Архивни статии

Слова и послания

Вход

За регистрация се обърнете към администратор в раздел "контакти". За момента регистрацията е само за свещенослужители.

Статистика

Потребители: Потребители
22
Статии
1072
Брой прегледи на статиите
855477
Църногорският манастирЦърногорският манастир „Св. безсребърници Козма и Дамян“ над брезнишкото село Гигинци организира за втори път Духовна работилница „Камбанен звън“. За участие в обучението по биене на камбани са поканени както опитни, така и начинаещи звънари от храмове и манастири у нас и в чужбина.
Събитието ще бъде от 21 до 23 септември и се посвещава на празника на св. Силуан Атонски, патрон на новата манастирска църква. Тя е единственият православен храм в България, посветен на този светия от най-новите времена.
В заниманията могат да се включат и ученици от неделни училища и млади християни, които искат да усвояват изкуството на биенето на църковните камбани. Майсторският клас обикновено се ръководи от Денис Латишев от Молдова. Преди години той е монтирал сложния механизъм в камбанарията на манастира от 12 камбани с общо тегло над 3.5 тона. Престоят и прехраната по време на духовната работилница в манастира са безплатни. Транспортните разходи са за сметка на участниците.
По свое желание участниците в обучението могат да се включат във всенощното бдение в навечерието на празника и в празничната света Литургия на 24 септември. Очаква се богослуженията да бъдат оглавени от архиереи от Светия Синод. Те ще бъдат украсени с песнопенията на български псалти и църковни хорове от Сърбия и Гърция. На дясната певница ще бъдат певците, водени от Йоан Хасанидис към манастира „Св. Теодора“ в Солун, а от другата страна ще бъде хорът на Владимир Симич от Белград.
 
Справки и записвания за участие в Духовната работилница „Камбанен звън“ - на тел. 0895 511 230 и на имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.