Архивни статии

Слова и послания

Вход

За регистрация се обърнете към администратор в раздел "контакти". За момента регистрацията е само за свещенослужители.

Статистика

Потребители: Потребители
22
Статии
1072
Брой прегледи на статиите
855536

Новини от света

Част от участниците в симпозиума в БаламандОт 7 до 9 юни в Баламандския университет (в Ливан), под патронажа на Негово Светейшество Йоан X, патриарх на Антиохия и целия Изток, се проведе Шестият международен симпозиум на Международната асоциация на православните богослови (IAODT), озаглавен „Есхатологичната визия на православното богословие“.
Асоциацията обединява православни богослови, преподаватели по догматика – митрополити, епископи, свещеници, дякони, миряни – от Европа, Америка и Близкия изток. Досега Асоциацията се е събирала в Арад, Румъния (2007, 2009), Солун (2011), София (2013 г.) и манастира Карайман в Румъния (2016 г.). 
Симпозиумът бе открит в патриаршеския Баламандски манастир с молебен от Негово Високопреосвещенство Ефрем (Кирякос), митрополит на Триполи и Хора, и представител на Негово Светейшество Йоан Х, който произнесе приветствено слово и предаде благословението на Негово Светейшество при откриването на първата сесия в манастира. Игуменът на манастира архимандрит Роман (Ал-Ханат) също поздрави участниците, след което приветствени слова произнесоха проф. Мишел Ставру („Св. Сергий“, Париж), председател на Асоциацията и домакинът на събитието протопрезвитер Порфирий (Георги), вицепрезидент на Асоциацията и декан на Богословския институт „Св. Йоан Дамаскин“ на Баламандския универитет. В рамките на първата сесия „Есхатологичната визия в православното богословие (I)“, модерирана от о. Порфирий (Георги), доклади представиха: проф. Никола Ксионис, Атински университет (Краят на началото и краят като начало: есхатологичният характер на богословието), о. проф. Щефан Букию, декан на Богословския факултет в Букурещ (Христологичното измерение на есхатологията и нейното значение за съвременното православно богословие), и проф. Мишел Ставру, Православен богословски институт „Св. Сергий“, Париж (Преоткриването на една есхатологична перспектива в православното богословие: какви последствия?). На откриването присъстваха и редица официални лица, посланиците на Румъния, Кипър, Гърция, игумени, декани и директори, преподаватели и студенти. Останалите сесии се проведоха в Богословския институт на Баламандския университет. 

На 7 януари с тържествена церемония бе открита реставрираната уникална българска църква "Свети Стефан", построена край брега на Златния рог в Истанбул, известна още като "Желязната църква“. За историческото събитие специално в турската столица се събраха духовната и светската власт на две съседни държави.

От България пристигна лично Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, придружен от църковна делегация и българския министър-председател Бойко Борисов, министъра на външните работи Екатерина Захариева и др. български държавници, а от турска страна участие взеха турският президент Реджеп Ердоган и високопоставени представители на Истанбулската голяма община.

20 празнични икони от Зографския манастирЗографската св. обител с радост представя първия албум, който се издава самостоятелно от манастирското издателство. Той включва 20 непубликувани досега икони на Господски и Богородични празници, както и на неделите от Цветния триод. В подбора на иконите издателите са водени от идеята да представят красиви икони от манастирското иконно наследство, които са подходящи да украсяват църковните аналои по време на съответните празници, както и домашните молитвени кътове.

Протопрезвитер Николаос ЛУДОВИКОС е академичен преподавател, ерудиран учен и изследовател в областта на православното богословие и психологията. Той е сред най-популярните и обичани съвременни православни духовници изследователи в областта и на психиатрията. Известен е не само в родната си Гърция, но и в целия православен свят. Определят го като “един от най-големите християнски проповедници на нашето съвремие”.

По един завладяващ начин той успява да предаде на модерния човек разбирането за вярата ­ като за отговор на човека на великото доверие, което Бог му оказва. Отговорът към Неговата вяра, че човек е достоен да живее вечно и да бъде едно божествено по благодат създание.

Основавайки се на евангелските думи, отец Николаос чрез оригинален изказ и по непосредствен, вълнуващ начин анализира психологическите проблеми и духовни терзания на съвременния човек, като нарцисизъм и себелюбие, грях и вина, любов и страх.

Той е роден през 1959 г. в град Волос, Гърция. Завършил е психология и педагогика в Атинския университет, богословие ­ в Солунския университет и в Католическия институт в Париж, философия ­ в Сорбоната, Париж, и в Кеймбриджкия университет, Великобритания.

Св. Благовещение - съборният храм на Супрасълския манастирЦентърът за религиозни изследвания и консултации „Св. св. Кирил и Методий“ (ЦРИК), работещ при едноименния столичен храм взе участие в Десетата юбилейна среща на Междуправославната мрежа от инициативи за проучване на религиите и гибелните култове. С благословението на митрополита на Варшава и цяла Полша Сава тя се проведе в една от главните светини на Полската православна църква – Супрасълския манастир и неговата Супрасълска академия. Тази година конференцията бе на тема: „Фундаменталистки тенденции в религиозни, парарелигиозни култове и идеологически организации и рушенето на морала на нашите хора: примери от Поместните православни църкви“.