Архивни статии

Слова и послания

Предстоящи събития

Вход

За регистрация се обърнете към администратор в раздел "контакти". За момента регистрацията е само за свещенослужители.

Статистика

Потребители: Потребители
19
Статии
690
Брой прегледи на статиите
484221
Национален конкурс за есе за Библията...словото Божие е живо и действено и е по-остро от всеки двуостър меч: 
то прониква до раздяла на душа и дух, на стави и мозък,
и преценява помисли и намерения сърдечни
(Евр. 4:12)
 
Тези стихове от Посланието на свети апостол Павел до евреите разкриват преобразяващата сила на Библията – за всеки човек от всяка епоха! Ако сте изпитали лично истината на тези апостолски думи, или пък искате тепърва да се докоснете до мъдростта на библейските послания – пред вас е предизвикателството да станете участник в Националния конкурс за есе, посветен на Библията под надслова „Вечната книга и ние“. Инициатори на конкурса са Библейската библиотека на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и интернет порталът Православие.БГ.
Библейската библиотека (Bibliotheca Biblica) на Богословския факултет на СУ е открита през 1998 г. Тя е единствената институция в Югоизточна Европа, тясно специализирана в областта на библейското богословие – Стар и Нов Завет, юдейска литература и ранно християнство. Книжнината е предимно чуждоезична и постъпва чрез дарения от Германия, Швейцария, Великобритания, САЩ, Гърция, Русия, с изключителното съдействие на Световното дружество но новозаветните учени. Фондът на библиотеката e над 9500 тома (книги, периодични издания, CD). Библейската библиотека (ББ) инициира издаване на собствена поредица от изследвания в областта на библеистиката, като вече са представени първите 11 тома.
 
Условия за участие:
Конкурсът е разделен в две възрастови категории – ученици от 8 до 12 клас и участници над 19 години.
Максималният обем на есето е 6 стандартни страници. Към есето приложете вашите данни: име, фамилия, възраст и актуални координати за обратна връзка; за учениците – клас и училище. Като отделен файл прикачете и актуална снимка, която да придружава есето ви (за евентуална публикация).
Есетата, изпратени за участие в конкурса, не трябва да са публикувани в други електронни и печатни медии, или в лични блогове.
Имейл за изпращане на есетата: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Краен срок за участие: 10 септември 2017 г.
 
Всеки участник може да използва ресурсите на Библейската библиотека при подготовката на есето си!
Работното време на Библейската библиотека е от понеделник до петък от 14 до 18 часа. (Богословски факултет на СУ, пл. Св. Неделя 19, ет. 3)
 
Теми
Участниците в конкурса могат да изберат една от предложените по-долу теми, на която да посветят своето есе:
 • Грехопадението и изгубеният рай според книга Битие
 • Мойсей – Божи избраник и водач на народа
 • Христос и фарисеите
 • Любовта в Посланията на свети апостол Павел
 • Каин и Авел – последици от братоубийството
 • Авраам – баща на много народи
 • Свободата в Посланията на свети апостол Павел
 • Обновата на човека, зададена от Спасителя
Награди
Предвидени са следните награди за всяка от двете възрастови групи участници:
 • Първа награда – 300 лв.
 • Втора награда – 200 лв.
 • Трета награда – 100 лв.
Специална награда на Библейска библиотека – 200 лв. (за всяка от двете възрастови групи)
Наградените есета ще бъдат публикувани в сайта Православие.БГ.
 
Резултати
Жури от духовници, богослови, писатели и журналисти, ще определи трите най-добри есета в двете възрастови групи – за ученици и за възрастни, както и специалните награди на Библейската библиотека. В състава на журито са: Белоградчишки епископ Поликарп, доц. д-р Ивайло Найденов –  преподавател по Стар Завет в Богословския факултет на СУ, Александър Шпатов – писател, д-р Владимир Игнатов, преподавател по литература във ФЕГ и асистент по българска литература в СУ,  Пламен Сивов – изпълнителен директор на фондация “Покров Богородичен”, редактор в Православие.БГ. 
 
Резултатите от конкурса ще бъдат обявени на сайта Православие.БГ на 1 октомври 2017 г.