Архивни статии

Слова и послания

Предстоящи събития

Вход

За регистрация се обърнете към администратор в раздел "контакти". За момента регистрацията е само за свещенослужители.

Статистика

Потребители: Потребители
21
Статии
974
Брой прегледи на статиите
572962

Новини от света

На 7 януари с тържествена церемония бе открита реставрираната уникална българска църква "Свети Стефан", построена край брега на Златния рог в Истанбул, известна още като "Желязната църква“. За историческото събитие специално в турската столица се събраха духовната и светската власт на две съседни държави.

От България пристигна лично Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, придружен от църковна делегация и българския министър-председател Бойко Борисов, министъра на външните работи Екатерина Захариева и др. български държавници, а от турска страна участие взеха турският президент Реджеп Ердоган и високопоставени представители на Истанбулската голяма община.

20 празнични икони от Зографския манастирЗографската св. обител с радост представя първия албум, който се издава самостоятелно от манастирското издателство. Той включва 20 непубликувани досега икони на Господски и Богородични празници, както и на неделите от Цветния триод. В подбора на иконите издателите са водени от идеята да представят красиви икони от манастирското иконно наследство, които са подходящи да украсяват църковните аналои по време на съответните празници, както и домашните молитвени кътове.

Протопрезвитер Николаос ЛУДОВИКОС е академичен преподавател, ерудиран учен и изследовател в областта на православното богословие и психологията. Той е сред най-популярните и обичани съвременни православни духовници изследователи в областта и на психиатрията. Известен е не само в родната си Гърция, но и в целия православен свят. Определят го като “един от най-големите християнски проповедници на нашето съвремие”.

По един завладяващ начин той успява да предаде на модерния човек разбирането за вярата ­ като за отговор на човека на великото доверие, което Бог му оказва. Отговорът към Неговата вяра, че човек е достоен да живее вечно и да бъде едно божествено по благодат създание.

Основавайки се на евангелските думи, отец Николаос чрез оригинален изказ и по непосредствен, вълнуващ начин анализира психологическите проблеми и духовни терзания на съвременния човек, като нарцисизъм и себелюбие, грях и вина, любов и страх.

Той е роден през 1959 г. в град Волос, Гърция. Завършил е психология и педагогика в Атинския университет, богословие ­ в Солунския университет и в Католическия институт в Париж, философия ­ в Сорбоната, Париж, и в Кеймбриджкия университет, Великобритания.

Св. Благовещение - съборният храм на Супрасълския манастирЦентърът за религиозни изследвания и консултации „Св. св. Кирил и Методий“ (ЦРИК), работещ при едноименния столичен храм взе участие в Десетата юбилейна среща на Междуправославната мрежа от инициативи за проучване на религиите и гибелните култове. С благословението на митрополита на Варшава и цяла Полша Сава тя се проведе в една от главните светини на Полската православна църква – Супрасълския манастир и неговата Супрасълска академия. Тази година конференцията бе на тема: „Фундаменталистки тенденции в религиозни, парарелигиозни култове и идеологически организации и рушенето на морала на нашите хора: примери от Поместните православни църкви“.

ГрупатаНа 9 и 10 септември се проведе поклонническо пътуване до Сърбия, с поклонение на мощите на св. княз Лазар, един от най-почитаните владетели на западната ни съседка. Това двудневно пътуване бе организирано от Поклонническо-просветния център „Св. Йоан Рилски“ към Софийската света митрополия с водач и лектор доц. д-р Павел Павлов и с участие на енориашите на храм „Св. Андрей Първозвани“ (кв. Банишора), заедно с енорийския свещеник, който е организатор и председател на центъра – протойерей Стилиян Табаков.