Статистика

Потребители: Потребители
22
Статии
813
Брой прегледи на статиите
721643

Новини от света

Част от участниците в симпозиума в БаламандОт 7 до 9 юни в Баламандския университет (в Ливан), под патронажа на Негово Светейшество Йоан X, патриарх на Антиохия и целия Изток, се проведе Шестият международен симпозиум на Международната асоциация на православните богослови (IAODT), озаглавен „Есхатологичната визия на православното богословие“.
Асоциацията обединява православни богослови, преподаватели по догматика – митрополити, епископи, свещеници, дякони, миряни – от Европа, Америка и Близкия изток. Досега Асоциацията се е събирала в Арад, Румъния (2007, 2009), Солун (2011), София (2013 г.) и манастира Карайман в Румъния (2016 г.). 
Симпозиумът бе открит в патриаршеския Баламандски манастир с молебен от Негово Високопреосвещенство Ефрем (Кирякос), митрополит на Триполи и Хора, и представител на Негово Светейшество Йоан Х, който произнесе приветствено слово и предаде благословението на Негово Светейшество при откриването на първата сесия в манастира. Игуменът на манастира архимандрит Роман (Ал-Ханат) също поздрави участниците, след което приветствени слова произнесоха проф. Мишел Ставру („Св. Сергий“, Париж), председател на Асоциацията и домакинът на събитието протопрезвитер Порфирий (Георги), вицепрезидент на Асоциацията и декан на Богословския институт „Св. Йоан Дамаскин“ на Баламандския универитет. В рамките на първата сесия „Есхатологичната визия в православното богословие (I)“, модерирана от о. Порфирий (Георги), доклади представиха: проф. Никола Ксионис, Атински университет (Краят на началото и краят като начало: есхатологичният характер на богословието), о. проф. Щефан Букиу, декан на Богословския факултет в Букурещ (Христологичното измерение на есхатологията и нейното значение за съвременното православно богословие), и проф. Мишел Ставру, Православен богословски институт „Св. Сергий“, Париж (Преоткриването на една есхатологична перспектива в православното богословие: какви последствия?). На откриването присъстваха и редица официални лица, посланиците на Румъния, Кипър, Гърция, игумени, декани и директори, преподаватели и студенти. Останалите сесии се проведоха в Богословския институт на Баламандския университет.