На 18 октомври Църквата отбелязва паметта на св. ап. и ев. Лука и св. вмчца Злата Мъгленска. В Софийска епархия, Кюстендилска духовна околия се намира единственият манастир, посветен на св. апостол и евангелист Лука. Той се намира над с. Граница и понастоящем е Девическа св. обител.

Послучай храмовия празник на 18 октомври /неделя/ ще бъде отслужена Архиерейска света Литургия в светата обител.

Начало на литургията: 09, 30 часа

Справка:

Манастирът “Св. Лука” (Граничкият манастир) е разположен в северното подножие на Осоговската планина, на около 4 км югозападно от с. Граница и на 6 км южно от гр. Кюстендил в местността “Пустия манастир”. Манастирът е основан през Х в., многократно е разрушаван от турците и е възобновен през ХХ в. (1948 г.). Днес манастирът е изцяло реновиран. Представлява малък комплекс от еднокорабна, едноапсидна и безкуполна църква, с долепена до нея камбанария и манастирските жилищни сгради. Могат да пренощуват до 16 души.

Според преданието в манастира се е учил Св. Иван Рилски. През ХV век игумен е бил Яков, баща на възобновителите на Рилския манастир Йоасаф, Давид и Теофан. В манастирския двор е построена чешма, посветена на тримата монаси, родом от с. Граница.