Продължете към съдържанието

Патриаршески благослов за празника Рождество на св. Йоан Предтеча в софийския квартал “Обеля”

ioan krastitel obeliaНа 24 юни Църквата тържествено отбелязва Рождението на св. Йоан Предтеча – последния пророк и първия мъченик за Христовата истина.

В столичния квартал "Обеля“ се намира единственият в София храм, посветен на св. Йоан Кръстител.

По повод храмовия празник бе отслужена архиерейска св. Литургия, възглавена от Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха ставр. ик. Ангел Ангелов, софийски протосингел, ик. Кирил Дидов, духовен надзорник на Софийска епархия, ик. Иван Динков, предстоятел на храма, йеросхимонах Кирил от братството на Зографския манастир, свещеник Георги Спасов, предстоятел на столичния храм “Св. Петка Самарджийска“, и дякон Васил Танев.

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит взе молитвено участие в богослужбата, след като бе тържествено приветстван от енорията, която го посрещна с килим листчета от свежи цветя.

Негово Светейшество за първи път като кириарх на Софийска епархия посещава квартал „Обеля“ и бе впечатлен от многото храмове, построени в енорията и духовната ревност на вярващите.

На певницата църковните песнопения бяха изпълнявани от клиросни певци, ръководени от г-н Андрей Касабов, секретар на Софийска митрополия.

Към богомолния народ в края на св. Литургия се обърна еп. Григорий, който накратко припомни житейския път и богоизбраността на св. Йоан Предтеча Господен.

Негово Светейшество даде своя първосветителски благослов, като каза: „Радост за всички нас и постижение е този храм, един от няколкото в този квартал, построени от богомолния народ. „Зарадвах се, когато ми казаха да идем в Божия дом“, казва псалмопевецът Давид. Колко населени места нямат свой молитвен дом и преживяват тази липса, пътуват дълги разстояния, за да се включат в празничните дни… А в "Обеля" – каква радост, какво богатство, какво постижение!“

И като благодари на свещенослужителите и певците за прекрасната богослужба, патриархът се обърна към народа: „Вие сте нашето вдъхновение. Вие сте храм на Светия Дух и нека така да бъде и занапред! Радост във всеки дом! Успешно довършване на храмостроителството в Обеля – благопожела Светейшият и отново благослови с честния кръст Господен.

Развълнуван, предстоятелят на храма отец Иван благодари на патриарх Неофит и припомни обстоятелствата, при които е построен един от храмовете тук, а именно факта, че държавната власт се е противопоставяла на храмостроителството. Но с благослова на патриарх Максим и със смелото застъпничество на тогавашния протосингел (нинездравстващия патриарх Неофит) строежът е започнал и успешно е завършил.

Като благодари още веднъж на патриарх Неофит за подкрепата в онези дни и за вдъхнатото дръзновение, отец Иван му поднесе в дар икона на св. Богородица "Владимирска".

След последвалото тържествено многолетствие еп. Григорий дълго време раздаваше нафора, а храмът продължаваше да се преизпълва с народ.

След литургията Негово Светейшество разгледа новопостроения храм, посветен на Честния и Животворящ Кръст Господен.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

Visits: 0

Skip to content