С благословението на Негово Светейшество

Неофит   

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

Софийската света митрополия  и Поклонническо-просветен център „Св. Йоан Рилски

организира поклонническо пътуване до

РОЖЕНСКИ МАНАСТИР
София – Роженски манастир – Мелник – Хераклея Синтика до Петрич – Сандански – София.
21.03.2020-22.03.2020
2 дни / 1 нощувка
ЦЕНА: 100 лв.


Водач и лектор: гл. ас. Венцислав Каравълчев
Духовник:

За записване и информация:
офис на Поклонническия център – София, ул. „Цар Калоянˮ № 9 „Вˮ, тел. 0700 18 244 и 0878 958 468; www.poklonnik.bg; Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

ПОКЛОННИЧЕСКА ПРОГРАМА:


Ден първи 21.03.2020, СЪБОТА:  София – Роженски манастир – Мелник

Тръгване от храм „Св. Александър Невски“ в 7:00 ч.
Пристигане в Роженския манастир  “Рождество Богородично”. Манастирът е основан от преп. Калист Мелнишки, един от най-изявените исихасти и автор на текстове, които на моменти дори надхвърлят красноречието на св. Григорий Парама. Разглеждане на манастира  и поклонение на чудотворната икона на св. Богородица Дверница. Разглеждане сградата на костницата на манастира.

Поклонение в храма “Св. св. Кирил и Методий” разположен на 200 метра североизточно от манастира.

Отпътуване за Мелник. Kратка разходка из града и посещение на някои от многобройните църкви на града: храм “Свети Антоний”, с ценни икони от XVIII в. и стенописи. В църквата намират изцеление душевноболни хора. И до днес тук е запазена желязна верига, за която някога са връзвали онези от болните, които буйствали.  Малко под този храм се намира църквата „Света Богородица“, която първоначално датира от XIII в. , проучена и реставрирана през XX в. В нея са запазени малки части от оригиналните стенописи на храма.
Посещава се митрополитската църква „Свети Николай Чудотворец“ -възрожденски храм. Изграден е върху основите на по-стар такъв.

Храм „Света Петка Параскева“ е разположен в източното подножие на платото Свети Никола, на малка височина на стария път Мелник – Неврокоп. Недалеч от църквата е югоизточна порта на града в местността „Ключ“, а над нея са останките на манастира „Света Богородица Спилеотиса“. Първият храм тук е от VI в. от времето на имперaтор Юстиниан, разрушена от земетресение, обновена през XIII в. от цар Иван Асен II, след победата му над Теодор Комнин.

Вечеря и нощувка.

Ден втори 22.03.2020: НЕДЕЛЯ: Мелник – Хераклея Синтика – Сандански – София

Закуска (в хотела или сух пакет).
Участие в Божествена света Литургия.
Посещение на археологическите разкопки на Хераклея Синтика и новоoткритата раннохристиянска базилика от IV в.
Тук през 2018 г. е открит най-стария сигурно датиран християнски храм на територията на Югозападна България. Това е голяма обществена сграда, преустроена в раннохристиянска базилика около 400-та година. Само няколко години преди това, през 395-а, умира последният силен владетел на Римската империя – Теодосий I Велики. Той остава в историята с налагането на ортодоксалното християнство като единствена официална религия в държавата. Император Теодосий забранява почитането на всякакви други религиозни култове освен Православното християнство, а също и провеждането на  Олимпийските игри. Разрушени, запуснати или преустроени са най-знаковите езически светилища и храмове, включително Пантеонът в Рим. И в Хераклея Синтика няма как да пренебрегнат императорската воля. Там строителите долепват абсида до една от страните на вече съществуваща обществена сграда, добавят още зидове и така се сдобиват с трикорабна християнска базилика.

Отпътуване за Сандански.

Посещение на  епископския комплекс и базилика – IV-VI в. Разположен е в североизточната част на античния Партикополис, недалеч от крепостната стена, където има най-голяма концентрация на раннохристиянска култова архитектура. Източно от Епископската базилика е разположена Базиликата на епископ Йоан (върху чиито основи е изградена изложбената зала на Археологическия музей), а на югоизток – епископската резиденция с базилика.

Свободно време. Отпътуване за София.

 

Цената включва: Цената не включва:
  • автобусен превоз;
  • нощувка, вечеря и закуска в хотел „Марио“ - Мелник
  • водач и беседи на български език по целия маршрут;
  • медицинска застраховка с покритие 1 000 лв.;
  • входни такси;
  • лични разходи;

Настаняването в автобуса става по реда на записване.

Условия на пътуването:
Необходими документи: валидна лична карта; законово изискуемите документи при пътуване на непълнолетни деца и такива с двойно гражданство. За повече информация, моля посетете официалната страница на МВнР:
https://mfa.bg/bg
Настаняването в автобуса става по реда на записване.
Условия за записване:
Задграничен паспорт или лична карта валидни 6 месеца след датата на пътуването.
Депозит в размер на 30% от сумата на човек.
Доплащане до 20 дни преди заминаването.
Анулация:
В случай на отказ от пътуването, Поклонник.Бг възстановява заплатената сума при следните удръжки:
до 30 дни преди датата на отпътуване - без неустойка
от 29 дни до 20 дни - депозитът
от 19 до 15 дни - 75 % от общата цена на пътуването
по-малко от 15 дни преди датата на пътуването - 100% от общата цена на пътуването.
Туроператорът си запазва правото на промяна при необходимост на часовете на заминаване или промени в реда на програмата; промени на цените в случай на значително повишение на валутните курсове, при увеличаване стойността на транспортните разходи, в т. ч. на горивото, както и увеличаване размера на такси, свързани с ползвани услуги по договора, като летищни, пристанищни и други такси.
ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ:
Минимален брой участници: 35 записани възрастни поклонници до 10 дни преди пътуването.
МЕДИЦИНСКИ И ЗДРАВНИ ИЗИСКВАНИЯ
Няма медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.
ПАСПОРТЕН И ВИЗОВ РЕЖИМ
Българските граждани, пътуващи за страната, е необходимо да притежават валиден паспорт или лична карта минимум 6 месеца след датата на влизане в страната.
Адрес на ПОКЛОННИК.БГ ЕООД: гр. София, 1000 район „Средец”, ул. „Калоян” №9 „В” (в двора на храм „Св. Петка”, до житарната); тел. 0700 18 244; 0878 958 468.
Ел. поща: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Застраховка „Отмяна от пътуване”: ПОКЛОННИК.БГ ЕООД  предоставя възможност за сключване на допълнителна  застраховка „Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т. 14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Допълнителна информация се предоставя в офиса на фирмата.

Туроператор ПОКЛОННИК ЕООД е застрахован по смисъла на чл. 42 от Закона за Туризма в ЗАД „ОЗК – Застраховане“АД, със застрахователна полица№ 0703200201900012  / 03.06.2019
Удостоверение за Туроператор № 5008 и Турагент № РК-01-7065