Предстоящи събития

Беседите в Обучителния център на Софийска света митрополия продължават през юни месец всеки понеделник от 18:30 ч., със следния график:

5 юни: „Хуманизмът като антипод на светостта“. Гост-лектор: Георги Тодоров.

12 юни: „Църква и държава – българският принос“. Гост-лектор: проф. д-р Павел Павлов.

19 юни: „Кръстителят и съвременното езичество“.

26 юни: „Апостолство и мисионерско дело“. Гост-лектор: протойерей Сава Кокудев.

Модератор на беседите ще бъде Пламен Михайлов.

На 10 юни/ събота/, в навечерието на Неделята на Всички светии, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит в столичния храм "Св. св. Кирил и Методий", ул. „Георг Вашингтон" №47 (на Женския пазар) имаме духовната радост да посрещнем за всенародно поклонение чудотворните икони на св. Лука Войноясенецки и св. Серафим Саровски, с вградени техни свети мощи.
 
Това духовно благословение идва в седмата година от въвеждането на чудотворния светогорски препис на иконата на Божията майка "Пресвета Богородица - Достойно есть" в храма, в  Неделята на всички светии, в който ден тържествено се чества храмовата икона "Всички български светии" и по повод  празника на иконата Света Богородица "Достойно есть".
Според утвърдената програма на Софийска св. митрополия, поклонението  пред чудотворните  икони, с мощите на св. Серафим Саровски Чудотворец и св. Лука Войноясенецки ще бъде както следва:

На 7 юни (сряда) предстои поредното издание на предаването за вяра и култура „Живото слово“ в ефира на радиото на Софийска света митрополия „Епархийски глас“.

Този понеделник отбелязахме празника на Светия Дух, третото лице на Св. Троица. За благодатните прояви на Утешителя и за молитвения принос на църковната музика ще разговаряме с първия гост в нашето студио – дякон Ивайло Борисов, духовник в столичния храм „Св. Дух“, кв. „Надежда“.

След него посрещаме семейството Костадин и Анелия Кочеви, съответно организатор и диригент на детския православен хор „Свети Серафим Софийски“. Те ще ни споделят за богатия професионален репертоар на хора и как песенното творчество може да възпитава, да облагодатява и да носи едновременно вероучителни познания и душевна наслада.

На 10.06.2023 г. (събота) от 9:00 ч. в митрополитския катедрален храм „Св. вмчца Неделя“ в София ще бъде отслужена архиерейска света Литургия.

По време на богослужението Високопреподобният архимандрит Исаак ще бъде ръкоположен в епископски сан с титлата Велбъждски, в изпълнение решението на Св. Синод от заседание, проведено на 07.06.2023 година.

Призовават се благочестивите християни от Епархията да съучастват молитвено в тържественото събитие.

4 юни /неделя/ – 09:30 ч. – Архиерейска света Литургия в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, гр. София;

5 юни /понеделник/ – 09:00 ч. – Архиерейска света Литургия в храм „Св. Дух“, гр. София, кв. „Надежда“;

8 юни /четвъртък/ – 09:30 ч. – Архиерейска света Литургия в Балшенския манастир „Св. вмчк Теодор Стратилат“;

11 юни /неделя/ – 09:30 ч. – Архиерейска света Литургия в храм „Успение Богородично“, с. Сапарево, Дупнишка духовна околия;