархия, заедно с дяконите Костадин Тренев и Атанас Забаданов. 
Песнопенията на празничната вечерня бяха водени от г-н Андрей Касабов, а на утренята и св. Литургия – от г-н Светослав Цеков.
В края на св. Литургия в своето пастирско слово архимандрит Василий пламенно говори за живота и мъченическия подвиг на св. Мина, като призова да следваме примера на Христовите светии. Припомняйки златното правило на християнската нравственост: „Всичко, което искате да правят вам човеците, същото правете и вие на тях“ (Мат. 7:12), Негово Високопреподобие призова и ние да правим добро, да бъдем милосърдни, търпеливи и смирени, да прощаваме – когато ни нагрубят, да не търсим възмездие, а чрез Христовата любов да покажем на тези, които са ни обидили, че действително са наши братя. И като братя заедно да вървим по пътя към Христос. „Подражавайки на мъчениците, подражавайки на преподобните, подражавайки на светителите, имайки техния пример за любов към Бога, за служение към Бога и към народа, ние сме длъжни да се държим в Словото Божие и да правим добро… Примерите ги имаме, само трябва да им подражаваме“, каза архимандрит Василий. В края софийският протосингел преподаде отеческия благослов на Негово Светейшество патриарх Неофит – Софийски митрополит и Български патриарх, като благопожела на препълнилите храма богомолци, по молитвите на св. Мина да имаме дръзновение, истинска вяра и истинска любов, и много, и много благодатни години.
По време на богослуженията за поклонение беше изнесена мощехранителница с частица от мощите на св. Мина, а на опашка за поклонение пред чудотворната икона на великомъченика се чакаше часове, както през нощта, така и през целия ден.
По традиция бе отслужен празничен водосвет в двора на манастира, след което бе раздадена анафора. А накрая бе раздадено и благословено ястие на хилядите поклонници, дошли за празника.
 
Текст и снимки: Мартин Митов
Видео: Любомир Върбанов