Архивни статии

Слова и послания

Предстоящи събития

Вход

За регистрация се обърнете към администратор в раздел "контакти". За момента регистрацията е само за свещенослужители.

Статистика

Потребители: Потребители
22
Статии
1119
Брой прегледи на статиите
914976
Второ издание на Националния конкурс за есе Небе и земя ще премине,
ала думите Ми няма да преминат (Мат 24:35)
 
За втора поредна година Библейската библиотека на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и интернет-порталът Православие.БГ обявяват Национален конкурс за есе, посветен на Библията, под надслова „Вечната книга и ние“.
Вдъхновени от интереса и успешното провеждане на първото издание на този единствен по рода си есеистичен конкурс за България, организаторите обявяват и неговото второ издание.
Тази година конкурсът е свързан и с един специален повод – Библейската библиотека (Bibliotheca biblica) към Богословския факултет на СУ отбелязва своята 20-а годишнина! Тя е открита през 1998 г. и е единствената институция в Югоизточна Европа, тясно специализирана в областта на библейското богословие – Стар и Нов Завет, юдейска литература и ранно християнство. Книжнината е предимно чуждоезична и постъпва чрез дарения от Германия, Швейцария, Великобритания, САЩ, Гърция, Русия, с изключителното съдействие на Световното дружество но новозаветните учени. Фондът на библиотеката e над 9500 тома (книги, периодични издания, дискове). Библейската библиотека инициира издаване на собствена поредица от изследвания в областта на библеистиката (ББ), като вече са представени първите 11 тома.
По случай 20-ата годишнина на Библейската библиотека в средата на октомври Богословският факултет ще бъде домакин на Библейска конференция, в която ще вземат участие утвърдени имена на българската и чуждестранната библеистика.
В един от дните на конференцията ще се състои и тържественото връчване на наградите от конкурса „Вечната книга и ние“.
 
Условия за участие
Конкурсът е разделен в две възрастови категории – ученици от 8 до 12 клас и участници над 19 години.
Максималният обем на есето да е 6 стандартни страници.
Към есето приложете вашите данни: име, фамилия, възраст и актуални координати за обратна връзка; за учениците – клас и училище. Като отделен файл прикачете и актуална снимка, която да придружава есето ви (за евентуална публикация).
Есетата, изпратени за участие в конкурса, не трябва да са публикувани в други електронни и печатни медии, или в лични блогове.
Имейл за изпращане на есетата: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Краен срок за участие: 17 септември 2018 г.
Всеки участник може да използва ресурсите на Библейската библиотека при подготовката на есето си! Работното време на Библейската библиотека е от понеделник-петък от 14–18 ч. (Богословски факултет на СУ, пл. Св. Неделя 19, ет. 3)
 
Теми
Участниците в конкурса могат да изберат една от предложените по-долу теми, на която да посветят своето есе:
  • Йосиф и неговите братя (Битие, гл. 37-45)
  • Давидовото покаяние в Псалом 50
  • За познанието, което трупа тъга според Книга на Еклисиаста
  • „…който от вас е без грях, нека пръв хвърли камък…“ (Йоан 8:7) – за осъждането на ближния и новозаветните послания
  • „…щом любов нямам, нищо не съм“ (1 Кор. 13:2)
  • Притчата за Блудния син ((Лук. 15:11-32)
 
Награди
Предвидени са следните награди за всяка от двете възрастови групи участници:
  • Първа награда – 300 лв.
  • Втора награда – 200 лв.
  • Трета награда – 100 лв.
Специална награда на Библейска библиотека – 200 лв. (за всяка от двете възрастови групи)
 
Наградените есета ще бъдат публикувани в сайта Православие.БГ (тук може да прочетете наградените творби от миналогодишното издание на конкурса).
 
Резултати
Жури от духовници, богослови, писатели и журналисти, ще определи трите най-добри есета в двете възрастови групи – за ученици и за възрастни, както и специалните награди на Библейската библиотека.
Резултатите от конкурса ще бъдат обявени на тържественото връчване на наградите през октомври (датата на събитието ще бъде обявена на 20 септември в Православие.БГ) и публикувани на сайта Православие.БГ непосредствено след награждаването.