Църквата зад граница

На 11 септември Негово Светейшество Румънският патриарх Даниил бе посетен от Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум.

Митрополит Наум е в Румъния с делегация, която взе участие в международна среща на младежите, която тази година се проведе в гр. Сибиу.

По време на срещата в Патриаршеската резиденция са обсъдени актуални въпроси засягащи православната църква и предизвикателствата, които стоят пред църковната общност.

В края на срещата Негово Светейшество патриарх Даниил, предаде на Русенския митрополит Наум дрехата на св. Параскева, която да бъде предоставена на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, за духовна подкрепа и благословение на Софийска епархия..

На 28 и 29 август, с благословението на Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит, църковна делегация от Софийска епархия посети и взе участие в тържествата по повод храмовия празник на манастира „Св. Йоан Предтеча” край с. Акритохори, Северна Гърция, митрополия Сидирокастро. На 29 август Православната църква възпоменава Отсичането главата на св. Йоан Предтеча.

Църковната делегация, водена от Белоградчишкия епископ Поликарп, включваше: иконом Георги Паликарски, архиерейски наместник на Дупнишка духовна околия, протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей, дякон Костадин, семинаристи, богослови и благочестиви християни.

Част от участниците в симпозиума в БаламандОт 7 до 9 юни в Баламандския университет (в Ливан), под патронажа на Негово Светейшество Йоан X, патриарх на Антиохия и целия Изток, се проведе Шестият международен симпозиум на Международната асоциация на православните богослови (IAODT), озаглавен „Есхатологичната визия на православното богословие“.
Асоциацията обединява православни богослови, преподаватели по догматика – митрополити, епископи, свещеници, дякони, миряни – от Европа, Америка и Близкия изток. Досега Асоциацията се е събирала в Арад, Румъния (2007, 2009), Солун (2011), София (2013 г.) и манастира Карайман в Румъния (2016 г.). 
Симпозиумът бе открит в патриаршеския Баламандски манастир с молебен от Негово Високопреосвещенство Ефрем (Кирякос), митрополит на Триполи и Хора, и представител на Негово Светейшество Йоан Х, който произнесе приветствено слово и предаде благословението на Негово Светейшество при откриването на първата сесия в манастира. Игуменът на манастира архимандрит Роман (Ал-Ханат) също поздрави участниците, след което приветствени слова произнесоха проф. Мишел Ставру („Св. Сергий“, Париж), председател на Асоциацията и домакинът на събитието протопрезвитер Порфирий (Георги), вицепрезидент на Асоциацията и декан на Богословския институт „Св. Йоан Дамаскин“ на Баламандския универитет. В рамките на първата сесия „Есхатологичната визия в православното богословие (I)“, модерирана от о. Порфирий (Георги), доклади представиха: проф. Никола Ксионис, Атински университет (Краят на началото и краят като начало: есхатологичният характер на богословието), о. проф. Щефан Букиу, декан на Богословския факултет в Букурещ (Христологичното измерение на есхатологията и нейното значение за съвременното православно богословие), и проф. Мишел Ставру, Православен богословски институт „Св. Сергий“, Париж (Преоткриването на една есхатологична перспектива в православното богословие: какви последствия?). На откриването присъстваха и редица официални лица, посланиците на Румъния, Кипър, Гърция, игумени, декани и директори, преподаватели и студенти. Останалите сесии се проведоха в Богословския институт на Баламандския университет.