Църквата зад граница

Днес, 19 ноември, официално бе открита Международната конференция „Зографската обител сред атонската монашеска общност: исторически път и място за служение на словото“.
Тя се организира от братството на Зографския манастир и Софийския университет, в рамките на споразумение между двете институции за проучване на книжовното богатство на обителта.
В Огледалната зала на Алма матер днес се събраха стотина учени: богослови, изследователи, преподаватели и студенти, които изследват славянската писменост и се вълнуват от въпросите за славянската култура.

С благословението на Негово Светейшество Софийски митрополит и Български патриарх Неофит, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп посети Света гора - Атон и оглави всенощното бдение за зимния празник на св. Георги Победоносец в манастира Ксенофонт.

Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп посети светогорския манастир Ксенофонт, по покана на архимандрит Алексий, игумен на обителта, с когото го свързва 20-годишно приятелство и духовна връзка, по повод 3/16 ноември, когато се възпоменава пренасянето на светите мощи на св. Георги от Никомидия в Лида, а също тока и обновлението на храма на светеца в родния му град Лида.

На 14 ноември 2019 г. в гр. Прага почина след дълго боледуване обслужващият българската православна общност в чешката столица духовник протойерей Пламен Василев Тодоров.

Пламен Василев Тодоров е роден на 18 януари 1952 г. в гр. Дупница.

След като завършва средно образование в родния си град, той следва в Духовната академия "Св. Климент Охридски" в гр. София, по време на ректорството на епископ Йоан Драговитийски.

След завършването и на богословското си висше образование, Пламен Тодоров е ръкоположен за свещеник в гр. Дупница.

В топлите есенни дни на 9, 10 и 11 ноември 2019 г. се състоя първо историческо посещение на Негово Светейшество Българския Патриарх и Софийски Митрополит Неофит във Виена. Поводът за тази височайша визита беше отбелязването на 50-годишнината от регистрацията и държавното признание на Българската православна църковна община „Св. Иван Рилски“ във Виена от страна на Република Австрия.

На летището във Виена Негово Светейшество и съпровождащата го църковна делегация бяха любезно посрещнати от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Негово Високоблагоговейнство ставрофорен иконом Иван Петкин – предстоятел на храм „Св. Иван Рилски“ във Виена и Негово Превъзходителство д-р Иван Сираков – посланик на Република България в Австрия.