Архивни статии

Слова и послания

Предстоящи събития

Вход

За регистрация се обърнете към администратор в раздел "контакти". За момента регистрацията е само за свещенослужители.

Статистика

Потребители: Потребители
19
Статии
690
Брой прегледи на статиите
484193

Новини от света

За първи път двама митрополити отслужиха заедно празничната Литургия за Гергьовден в Одрин. Старозагорският митрополит Киприан възглави празничните последования в граничния турски град, по решение на Св. Синод на БПЦ-БП и с благословението на Вселенския патриарх Вартоломей. Заедно с него съслужи и Адрианополският митрополит Амфилохий от Вселенската Патриаршия. Двамата архиереи бяха придружавани от църковни делегации с участие на духовници от Старозагорска епархия и Атина, които също взеха участие в богослужебните последования.

В празничния 6 май Старозагорският митрополит Киприан бе посрещнат лично от митрополит Амфилохий. Той се поклони на мощите на св. Георги, които представителите на Вселенската Патриаршия бяха донесли за духовна подкрепа и утешение на християнската общност в града и даде начало на св. богослужба.

От 4 до 6 май българска църковна делегация, начело с Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприян бе на официално посещение вТурция. Повод за посещението бе празника на св. Георги, който тържествено се отбелязва в българския храм, посветен на светеца в Одрин.

Поради факта, че одринския български храм се намира териториално в диоцеза на Вселенската патриаршия, делегацията отпътува за турската столица Истанбул, за да вземе лично благословение от Вселенския патриарх Вартоломей.

Делегацията бе съставена от духовници от Старозагорска епархия, сред които протосингелът – архимандрит Богослов, старши еп. съветник ставр. ик. Емилиян Димов,  архиерейския наместник на Казанлъшка духовна околия ставр. ик. Петко Мотев,  архиерейския наместник на Свиленградска духовна околия ставр. ик. Костадин Георгиев, секретарят на митрополията ставр.  ик. Михаил Михайлов, и свещеници от епархийския център.

Срещата премина в непринудена обстановка по време, на която  митрополит Киприян приветства Вселенския патриарх Вартоломей и отправи  благопожелания от името на Българския патриарх Неофити от свое име,като му поднесе дарове.

Църковната  делегация се поклони в патриаршеския храм „Св. Георги“ във Вселенската патриаршия и се запозна с многобройните светини в църквата, сред които са: част от каменната колона, за която е привързан и бичуван Христос/ най- ценната и древна реликва в храма/, мощите на св. Василий Велики, св. Григорий Богослов и св. Йоан Златоуст /заграбени през Четвъртия кръстоносен поход,1204г. и пренесени отново в Константинопол през 2004г./, мощехранителници /раки/ с мощите на св. великомъченица Евтимия, на св. императрица Теофания и св. Соломония, майка на св. седем мъченици Макавеи и др.произведения на християнското изкуство като резбования, позлатен иконостас, изпълнен в различни художествени стилове, съчетаващ традицията на Византия и епохата на Възраждането.

След официалната среща с патриарх Вартоломей делегацията се отправи към Българската екзархия, за да се срещне с членове на църковното настоятелство на българската църковна община /БЦО /, както и със сънародници от Цариград.

Групата бе особено сърдечно посрещната от ик. Ангел Велков, свещенослужител при БЦО в Цариград,  който заедно със съпругата си, презвитера Мария, оказа топло гостоприемство за членовете на делегацията.

Сред домакините бяха г-н Димитър Атанасов, архонт на Вселенската патриаршия и член на БЦО в Истанбул и председателят на ЦН г-н Васил Лязе.Те запознаха гостите с направените подобрения в храма „Св. Йоан Рилски“ и основния ремонт на сградата.

Сънародниците от двете съседни страни се разделиха с пожелания за нови празнични срещи. 

Текст и снимки: Весела Игнатова

Съборният храм на Ззографския манастир - Св. вмчк ГеоргиНа 6 май – деня на св. великомъченик Георги Победоносец, в Зографската св. обител се състоя празнично всенощно бдение. По покана на Негово Високопреподобие схиархимандрит Амвросий - игумен на манастира, на Манастирския събор, както и по решение на Св. Синод на БПЦ и с благословението на светейшия Вселенски патриарх Вартоломей празничните богослужения бяха оглавени от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай. 

Литията с Иверската икона на Светли петък, 2017. Снимка: митрополия на Лангада, Лити и РентинаСветлата седмица на Света Гора Атон преминава в непрекъснато празнуване на Светлото Христово Възкресение и с много тържествени процесии (литии с чудотворни икони или „кръстни походи“).
Всички те са свързани непосредствено с Божията Майка – игуменка на Света Гора Атон. Начело на литийните шествия са най-почитаните Богородични икони, често съпътствани и от мощи на свети угодници. Така например в Иверския манастир (Ивирон) литията е възглавена от чудотворната икона „Портаитиса“, във Ватопед – от „Виматариса“, считана за най-старата в обителта, в манастира Филотей – от чудотоврната икона „Гликофилуса“ („Сладко целувание“), в манастира Кутлумуш – от иконата „Фовера Простасия“ („Страшно застъпничество“), в Руския манастир – от икона на Успение Богородично. Според светогорското предание всички тези шествия символизират обхождане на Небесната Царица на своя земен дял. 

Манастир „Света Екатерина“ в подножието на Синайската планина в Египет Полицейски служител е бил убит, a четирима други са били ранени във вторник, 18 април, при стрелба пред Синайския манастир „Св. Екатерина“ - Египет, предадоха световните информационни агенции. Групировката „Ислямска държава“ е поела отговорност за нападението. Според сведения на полицията, група въоръжени мъже са открили огън от височините срещу контролния пункт, охраняван от полицията, на няколкостотин метра от манастира. Полицията е отговорила на стрелбата и е отблъснала нападателите, но един офицер е загинал.  Израел обяви, че предвид инцидента удължава затварянето на южната си граница с Египет заради повишаването на активността на терористичната група в района.

Игуменът на Синайския манастир архиепископ Дамян е потвърдил за стрелбата, монаси и поклонници не са пострадали.