Архивни статии

Слова и послания

Предстоящи събития

Вход

За регистрация се обърнете към администратор в раздел "контакти". За момента регистрацията е само за свещенослужители.

Статистика

Потребители: Потребители
22
Статии
1119
Брой прегледи на статиите
914212

Зографската света обителНа 15 и 16 ноември се отбелязва по стар стил пренасянето на мощите на св. великомъченик Георги Победоносец и обновяването на храма в Лида. Това е и вторият храмов празник на Зографската света обител, наричан „Зимният св. Георги“ и също отбелязван с всенощно бдение. По покана на Негово Високопреподобие схиархимандрит Амвросий, игумен на Зографския манастир, и Манастирския събор, по решение на Св. Синод на БПЦ - БП и с благословението на светейшия Вселенски патриарх Вартоломей празничните богослужения бяха оглавени от Негово Преосвещенство Драговитийския епископ Даниил, викарий на българския митрополит за САЩ, Канада и Австралия.

Всенощното бдение започна в 7 вечерта. Песнопенията бяха изпълнявани само на църковнославянски. На десния клирос бяха братята на манастира, а на левия - група псалти, ръководени от г-н Андрей Касабов, секретар на Софийска митрополия. В 6 часа сутринта започна празничната св. литургия. В тържественото богослужение взеха участие и множество духовници от другите манастири на Света Гора и от България.

След това по традиция архиереят, духовенството и поклонниците се отправиха на празнична лития с Аравийската чудотворна икона на св. вмчк Георги до мястото, където според преданието тя по волята на светеца е избрала да остане именно в този манастир. Там беше извършен молебен с четене на св. Евангелие. По традиция литията завърши около централния храм на българския манастир. По-късно в трапезарията на св. обител беше даден празничен обяд, на който присъстваха всички участници в празника.

С молитва към всеблагия Господ и към светия великомъченик и великоначалник Георги Победоносец и Чудотворец, всеславен бърз помощник на призоваващите го и почитащите го, благодарим за духовната радост и утешението, с които изпълни сърцата на всички през тези дни на усилни молитви и славословия!

 

Текст и снимки: Мартин Митов