Печат

На 21 януари отбелязваме паметта на св. мъченик Неофит, небесен покровител на предстоятеля на Българската църква - Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. По традиция патриарх Неофит отпразнува своя имен ден в митрополитската катедрала “Св. Неделя”.

С уважение и братска обич архиереи от Светия Синод се събраха в катедралния храм, за да изпросят съборно застъпничеството на св. мъченик Неофит и да поднесат на Българския патриарх своята почит. За съборно богослужение в храма дойдоха и десетки свещеници от Софийска епархия, сред които бяха и  архиерейските наместници на всички софийски околии.

С тържествен камбанен звън бе посрещнат първойерархът на Българската църква в митрополитската катедрала. Светейшият владика благослови събралото се църковно изпълнение и даде начало на съборната св. Божествена литургия. По решение на Св. Синод тя бе възглавена от митрополита на САЩ, Канада и Австралия Негово Високопреосвещенство митрополит Йосиф. Заедно с него край св. Трапеза застанаха Техни Високопреосвещенства: Ловчански митрополит Гавриил, Западно и Средноевропейски митрополит Антоний, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопски митрополит Серафим, Русенски  митрополит Наум, Старозагорски митрополит Киприян, Врачански митрополит Григорий и Видински митрополит  Даниил.

С тях съслужиха още: Техни Преосвещенства: Мелнишки епископ Герасим ­ главен секретар на Св. Синод, Адрианополски епископ Евлогий ­ игумен на Рилската св. обител, Велички епископ Сионий ­ игумен на Троянската и Бачковската св. обители, Белоградчишки епископ Поликарп ­ викарий на Софийския митрополит, архимандрит Василий ­ протосингел на Софийска митрополия, архим. Теоктист ­ представител на Българската църква в Русия, архим. Пахомий ­ ректор на Софийската духовна семинария, архимандрит Евтимий, архимандрит Никанор, архимандрит Януарий, архиерейски наместници, епархийски съветници, свещеници и петима дякони, ръководени от митрополитския протодякон Иван Петков.

В богослужението взеха участие представителите у нас на Руската и на Румънската православна църква ­ архимандрит Васиан и протойерей Евгений, секретар на Руското подворие, и ставр. ик. Нелуц Опря.

Духовници, епархийски съветници, монаси и монахини, служители на Светия Синод и Софийската св. митрополия, деканското ръководство и преподаватели на Богословския факултет на СУ, боголюбив народ изпълни катедралния храм и молитвено съучаства в празничното богослужение. Сред тях бе и директорът на „Дирекция на вероизповеданията“ към МС – г-н Емил Велинов.

Като молитвен подарък към патриарха-именник  бе прекрасното изпълнение на хористите от мъжкия катедрален хор, под диригентството на протопсалт  проф. д-р Мирослав Попсавов, които изпълниха литургийните песнопения с особена вещина и молитвеност.

По време на свещеническото причастяване проповед за чествания св. Неофит произнесе  митрополит Йосиф, който винаги със своето живо, пламенно слово впечатлява присъстващите и ги кара да размислят върху своя живот и постигане на християнски  добродетели.

След светата Литургия духовенството от­ митрополити, епископи, архиерейски наместници и предстоятели на столични храмове ­ отслужиха Благодарствен молебен, предстояван от Негово Светейшество патриарх Неофит.

Събрани край иконата на св. мъченик Неофит, те отправиха молитви към Всеподателя Бога за здраве и духовно преуспяване на Българския патриарх Неофит и на Българската православна църква.

В края на последованието с поздравително слово от името на Светия Синод на БПЦ към архипастира именик се обърна Западно и Средноевропейски митрополит Антоний.

„Знаем с каква ревност, плам и дръзновение бяха изпълнени делата Ви в полза на Църквата на различните поприща, на които бяхте призован – протосингел на Софийска епархия, преподавател и ректор на Духовната академия, главен секретар на Св. Синод, Доростолски и Червенски митрополит. Накрая бяхте избран и за най-високото служение – предстоятел на Българската православна църква. Светските хора приемат тази длъжност като висок пост, но ние в Църквата знаем, че архиерейското служение и най-вече патриаршеското, изисква саможертва и пълна отдаденост на вярата, с което се приближава до мъченичеството. Господ Иисус Христос издига основният критерий за църковно служение: “Който иска между вас да бъде големец, нека ви бъде слуга; и който иска между вас да бъде пръв, нека ви бъде раб, както Син Човеческий не дойде, за да Му служат, но да послужи и даде душата Си откуп за мнозина” (Мат. 20:26-28)."- каза митрополит Антоний и поднесе на патриарха красив букет цветя.

