Архивни статии

Слова и послания

Вход

За регистрация се обърнете към администратор в раздел "контакти". За момента регистрацията е само за свещенослужители.

Статистика

Потребители: Потребители
22
Статии
1072
Брой прегледи на статиите
855463
Въздвижение на Светия Кръст ГосподенНа 14 септември 2017 г. Православната църква отбелязва Въздвижението на честния животворящ кръст Господен (Кръстовден). По този повод Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще оглави богослужението в Патриаршески катедрален ставропигиален храм-паметник „Св. Александър Невски“. Начало на св. Литургия: 9:30 часа.
 
След св. Литургия ще бъде отслужен традиционният молебен за успешно начало на учебната година. Патриарх Неофит ще отправи молитва към Бога, за да изпроси Неговото благословение и закрила над българските ученици и учители.
 
Приканват се православните християни да вземат молитвено участие в богослужението.
 
След разпятието на Христа, по тогавашен обичай, оръжието за наказание от тоя вид – кръстното дърво, се заривало в земята на самото място, дето е изпълнена присъдата. Тъй на Голгота бил заринат кръстът на Христа и кръстовете на разпнатите с Него двама разбойници. След време на Голгота по заповед на император Адриан построили езически храм и мястото на разпятието било заличено. През 326 г. царица Елена, майка на Константин Велики, посетила светите места в Палестина и пожелала да открие светия кръст Господен. По указание на един стар евреин почнали да копаят и открили трите кръста. В оня час минавало погребално шествие. Патриарх Макарий поискал да спре и наредил последователно да допрат трите кръста до мъртвеца. Допрели единия, другия и при допиране на третия кръст мъртвецът оживял. Патриархът от високо показал кръста на всички страни и насъбралият се народ паднал и се поклонил. На самото място е издигнат храм „Въздвижение”.