НОВИНИ

ПОКЛОНЕНИЯ

КАРТА НА ЕПАРХИЯТА

Предстоящо

Извънредни съобщения

Съобщение във връзка със здравословното състояние на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит

Христос воскресе!

Канцеларията на Св. Синод уведомява, че днес 10 май, Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит претърпя инцидент в патриаршеския дом в Софийската митрополия, в резултат на което бе хоспитализиран в УМБАЛ „Софиямед“. 

При направените изследвания е установено счупване на горната част на лявата бедрена кост. След необходима подготовка ще последва медицинска интервенция. 

Светейшият патриарх е в стабилно състояние и се моли за чедата на родната ни Православна църква.

Призоваваме клира и верния боголюбив народ да се молят за бързото възстановяване на Негово Светейшество, както и да приемат за достоверна информацията, обявена единствено от Светия Синод на Българската Православна Църква - Българска Патриаршия.

В 38 храма в столицата са поставени касички на БЧК за събиране на средства за пострадалите от войната в Украйна

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, Софийска света митрополия – отдел „Милосърдие и благотворителност“ при Софийска митрополия, в сътрудничество с Българския червен кръст организират благотворителна акция за събиране на средства в столичните храмове,  чрез поставяне на касички, които да бъдат на разположение на желаещите да подкрепят пострадалите от войната в Украйна.

Прочети още...

Дарителска кампания за бедстващите в Украйна

БРАТЯ И СЕСТРИ,

В дните, когато всеки християнин отправя взор към спасителния четиридесетдневен пост, сме свидетели на братоубийствена война между два народа. В следствие на това, хиляди невинни човеци са принудени да напуснат домовете си и да емигрират като бежанци, търсещи подслон, храна и помощ. Стотици семейства са разделени и почернени, майки с деца търсят начин да напуснат градовете, където се сее разруха, болка, страх и смърт.

Прочети още...

Ново приемно време на Софийска света митрополия

От понеделник, 4 април, Софийската света митрополия е с ново приемно време за външни лица в сградата на Митрополията:

от 10:00 до 12:00 ч. и от 13:00 до 15:00 ч.

При въпроси и нужда от съдействие на разположение са публикуваните контакти в сайта.

 

с. Подгумер

и. д. игумен - архимандрит Нектарий - тел. 0876 672 682

 

Подгумерският манастир "Свети Димитър" е разположен в южното подножие на Софийска планина, в южния клон на Мургашкия дял на Западна Стара планина, близо до с. Подгумер, на 7 км източно от гр. Нови Искър и на 10-на километра северно от София. 
На територията му е разположен Дом №5 – заведение за психично болни.
В зида на стената откъм притвора на старинната църква е вграден мраморен камък със старогръцки надпис, който доказва съществуването на това свято място от ранните векове на християнството. Достигналата до наше време църква най-вероятно е от 11. Век, като през 16. Век е строен притворът, изографисан от св. Пимен Зографски през 1596 г. През 17. Век е добавена и външна галерия, която тогава е и стенописана.
Днешната църква е с дължина 12 м, ширина 5 м и височина 4.5 м, с две странични абсиди за певниците и тесни като мазгали прозорци, без купол. Манастирът е един от първите, наред с Илиенския и Елешнишкия, в които се е подвизавал, работил и просиял свети Пимен. Следващият стенописен пласт е от 1848 г. – подновил го е отец игумена Стефан, с дарители от селата Желява, Гниляне, Курило и Куманица (днес с. Кубратово).
Веднага след Втората световна война манастирът с благословението на екзарх Стефан е бил определен за приют на деца и просяци.
Преди 1951 г. манастирската църква е предадена от свещеник Найден Стоилов с протокол на музея „Стара София“ заедно с всичките ѝ старинни ценности – дърворезбовано разпятие, икони, църковна утвар, богослужебни книги. Жилищните манастирски постройки са предадени на общината за болнично заведение. Духовният живот е преустановен. Манастирът остава само като понятие.
 
Източник: "Опознавателен поклоннически пътеуказател към духовните светилища в Софийското светогорие. Манастири, енорийски храмове, параклиси, оброчища". Съставители Желязко Тодоров, Зорница Костадинова. СИ, С. 2011