Архивни статии

Слова и послания

Предстоящи събития

Вход

За регистрация се обърнете към администратор в раздел "контакти". За момента регистрацията е само за свещенослужители.

Статистика

Потребители: Потребители
21
Статии
723
Брой прегледи на статиите
583320

Новини от света

Протопрезвитер Николаос ЛУДОВИКОС е академичен преподавател, ерудиран учен и изследовател в областта на православното богословие и психологията. Той е сред най-популярните и обичани съвременни православни духовници изследователи в областта и на психиатрията. Известен е не само в родната си Гърция, но и в целия православен свят. Определят го като “един от най-големите християнски проповедници на нашето съвремие”.

По един завладяващ начин той успява да предаде на модерния човек разбирането за вярата ­ като за отговор на човека на великото доверие, което Бог му оказва. Отговорът към Неговата вяра, че човек е достоен да живее вечно и да бъде едно божествено по благодат създание.

Основавайки се на евангелските думи, отец Николаос чрез оригинален изказ и по непосредствен, вълнуващ начин анализира психологическите проблеми и духовни терзания на съвременния човек, като нарцисизъм и себелюбие, грях и вина, любов и страх.

Той е роден през 1959 г. в град Волос, Гърция. Завършил е психология и педагогика в Атинския университет, богословие ­ в Солунския университет и в Католическия институт в Париж, философия ­ в Сорбоната, Париж, и в Кеймбриджкия университет, Великобритания.

Св. Благовещение - съборният храм на Супрасълския манастирЦентърът за религиозни изследвания и консултации „Св. св. Кирил и Методий“ (ЦРИК), работещ при едноименния столичен храм взе участие в Десетата юбилейна среща на Междуправославната мрежа от инициативи за проучване на религиите и гибелните култове. С благословението на митрополита на Варшава и цяла Полша Сава тя се проведе в една от главните светини на Полската православна църква – Супрасълския манастир и неговата Супрасълска академия. Тази година конференцията бе на тема: „Фундаменталистки тенденции в религиозни, парарелигиозни култове и идеологически организации и рушенето на морала на нашите хора: примери от Поместните православни църкви“.

ГрупатаНа 9 и 10 септември се проведе поклонническо пътуване до Сърбия, с поклонение на мощите на св. княз Лазар, един от най-почитаните владетели на западната ни съседка. Това двудневно пътуване бе организирано от Поклонническо-просветния център „Св. Йоан Рилски“ към Софийската света митрополия с водач и лектор доц. д-р Павел Павлов и с участие на енориашите на храм „Св. Андрей Първозвани“ (кв. Банишора), заедно с енорийския свещеник, който е организатор и председател на центъра – протойерей Стилиян Табаков.

Манастир Любостиня, задужбина на св. княгиня МилицаНа 2 и 3 септември поклонническа група, водена от доц. д-р Павел Павлов, посети Сърбия. Двудневното пътуване е част от програмата поклоннически пътувания, организирани от Поклоническо-просветния център „Св. Йоан Рилски“ към Софийската света митрополия, и с участието на енорията на храм „Св. св. Кирил и Методий“ (кв. „Красно село“), чийто предстоятел протоиерей Стефан Стайков беше и духовен надзорник на групата. 
Пътуването мина под покровителството на св. Милица – съпруга на св. княз Лазар, чийто живот и дела са свързани с местата, които групата посети. Въпреки краткото време поклонниците имаха възможност да видят много светини в братска православна Сърбия, да контактуват с близките до нас и по вяра, и по език сърби, както и да участват в архиерейската богослужба в неделния ден. Добрата организация на пътуването и топлото гостоприемство на съседите ни позволиха на гостите не само да видят и научат много нови неща, но и да станат част от живота на посетените епархии.

За първи път двама митрополити отслужиха заедно празничната Литургия за Гергьовден в Одрин. Старозагорският митрополит Киприан възглави празничните последования в граничния турски град, по решение на Св. Синод на БПЦ-БП и с благословението на Вселенския патриарх Вартоломей. Заедно с него съслужи и Адрианополският митрополит Амфилохий от Вселенската Патриаршия. Двамата архиереи бяха придружавани от църковни делегации с участие на духовници от Старозагорска епархия и Атина, които също взеха участие в богослужебните последования.

В празничния 6 май Старозагорският митрополит Киприан бе посрещнат лично от митрополит Амфилохий. Той се поклони на мощите на св. Георги, които представителите на Вселенската Патриаршия бяха донесли за духовна подкрепа и утешение на християнската общност в града и даде начало на св. богослужба.