Архивни статии

Слова и послания

Предстоящи събития

Вход

За регистрация се обърнете към администратор в раздел "контакти". За момента регистрацията е само за свещенослужители.

Статистика

Потребители: Потребители
20
Статии
844
Брой прегледи на статиите
632695

Новини от света

Св. Благовещение - съборният храм на Супрасълския манастирЦентърът за религиозни изследвания и консултации „Св. св. Кирил и Методий“ (ЦРИК), работещ при едноименния столичен храм взе участие в Десетата юбилейна среща на Междуправославната мрежа от инициативи за проучване на религиите и гибелните култове. С благословението на митрополита на Варшава и цяла Полша Сава тя се проведе в една от главните светини на Полската православна църква – Супрасълския манастир и неговата Супрасълска академия. Тази година конференцията бе на тема: „Фундаменталистки тенденции в религиозни, парарелигиозни култове и идеологически организации и рушенето на морала на нашите хора: примери от Поместните православни църкви“.

ГрупатаНа 9 и 10 септември се проведе поклонническо пътуване до Сърбия, с поклонение на мощите на св. княз Лазар, един от най-почитаните владетели на западната ни съседка. Това двудневно пътуване бе организирано от Поклонническо-просветния център „Св. Йоан Рилски“ към Софийската света митрополия с водач и лектор доц. д-р Павел Павлов и с участие на енориашите на храм „Св. Андрей Първозвани“ (кв. Банишора), заедно с енорийския свещеник, който е организатор и председател на центъра – протойерей Стилиян Табаков.

Манастир Любостиня, задужбина на св. княгиня МилицаНа 2 и 3 септември поклонническа група, водена от доц. д-р Павел Павлов, посети Сърбия. Двудневното пътуване е част от програмата поклоннически пътувания, организирани от Поклоническо-просветния център „Св. Йоан Рилски“ към Софийската света митрополия, и с участието на енорията на храм „Св. св. Кирил и Методий“ (кв. „Красно село“), чийто предстоятел протоиерей Стефан Стайков беше и духовен надзорник на групата. 
Пътуването мина под покровителството на св. Милица – съпруга на св. княз Лазар, чийто живот и дела са свързани с местата, които групата посети. Въпреки краткото време поклонниците имаха възможност да видят много светини в братска православна Сърбия, да контактуват с близките до нас и по вяра, и по език сърби, както и да участват в архиерейската богослужба в неделния ден. Добрата организация на пътуването и топлото гостоприемство на съседите ни позволиха на гостите не само да видят и научат много нови неща, но и да станат част от живота на посетените епархии.

За първи път двама митрополити отслужиха заедно празничната Литургия за Гергьовден в Одрин. Старозагорският митрополит Киприан възглави празничните последования в граничния турски град, по решение на Св. Синод на БПЦ-БП и с благословението на Вселенския патриарх Вартоломей. Заедно с него съслужи и Адрианополският митрополит Амфилохий от Вселенската Патриаршия. Двамата архиереи бяха придружавани от църковни делегации с участие на духовници от Старозагорска епархия и Атина, които също взеха участие в богослужебните последования.

В празничния 6 май Старозагорският митрополит Киприан бе посрещнат лично от митрополит Амфилохий. Той се поклони на мощите на св. Георги, които представителите на Вселенската Патриаршия бяха донесли за духовна подкрепа и утешение на християнската общност в града и даде начало на св. богослужба.

От 4 до 6 май българска църковна делегация, начело с Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприян бе на официално посещение вТурция. Повод за посещението бе празника на св. Георги, който тържествено се отбелязва в българския храм, посветен на светеца в Одрин.

Поради факта, че одринския български храм се намира териториално в диоцеза на Вселенската патриаршия, делегацията отпътува за турската столица Истанбул, за да вземе лично благословение от Вселенския патриарх Вартоломей.

Делегацията бе съставена от духовници от Старозагорска епархия, сред които протосингелът – архимандрит Богослов, старши еп. съветник ставр. ик. Емилиян Димов,  архиерейския наместник на Казанлъшка духовна околия ставр. ик. Петко Мотев,  архиерейския наместник на Свиленградска духовна околия ставр. ик. Костадин Георгиев, секретарят на митрополията ставр.  ик. Михаил Михайлов, и свещеници от епархийския център.

Срещата премина в непринудена обстановка по време, на която  митрополит Киприян приветства Вселенския патриарх Вартоломей и отправи  благопожелания от името на Българския патриарх Неофити от свое име,като му поднесе дарове.

Църковната  делегация се поклони в патриаршеския храм „Св. Георги“ във Вселенската патриаршия и се запозна с многобройните светини в църквата, сред които са: част от каменната колона, за която е привързан и бичуван Христос/ най- ценната и древна реликва в храма/, мощите на св. Василий Велики, св. Григорий Богослов и св. Йоан Златоуст /заграбени през Четвъртия кръстоносен поход,1204г. и пренесени отново в Константинопол през 2004г./, мощехранителници /раки/ с мощите на св. великомъченица Евтимия, на св. императрица Теофания и св. Соломония, майка на св. седем мъченици Макавеи и др.произведения на християнското изкуство като резбования, позлатен иконостас, изпълнен в различни художествени стилове, съчетаващ традицията на Византия и епохата на Възраждането.

След официалната среща с патриарх Вартоломей делегацията се отправи към Българската екзархия, за да се срещне с членове на църковното настоятелство на българската църковна община /БЦО /, както и със сънародници от Цариград.

Групата бе особено сърдечно посрещната от ик. Ангел Велков, свещенослужител при БЦО в Цариград,  който заедно със съпругата си, презвитера Мария, оказа топло гостоприемство за членовете на делегацията.

Сред домакините бяха г-н Димитър Атанасов, архонт на Вселенската патриаршия и член на БЦО в Истанбул и председателят на ЦН г-н Васил Лязе.Те запознаха гостите с направените подобрения в храма „Св. Йоан Рилски“ и основния ремонт на сградата.

Сънародниците от двете съседни страни се разделиха с пожелания за нови празнични срещи. 

Текст и снимки: Весела Игнатова