Предстоящи събития

Утре, 29 юни, столичния храм "Св. Ап. Петър и Павел" на ул. „Д-р Калинов“ № 27 тържествено ще отбележи храмовия си празник с архирейска литургия, възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

Начало на литургията – 9:00 ч.

 

В сряда, 29 юни, предстои поредното издание на предаването за вяра и култура „Живото слово“ в ефира на радио „Епархийски глас“.

На този ден Църквата чества светите апостоли Петър и Павел- първовърховни първопрестолници и вселенски учители. За празника, за личностите на двамата и за тяхното общо мисионерско дело в първата част на предаването ще поговорим със ставрофорен иконом Кирил Дидов, предстоятел на храма в столичния квартал „Разсадника“, посветен на двамата светии.

С негова помощ ще се опитаме да обрисуваме техните личности в сравнителен аспект. Св. ап. Петър е обикновен трудов човек, рибар, един от първите, които Христос призовава. Савел е образован фарисей, римски гражданин, гонител на християните, обърнат от Бога по много директен и личен начин.  Какво ги отличава? Как се допълват един друг? Защо сякаш не можем да ги възприемаме един без друг? Ще потърсим отговорите на тези въпроси.

Във втората част на „Живото слово“ гост ще бъде Евгени Митев – иподякон в Митрополитския катедрален храм „Св. Неделя“, още философ по образование, активист в подкрепа на незрящите хора и разказвач на истории.

Водещ на този брой на предаването ще бъде журналистът и писател Ангел Иванов.

1 юли /петък/ – 09:30 ч. – Архиерейска света Литургия в храм „Св. Йоан Рилски“, гр. Перник. Литийно шествие с водосвет до паметника на св. Иван Рилски в града;

3 юли /неделя/ – 09:30 ч. – Архиерейска света Литургия в храм „Св. вмчк Георги Победоносец“, гр. Дупница;

3 юли /неделя/ – 12:30 ч. – Освещаване на новоизградения храм-параклис „Св. Йоан Рилски“ в с. Самораново, Дупнишка духовна околия;

5 юли /вторник/ –10:00 ч. – Водосвет пред паметника на Незнайния воин за празника на МВР;

6 юли /сряда/ – 18:00 ч. – Архиерейска вечерня в митрополитски храм „Св. вмчца Неделя“, гр. София;

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит на 30 юни 2022 г. храм „Св. св. Кирил и Методий“ ще проведе поредната си открита беседа с гостуване на православен български духовник. Гост-лектор в Енорийския ни духовно-просветен център ще бъде Негово Всеблагоговейнство протойерей Михаил (Ковачев), предстоятел на митрополитската катедрала „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Ловеч.

Свещеническата беседа ще бъде на тема: ГРЕХОПАДЕНИЕТО НА ПЪРВИТЕ ХОРА И НЕГОВИТЕ ПОСЛЕДСТВИЯ. Въпросите, свързани с тази тема, ще бъдат разгледани от протойерей Михаил Ковачев от църковно-библейска, екзистенциална, антропологична и сотирологична гледна точка, актуализирана спрямо самите нас и спрямо времето, в което живеем.

Аудиторията ще може да встъпи в дискусия с о. Михаил, който ще отговаря на интересуващите я въпроси.

Заповядайте на 30 юни (четвъртък) 2022 г. в Енорийската ни лекционна зала.

Начало: 18,30 ч.

храм „Св. св. Кирил и Методий"

гр. София, ул. „Г. Вашингтон" № 47

Енорийски център, ет. 1