Патриаршески вести

На 3 юни, преди началото на редовно заседание на Епархийския духовен съвет, Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит посрещна Съветниците на Софийска епархия в сградата на Софийската света митрополия.

Приемът се осъществи в обновения кабинет на Софийския митрополит, на етажа на новоремонтирания епископски дом. На челно място в кабинета е изобразена Старозаветната Света Троица, а нови стенописи, свързани с историята на Епархията, вече благоукрасяват и входа към етажа.

На срещата присъстваха Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, архимандрит Алексий, ефимерий на Драгалевския манастир „Успение Богородично“, иконом Стефан Стайков, предстоятел на столичния храм „Св. св. Кирил и Методий“ в кв. „Красно село“, протойерей Радослав Трайков, предстоятел на столичния храм „Успение Богородично“ на пл. „Ручей“, проф. д-р Александър Омарчевски, както и г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска св. митрополия.

ВЪЗЛЮБЕНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

В дните на пасхална радост, когато прославяме Възкръсналия Христос Господ, Който чрез смъртта и възкресението Си ни дари с надежда за единение, блажен живот и безсмъртие, отбелязваме паметна за всемирното Православие и за Родната ни света Църква в най-новата й история събитие – 68 години от Възстановяване Патриаршеското достойнство на Българска православна църква – Българска патриаршия.

Осъществи се това, за което таяха искрена надежда и сърдечно се молиха на Всеподателя Бога безчет човеци, които векове наред отдадоха своя живот за възвръщане на онова, що ни бе отнето на сила от „княза на този свят“ (Йоан 14:30).

На 10 май 1953 г., официално бе възстановено Патриаршеското достойнство на родната ни Българска църква. За първи патриарх в най-новата ни църковна история бе избран Пловдивският митрополит Кирил, който бе приемник на последния български патриарх до началото на османското робство – славният Търновски патриарх свети Евтимий, и който остави светла диря в духовността и богата книжовност. Тази година отбелязахме 50 години от блажената му кончина и 120 години от неговото рождение.

Преминахме мъченически през периода на атеистичния режим, под мъдрото и търпеливо предстоятелство в лицето на блаженопочиналия наш скъп отец и предшественик – патриарх Максим.

Възстановяването на патриаршески институт е паметно събитие с изключителна историческа важност в многовековната църковна история на скъпата ни българска държава. Душите и сърцата ни са изпълнени с благодарност и славословие към Онзи, чрез Когото “живеем, и се движим, и съществуваме” (срв. Деян.17:28). Възстановена бе една справедливост, отнета по най-несправедливия начин, защото предците ни са помнили и днес ние помним, че без Бога не може да вършим нищо (срв. Иоан. 15:5).

ОБИЧНИ БРАТЯ И СЕСТРИ,

С чувство на радост и признателност, взорът ни се отправя към идните поколения, в които надеждата ни е, че ще продължат онова, що са ни завещали нашите деди. Нека помнят, че самостойността е проява на особено Божие благословение, което е в следствие на вложения в нас стремеж за съвършенство и прослава на делото на спасението.

Днес си спомняме за всички знайни и незнайни свещенослужители, църковнослужители и съработници на Господнята нива, които наред в борбата за духовна и национална независимост, успяха да съхранят, не само Вярата, но и Църквата, такива, каквито са ни я завещали предците и светите апостоли, както и паметта за славното минало на Българската църква и народ, така че да могат да я възстановят в лицето на Екзархията през 1870 г. и на Патриаршията през 1953 г. На всички тях днес отправяме нашата благодарност и молитва за блажен живот в царството на обещаните блага!

Честита 68-годишнина от Възстановяването на Българската Патриаршия!

† НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

Около 19:30 часа кацна правителственият самолет, с който бе превозена църковната делегация от Божи гроб, водена от Врачанския митрополит Григорий. Делегацията донесе от Йерусалим Благодатния огън, който днес следобед снизходи за поредна година.

На летище "София" свещеници от епархиите на БПЦ-БП очакваха пристигането на самолета и на църковната делегация.

Огънят бе занесен от Врачанския митрополит Григорий и Мелнишкия епископ Герасим първоначално в Св. Синод, в синодалния параклис "Св. Цар Борис-Михаил", откъдето в 23,30 часа с тържествено шествие ще бъде занесен до Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

По-късно и Негово Светейшество Българският патриарх Неофит получи Благодатния огън от Йерусалим. Огънят бе донесен в Патриаршеския дом в Софийската св. митрополия лично от Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий.

ДО НЕГОВО БЛАЖЕНСТВО  Й Е Р О Н И М

АРХИЕПИСКОП НА АТИНА И НА ЦЯЛА ГЪРЦИЯ

 

ВАШЕ БЛАЖЕНСТВО,

ДО НЕГОВО СВЕТЕЙШЕСТВО П О Р Ф И Р И Й

АРХИЕПИСКОП НА ПЕЧ, МИТРОПОЛИТ НА БЕЛГРАД – КАРЛОВЦИ И ПАТРИАРХ СРЪБСКИ

На 24 февруари Българската православна църква отбелязва осмата годишнина от интронизацията на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

На същата дата през 2013 г., неделя, на Патриаршески избирателен църковен събор в София Русенският митрополит Неофит е избран за трети Български патриарх в най-новата ни църковна история. Интронизацията на Негово Светейшество е извършена още същия ден в ПКСХП "Св. Александър Невски".

На многая и благая лета, Светейши владико!

Снимка: Българска патриаршияВ Синодалната палата днес Негово Светейшество Българският патриарх Неофит прие на среща новоизбрания генерален директор на БТА г-н Кирил Вълчев. Срещата бе по повод днешния 123-ия рожден ден на Българската телеграфна агенция.

"Много благодаря, че в това трудно време, свързано с пандемията, ми отделяте тези минути. Съзнавам колко голяма е ролята на медиите и специално на БТА, и за духовното укрепване на българите, и за образа ни пред света", се обърна към Светейшия патриарх генералният дикретор на БТА.

ОБИЧНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

На 21 януари, светата Православна Църква отбелязва паметта на преп. Максим Изповедник и св. мчк Неофит – небесни покровители на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и на приснопаметния патриарх Максим.

На 6 януари, когато Православната ни църква чества празника Кръщение Господне - Богоявление, в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" бе отслужена тържествена архиерейска св. Литургия. Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний възглави празничното богослужение, като бе в съслужение с Техни Преосвещенства Мелнишкия епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архим. Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски", архим. Евтимий, ставр. ик. Николай Георгиев, нач. отдел "Връзки с обществеността", ставр. ик. Костадин Гаврилов, прот. Антоний Милушев, прот. Костадин Тренев, протодяконите Александър Нешев, Иван Петков, Деан Коруноски и дякон Слави Спасов.

"Девицата днес ражда Свръхестествения, и земята поднася на Непристъпния пещера; Ангелите с пастирите славословят, а мъдреците със звездата пътешестват - понеже заради нас се роди Младенец - Предвечният Бог", пее радостно Православната църква на 25 декември, когато се чества един от най-големите християнски празници - Рождество Христово.

По повод празника в Патриаршеския катедрален храм-паметник „Св. Александър Невски” бе отслужена тържествена Златоустова св. Литургия от предстоятеля на БПЦ-БП Негово Светейшество патриарх Неофит. В съслужение с него бяха Негово Преосвещенство Мелнишкият епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод и председател на Църковното настоятелство при Патриаршеската катедрала, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архимандрит Евтимий, протодякон Александър Нешев, протодякон Иван Петков и дякон Деян Коруноски.