С благословението на Негово Светейшество

Неофит   

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

Софийската света митрополия  и Поклонническо-просветен център „Св. Йоан Рилски

Ул. „Цар Калоян“ 9В, София 1000, тел. +359 878 958 468, www.poklonnik.bg

организира поклонническо пътуване до

Светите земи и Йордания

06.02.2020 – 12.02.2020
7 дни / 6 нощувки
ЦЕНА: 1980 лв.

Водач и лектор:
Духовник: прот. Стилиян Табаков

За записване и информация:
офис на Поклонническия център – София, ул. „Цар Калоянˮ № 9 „Вˮ,  тел. 0700 18 244 и 0878 958 468; www.poklonnik.bg; Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.


ПОКЛОННИЧЕСКА ПРОГРАМА

1 ден - 06.02.2020:  София – Назарет – Кана – Тиберия
Сборен час на летище София, Терминал 1 в 04:50 часа (задължително 2 часа преди полета), полет за Тел Авив в 06:50 часа.  Посрещане на летище Бен Гурион от представител на местната агенция. Отпътуване за Галилея. Програма в Назарет: храмът при извора на Благовещението. Преминаване през Кана Галилейска – мястото на първото Христово чудо. Вечеря. Нощувка в Тиберия.  

2 ден - 07.02.2020: Капернаум – Табха – Небо – Мадаба – Петра
Закуска. Сутринта заминаване за Капернаум - споменава се в Новия Завет като център на Христовата дейност в Галилея: къщата на св. ап. Петър. Табха – мястото на "Чудото с умножаването на рибите и хляба". Преминаване от Израел в Йордания през граничния пункт Шейх Хюсеин. Заминаване за Мадаба. Градът е известен с многото християнски църкви. Емблематична обаче е гръцката православна църква “Свети Георги”, известна с уникална мозайка, представяща подробна цветна карта на Светите земи от византийската епоха. Днес в Мадаба има Институт за мозаечно изкуство и десетки работилници, занимаващи се с този занаят. Следва посещение на планината Небо, откъдето се открива прекрасна гледка към Израел и част от долината на река Йордан. В ясен ден могат да се видят очертанията на Йерусалим и Йерихон. Според Библията това е мястото, на което Мойсей се изкачва, за да види за първи път с очите си Обетованата земя. Пак според Свещеното Писание, Мойсей умира и е погребан там. На върха са открити руини на византийска църква от средата на IV в. В нея са запазени красиви подови мозайки. Отпътуване за Петра. Вечеря. Нощувка в Петра.                    

3 ден - 08.02.2020: Петра – Аман
Закуска. Организирана обиколка на Петра, столицата на Набатейците. През 2007 година е избран като едно от Седемте нови чудеса на света. Разположен е в естествено укрепената планинска долина Вади Муса ("Долината на Мойсей"). Първите известни обитатели са едомците, които са живеели тук около 1000 г.пр.н.е. Според Библията те били потомци на Исав, а препратките в Сещеното Писание за място наречено Села („скалиста местност“ на еврейски) почти сигурно се отнасят за Петра ("камък" на гръцки). Древният град Петра е процъфтявал като важен пункт от античните търговски маршрути. Той е обграден от високи планини и е достъпен през тясно дефиле, а забележителните му, изсечени в скалите сгради са запазени непокътнати: Каснех ал-Фарун (Съкровищницата), многобройните скални гробници, амфитеатърът, триумфалната арка, кардото с колонадите, раннохристиянските мозайки в “Църквата на хребета” (V– VІ в.). Отпътуване за Аман. Пристигане в Аман - столицата на Хашемитското кралство Йордания. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка в Аман.

4 ден - 09.02.2020: Аман – Каср Ал Яхуд - Мъртво море – Йерихон – Витлеем    
Закуска. Отпътуване за Израел. Преминаване през граничен пункт Аленби.
Посещение на река Йордан – мястото на Христовото кръщение. Възможност за потапяне. Преминаване през Йерихон – най-старият град в света.
Отпътуване за Мъртво море – най-ниската точка в света, около 420 метра под морското равнище. Свободно време за плаж. Отпътуване за Витлеем. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка във Витлеем.

5 ден - 10.02.2020: Базилика Рождество Христово – Манастир Св. Теодосий – манастир Св. Сава - Манастир на Полето на пастирите
Ранно поклонение в базиликата „Рождество Христово“ във Витлеем – най-голямата забележителност на града и рождено място на Господ Иисус Христос. Закуска. Поклонение в манастира св. Теодосий Велики от V в. – намира се на 8 км източно от Витлеем. Това е първият общежителен манастир (киновия – монашеска общност) в Палестина – гробницата на светеца и пещерата на тримата влъхви.
          
Манастир на Полето на пастирите (раннохристиянската църква). Манастирът Свети Сава Освещени (посещава се само от мъже, жените го разглеждат отвън - изнасят се мощи за поклонение). Вечеря. Нощувка във Витлеем.

6 ден - 11.02.2020: Йерусалим: Гетсимания/Елеонският хълм – Витезда – Божи гроб/Голгота
Закуска. Заминаване за Йерусалим: Посещение на Гетсимания (мястото на Христовата молитва в нощта на залавянето Му и предателството на Юда), църквата с гроба на св. Богородица (с чудотворната икона на св. Богородица Йерусалимска), Руската църква св. Мария Магдалина - мощите на св. мчца Елисавета Фьодоровна и св. Варвара), Елеонският хълм (мястото на Христовото Възнесение), къпалнята Витезда - Via Dolorosa – това e улицата, по която в древен Йерусалим е минал с кръста Иисус Христос към мястото на разпятието – Голгота, храмовия комплекс на Гроба Господен и Голгота – най-святото място за Християнския свят. Програмата продължава с хълмът Сион (Давидовият град), където се намират гробът на цар Давид и стаята на Тайната вечеря. Вечеря. Нощувка във Витлеем.

