Статистика

Потребители: Потребители
22
Статии
991
Брой прегледи на статиите
893148
Мелнишки епископ ГерасимВ православния календар денят на свещеномъченик Харалампий се отбелязва на 10 февруари. Но тази година той съвпада със Събота Месопустна – Задушница и за да не се смесва паметта на многопочитания светец с почитта към нашите сродници и близки, службата на Магнезийския епископ и чудотворец се извърши на предния ден - петък.
В столичния храм „Покров Богородичен“ северният престол е посветен на свещеномъченик Харалампий и в навечерието на празника му, на 8 февруари, беше отслужено бдение от градски тип (съединени вечерня с петохлебие и утреня). Последованието беше предстоявано от свещеник Лъчезар Попов, в съслужение с останалите свещенослужители от храма.
На 9 февруари с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит празничната архиерейска св. Литургия беше възглавена от Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод. В съслужение с него бяха архимандрит Василий – протосингел на Софийската св. митрополия, иконом Николай Танев – предстоятел на храма-домакин, протойерей Лука Наплатанов, свещеник Георги Янъков, свещеник Васил Танев, свещеник Лъчезар Попов, свещеник Андон Софиин, както и дяконите Васил Асенов, Костадин Тренев, Петко Дишков и Йордан Божилов.
Песнопенията на вечернята и утренята изпълняваше клиросният певец Филип Минчев, подпомаган от свещ. Георги Янъков, а на св. Литургия – храмовият хор с диригент Димитър Стоянов.
През цялото време бяха изложени за поклонение частици от мощите на св. Харалампий Чудотворец, епископ в Магнезия.
По време на светата Литургия в дяконски чин беше ръкоположен иподяконът Гълъб Стефанов Стойнов, който получи името Георги. Новият дякон е роден на 10 юни 1956 г. Завършил е Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ през 2016 г. и в момента е студент в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.
Епископ Герасим ръкоположи за свещеник и дякон Васил Асенов. Новият йерей е роден на 16 септември 1974 г., завършил е СДС „Св. Йоан Рилски“ и Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. За дякон е ръкоположен на 19 февруари 2017 г. от тогавашния столичен викарий – епископ Григорий (днес Врачански митрополит).
По време на свещеническото причастяване слово за празника прочете свещеник Лъчезар Попов, който припомни житието на св. Харалампий, сравнявайки подвизите на свещеномъченика с очакващите ни трудности през наближаващия Велик пост. „Братя и сестри, християнинът трябва да бъде смел и твърд човек. И винаги да внимава, защото изкушенията са навсякъде. Не ви казвам да изоставите своя светски живот, казвам само, че трябва да внимавате, да се съветвате помежду си и със своите духовници. И накрая… нека още веднъж всички заедно да отправим молитвата си към свети Харалампий и да го помолим: Отче Харалампие, моли Господа Бога да ни даде поне частица от твоите сили, благодарение на които ти си се справил с изкушенията на твоето време, та и ние като теб да се присъединим един ден към Царството Божие“, призова отец Лъчезар.
В края на св. Литургия епископ Герасим също говори за подвига на „този дивен Божий угодник, който целия си живот посвети на Христа и да проповядва истината на Неговото евангелие и вярно да извършва всяко тайнство – свети Харалампий“. Негово Преосвещенство преподаде и архипастирския благослов на Светейшия патриарх Неофит и поздрави предстоятеля на храма иконом Николай Танев, храмовото духовенство и всички присъстващи верни. На новоръкоположените свещенослужители епископ Герасим пожела с чиста молитва да призовават Бога, така че да привлекат около себе си колкото се може повече хора, които да се спасят. 
От името на църковното настоятелство, храмовото свещенство и всички енориаши о. Николай благодари на епископ Герасим за това празнично богослужение в „Покров Богородичен“ и му подари няколко големи восъчни свещи – като спомен от празника и за да му служат в богослужението.
След св. Литургия по традиция беше извършено последованието на освещаване на пчелен мед и помазание.
 
С благодатта на свещенството добродействал, славни, 
сияйно си украсил Църквата с божественото страдение, 
което, възрадван, доблестно за Христа си приел: 
Харалампие честни, светилниче всемирни, 
осиял краищата на света като непобедим.
(Кондак, глас 8)
 
 
Текст и снимки: Мартин Митов