Статистика

Потребители: Потребители
22
Статии
813
Брой прегледи на статиите
721631

храм „Въздвижение на Светия Кръст Господен“На 15 октомври т.г., неделя, ще бъде осветен новопостроения храм „Въздвижение на Светия Кръст Господен“, който се намира в столичния кв. „Лозенец“. В навечерието на освещаването, на 14 октомври (събота) от 18:00 часа, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, ще бъде отслужена възкресна вечерня, възглавена от Негово Преосвещенство Величкия епископ Сионий, игумен на Троянския манастир. От светата Обител ще бъде донесена за поклонение частица от св. Кръст. 

В неделния ден утренята ще започне от 7:00 часа, а от 8:00 часа – чина на освещаване на храма, който с благословението на Светейшия патриарх Неофит ще възглави Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, в съслужение със своите викарни епископи – Знеполски Арсений, Константийски Яков и Белоградчишки Поликарп. Митрополит Николай е бил викарен епископ на Софийския митрополит по времето, когато новостроящия се храм е върнат на каноничната Българска православна църква. 
В 9:10 часа тържествено ще бъде посрещнат в храма Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит, а в 9:30 ще започне св. Литургия, възглавена от него, в съслужение с другите архиереи.
След св. Литургия ще бъде отслужен молебен по случай 72-ия рожден ден на Предстоятеля на Българската православна църква – патриарх Неофит и да се изпроси Божията благодатна помощ в патриаршеското му служение.
 
Новопостроеният храм се намира в столичния кв. „Лозенец“ (пред Японския хотел), в местността Кръста, там, където през 1878 г. на Възнесение Господне, жителите на столицата издигат кръст в чест на Освобождението на България. Поради високото място, на което се намирал, и незастроената по онова време околност паметникът се е виждал отдалече. До преди дни каменния кръст, обявен за паметник на културата, се съхраняваше в близкия храм „Преображение Господне”. Сега, той е поставен върху постамент в непосредствена близост до мястото, където е бил издигнат през 1878 г. – до олтара на новопостроеният храм, посветен на Светия Кръст.
 
Приканват се християните да вземат молитвено участие в празничната богослужба!