7 ден - 12.02.2020: Тел Авив – София
Закуска-пакет. Трансфер до летище „Бен Гурион“.  Полет за България в 10:15 ч. Пристигане на летище София около 13:05 ч.

Цената включва:

 • самолетен билет София – Тел Авив – София  с редовен полет на авиокомпания Wizz Air  (малък салонен багаж: 40 х 30 х 20 + багаж на колелца (55 х 40 х 24 см, макс 10 кг.);
 • летищни такси (253 лв. към 20.06.2019 г.);
 • 1 нощувка със закуска и вечеря в Тиберия, хотел 4*;
 • 1 нощувка със закуска и вечеря в Петра, хотел 4*;
 • 1 нощувка със закуска и вечеря в Аман, хотел 4*;
 • 3 нощувки със закуски и вечери във Витлеем, хотел 3*;
 • екскурзовод на български език в Израел и в Йордания;
 • луксозен автобус с безплатен WI-FI;
 • саунд система със слушалки по време на туровете;
 • всички трансфери по програмата;
 • всички екскурзии по програмата;
 • входни такси за Петра и другите обекти по програмата;
 • Сертфикат за хаджийство;
 • водач-лектор, придружаващ групата по време на целия престой;
 • медицинска застраховка асистънс ЗАД "АРМЕЕЦ" АД, с покритие 10 000 евро.

Цената не включва:

 • лични разходи;
 • гранични такси между Израел и Йордания – 45 USD, заплащат се в офиса при записването;                                                                                               
 • бакшиши – 8 USD/7 евро на турист на ден (заплащат се в Израел на нашия водач при пристигането на групата);
 • допълнителни мероприятия и екскурзии (по желание, заплащат се в Израел): *нощен Йерусалим с автобус – 25 евро


Дати на пътуване и цени:

Дати на пътуване Възрастен в двойна стая Дете 2-10.99 год. с двама възрастни в двойна стая Единична стая
06.02– 12.02.2019 1980лв.   + 338 лв.


Хотели по програмата:

Местонахождение Хотел Брой нощувки
Тиберия   1
Петра   1
Аман   1
Витлеем   3


Полетно разписание:

  София 06:50 Тел Авив 09:25
  Тел Авив 10:15 София 13:05


Настаняването в самолета е на случаен принцип. Местата по желание се заплащат допълнително!

Условия за резервация:

 • Начин на плащане: депозит – 650 лв., копие от валиден международен паспорт, доплащане – до 45 дни преди датата на отпътуване.
 • Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 30 туристи.
 • Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 7 дни преди началната дата.
 • Необходими документи: задграничен паспорт; няма визови, санитарни и медицински изисквания

Пътуващите имат право да прекратят едностранно договора по всяко време преди започването на изпълнението на туристическия пакет, след заплащане на следните такси:
• До 60 работни дни от датата на заминаване – без такси
• От 59 работни дни до 30 дни – такса с размера на депозита (650 лв.)
• От 29 работни дни до деня на отпътуване – такса 100% от стойността на пътуването
 

 • В случай, че ПОТРЕБИТЕЛЯТ прекрати доброволно своето пътуване, през времетраенето му, всички допълнителни разходи, включително и транспортните, са за негова сметка.
 • ПОТРЕБИТЕЛЯТ има право да прехвърли правото си на пътуване на трето лице в срок съобразно спецификата на дестинацията, издаване на самолетни билети по международни и вътрешни полети и не по-късно от 31 дни преди пътуването, като се задължава да заплати на ТУРОПЕРАТОРА само дължимите суми, свързани с евентуалното преиздаване на билетите;
 • Информация относно здравните изисквания:  няма ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ медицински и санитарни изисквания при пътуване до Израел.
 • Пътуване на лица с ограничена подвижност:  Пътуването като цяло НЕ Е подходящо за лица с ограничена подвижност.

!!!Местният туроператор си запазва правото за промяна на реда на програмата при необходимост.

Туроператорът си запазва правото за промяна на реда на програмата при необходимост: на часовете на заминаване; промяна на хотела и мястото на спане; промени на цените в случай на значително повишение на валутните курсове, при увеличаване стойността на транспортните разходи, в т. ч. на горивото, както и увеличаване размера на такси, свързани с ползвани услуги по договора, като летищни, пристанищни и други такси.
Забележка:пакетната цена е калкулирана по курс 1,70 лв. за щатски долар към 20.03.2019 г. При промяна на обменния валутен курс с повече от 8 % в периода до началото на туристическото пътуване, фирмата си запазва правото за прекалкулиране на основната пакетна цена, съобразно промяната на валутния курс.

Адрес на Поклонник ЕООД: гр. София, 1000 район „Средецˮ, ул. „Калоянˮ № 9 „Вˮ (в двора на храм „Св. Петкаˮ, до житарната); тел. 0700 18 244; 0878 958 468.
Ел. поща: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Застраховка „Отмяна от пътуванеˮ: ПОКЛОННИК ЕООД  предоставя възможност за сключване на допълнителна  застраховка „Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т. 14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др.
    
Туроператор ПОКЛОННИК ЕООД е застрахован по смисъла на чл. 42 от Закона за Туризма в ЗАД „ОЗК – Застраховане“АД, със застрахователна полица № 0703200201900012  / 03.06.2019
Удостоверение за Туроператор № 5008 и Турагент № РК-01-7065