От името на честния клир на Софийска епархия, монашеството, служителите на Софийска митрополия, Епархийския съвет и целия Божи народ на Софийска епархия икона с образа на Пресладкия Иисус, красив букет с бели рози и поздравление към Софийския митрополит Неофит поднесе Белоградчишкият еп. Поликарп. В своето приветствено слово той каза:

"Ваше Светейшество, обични в Господа наш Отче и Владико,

Събрани в този прекрасен митрополитски храм посветен на светата великомъченица Неделя и под покрова на светия благоверен Крал Стефан Милутин, почитаме съборно паметта на св. мъченик Неофит от Витиния - Ваш небесен покровител, патрон и пример духовен в живота.

Застанали пред образите на св. Максим изповедник, който също днес тържествува и на св. Неофит, отправяме топла молитва към Бога за Вас и смирено изпросваме, както казва псалмопевецът Давид: „Да ти даде (Господ), каквото ти сърце желае, и всички твои намерения да изпълни.“, „Да изпълни Господ всички твои молби.“, „Да ти прати помощ от светилището и от Сион да те подкрепи.“ (Пс. 19:5, 5, 3). Изпълнени с такива чувства и благородни мисли за Вас, си спомняме житието на св. мъченик Неофит, който обикна вярата, утвърди се в нея и й стана свидетел. Виждаме невръстен юноша, който не пожали младостта си, дните си за Христа Бога, но послужи за спасението на мнозина, превръщайки се в светъл пример за християни и езичници. Обикнал Христа Бога повече от всичко на света, той заживя в пустинята, като негов съжител му беше див лъв и ангелите, които го назидаваха. А особено в дните за изпитание, го вдъхновяваха да бъде силен и мъжествен, за да се прослави чрез него Невидимият Бог.

Стоейки пред Ваше Светейшество виждаме, че не случайно Бог Ви е дарил този свети мъченик за покровител. Вие във всичко му подражавате. Из млада сте поели по трудния духовен живот и в последствие сте приел монашески постриг. Както светият се подвизаваше в молитва, бдение, духовни размисли и преуспяване в богословието, така и Вие сте се утвърдил в тези тайни. Както той стана укротител на див звяр, така и Вие със своето смирение, кротост, любов и състрадание, укротявате и умилявате всеки дръзнал да прекрачи границата на благоразумието, човечността и мъдростта.

Св. мъченик Неофит беше свидетел за вярата и твърд камък на истината. Вашите трудове в нелекото Ви патриаршеско и епархийско служение Ви утвърждават като подражател на Вашия покровител.

Ваше Светейшество, любими наставниче и Владико, в този трепетен за Вас и всички нас ден, приемете искрените ни благопожелания, по молитвите на св. мъченик Неофит Никейски, Бог да Ви дари с крепко здраве, телесни и духовни сили, за бодрост на душата и тялото, за да ръководите светата ни Православна църква и Софийска епархия, както и досега: мъдро и благодатно, а също така: „Благостта и милостта Господни да Ви придружават през всички дни на живота Ви, за да пребъдете в дома Господен много дни.“ (по Пс.22:6). На многая и благая лета Светейши Владико! Честит и благословен имен ден!"

Официално поздравление към патриарх Неофит от името на министър-председателя поднесе Емил Велинов и ставр. ик. Ангел Ангелов от името на църковното настоятелство на храм "Св. Неделя".

В отговор Негово Светейшество всесърдечно благодари за празничните поздравления и добрите пожелания на всички уважили личния му празник.

"Единството и взаимната обич и подкрепа между архиереите на нашата света Православна църква е първото и най-важно условие за успеха на нейната мисия сред поверения ѝ народ и свидетелство за приемственост на църковност и духовност, които са ни завещани от нашите велики достославни предци. За един от тях – приснопаметния наш отец и Светейши патриарх Максим си спомняме с особена почит и синовна любов в днешния ден, когато той също честваше деня на своя небесен покровител – дивния между отците на Църквата свети Максим Изповедник. На патриарх Максим, който с истинска ревност по Божието дело на земята стори толкова много за запазването на църковното ни единство, както и на всички наши предшественици, потрудили се усърдно, отдавали силите и живота си за съзиждането на зданието на Православната ни църква през вековете, винаги ще дължим нашата обич и признателност.

Божият мир и Неговата велика милост, молитвите и небесното застъпничество на Пресвета Богородица, преподобни Максим Изповедник и мъченик Неофит, и на всички от века просияли в светостта Божии угодници да бъдат с всички нас! За много и благословени години!" - каза в словото си-отговор  Светейшият именник.

След тържествената богослужба архиереите, свещенството, официалните гости и църковни служители се отправиха към сградата на Софийска св. митрополия. Там Негово Светейшество продължи да приема приветствия и цветя в залата на митрополията, където бе даден официален прием.

Поздрави, благопожелания и дарове поднесоха представители на обществени организации и множество духовници, монаси и монахини, църковни служители, общественици и граждани.

Текст: Весела Игнатова

Снимки: Александър Ангелов

Видео: Любомир Върбанов

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК