Статистика

Потребители: Потребители
22
Статии
1033
Брой прегледи на статиите
929971
Храм Рождество Христово в МладостХрам „Рождество Христово“ е единственият енорийски храм в столичния район „Младост“ и единственият с това име в цяла Софийска епархия. Повече от две десетилетия жителите на квартала очакваха да им се построи храм. На 18 октомври 2015 г. желанието им се сбъдва – тогава отеква първият камбанен звън на новопостроената църква. Софийска св. митрополия назначава за председател на храма иконом Димитър Генчев, спечелил си прозвището „Храмостроителят“, поради няколкото храма, които е издигнал. Енорията, състояща се от около 120 хиляди души, се обгрижва духовно и от още двама млади свещеници – Симеон Змейков и Лъчезар Вълков. Храмът се оглася от два хора – единият за източна нотация, който се ръководи от сина на отец Димитър - Кирил Генчев, а другият – за западна нотация, представляващ дамски хор с диригент маестра Люба Шопова.
Една година след освещаването на храма – на 18 октомври 2016 г., благодарение на усилията на отец Димитър, е открит и Енорийски център, включващ Неделно училище, в което учебните занятия се водят от богослова г-жа Велина Андонова, и Духовно-просветен център. В него е обособена православна читалня, а два пъти месечно в съботните дни от 16 часа се изнасят религиозни лекции-беседи за възрастни с участието на дежурния свещеник. Темите са свързани с живота в Църквата, Тайнствата, празниците и актуални теми, касаещи вярата. Засега основен лектор е историкът-византолог д-р Златина Каравълчева, но е предвидено да се включат и други изявени съвременни православни богослови като д-р Венцислав Каравълчев – специалист по ранно християнство; д-р Полина Спирова – специалист по християнска педагогика и журналистика; д-р Ивелина Николова – специалист по християнска философия и нравствено богословие; д-р Иво Янев – специалист по пастирско богословие; проф. Иван Желев – изтъкнат световноизвестен новозаветник, и още др.
Плановете на отец Димитър са да обособи Енорийския център в самостоятелна сграда до самия храм, където да има школи по иконопис, църковно пеене и дърворезба. А на сегашното място на Центъра – в приземния етаж на храма, да се построи параклис-кръщелня в чест на българската мъченица Злата Мъгленска.
 
Информация за Неделното училище: целогодишно се записват деца от 6 до 14-годишна възраст. Учебните занятия се провеждат всяка неделя след св. Литургия. Продължителността е от 11:00 до 12:30 ч.
Телефон на храма: 088 899 4213.