Ръководство

Биография на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит

СЛОВА И ПОСЛАНИЯ

Българският патриарх е и Софийски митрополит. Той служи пожизнено. Седалището му е в гр. София. Той се ползва с първенство по чест пред всички архиереи на Българската православна църква – Българска Патриаршия и носи достойнството „Светейшество”. Външните отличителни знаци на патриаршеско достойнство са: бяла епанокамилавка с кръст, нагръден кръст, енголпие и панагия.

Българският патриарх представлява Българската православна църква – Българска Патриаршия и от името на Светия Синод влиза в отношения с: предстоятелите и представителите на Поместните православни църкви; органите на държавната и местната власт в Република България; чужди държави и техни дипломатически представителства в Република България; международни организации и други вероизповедания в Република България и извън нея.

Светското име на Негово Светейшество Неофит е Симеон Николов Димитров. Роден е на 15 октомври 1945 г. в гр. София. По Божи промисъл роден в семейството на благочестиви родители Никола и Стефана, заедно със своя по-голям брат Димитър, Симеон расте и крепне телом и духом, като получава спасителното религиозно-нравствено възпитание. От ранно детство той проявява и развива голямото си музикално дарование. Неговата майка въцърковява своите чеда, като редовно ги води в Божия храм и ги учи на православни молитви, църковни песнопения и духовни песни.

След завършване на основното си образование, през есента на 1959 г. с впечатляващ успех е приет за ученик в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ (тогава при гара Черепиш), курса на която завършва с пълно отличие през 1965 г.

Епископ Поликарп /Петър Трендафилов Петров/ е роден на 21 септември 1978 г. в гр. Кюстендил. Завършва основното си образование в с. Блажиево, след което завършва и една година Техникум по машиностроене в гр. Дупница.
През 1994 г. е приет в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“. По време на следването си в семинарията на 23 ноември 1996 г. приема монашески постриг в Клисурската света обител „Св. св. Кирил и Методий“, край гр. Вършец. Воден е под мантия от йеромонах Сионий, сега Велички епископ. На 2 март 1997 г. в храма на Софийската духовна семинария от митрополит Геласий е ръкоположен за йеродякон. През 1998 – 1999 г. е изпратен на обучение в гр. Килкис – Гърция в Духовния лицей „Св. св. Кирил и Методий“.

На 27 юли 1999 г. в митрополитския храм „Св. Николай Чудотворец“, гр. Видин от Видинския митрополит Дометиан е ръкоположен за йеромонах.

През 1999 – 2000 г. е изпратен да следва в Московската духовна академия в Троицко-Сергиевата лавра в Русия.

През 2000-2006 г. следва като стипендиант на Министерство на Външните работи на Гърция Солунския Богословски Факултет при Солунския Аристотелов Университет в катедра „Пастирско богословие“.

Негово Преосвещенство Велбъждският епископ Исаак, втори викарий на Софийския митрополит (в мире Иван Михаилов Бояджийски) е роден на 9 ноември 1982 г. в гр. Банско.

На 14 август 1983 г. приема кръщение в чест на св. Иоан Кръстител в храм „Св. Троица“, гр. Банско.

През 1989 г. постъпва в НЧ „Преп. Паисий Хилендарски“, което завършва през 1993 г. От 1993 до 1996 се учи в СОУ „Неофит Рилски“ в родния си град.

На 13-годишна възраст, с благословението на блаженопочившия Неврокопски митрополит Натанаил, постъпва в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, която завършва през 2001 г. От същата година започва работа в нейната администрация.

В Софийската духовна семинария той заема различни длъжности в административния и педагогически състав. Паралелно се обучава в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, който завършва през 2008 г. със степен „бакалавър на богословието“.

 

Архимандрит Василий (Савов) е роден на 21 ноември 1984 г. в Силистра. Основно образование придобива в родния си град, след което се насочва към Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски”. През 2003 г. продължава образованието си в Богословския факултет на СУ. През 2006- 2007 г. е на езикова специализация в богословската школа на гр. Кукуш, Гърция. По време на студентските си години работи като възпитател в Софийската духовна семинария.

Дипломира се през 2008 г. На 5 април 2008 г. приема монашеско пострижение в митрополитския храм „Св. Николай” във Видин. На 29 юни същата година е ръкоположен за йеродякон от Видинския митрополит Дометиан в Софийската духовна семинария, а на 27 юли е ръкоположен за йеромонах от Величкия епископ Сионий в митрополитски храм „Св. Николай“, гр. Видин.

Архимандрит Евтимий (Евгени Димитров Койнов) е роден e на 14 декември 1985 г. в гр. Плевен.

Средно си образование завършва през 2005 г. в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски”.

По време на обучението си в СДС „Св. Йоан Рилски”, на 13 декември 2003 г. е постриган в монашество от архимандрит (сега Велички епископ) Сионий в Клисурския манастир „Св. св. Кирил и Методий”, Берковска духовна околия. В същата света обител се подвизава до края на 2007 година.

На 10 юли 2004 г. е ръкоположен за йеродякон, а на 5 септември 2004 г. - за йеромонах от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан.

От 2008 г. до юли месец на 2009 г. йеромонах Евтимий е на служение в Софийската духовна семинария, където е назначен на длъжността „възпитател”.

От 2009 до 2019 г. се намира на послушание във Видинска св. митрополия като свещенослужител в катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски” в старопрестолния град.

От 2008 до 2012 г.  следва задочно и завършва висше образование, специалност „Теология” в Богословския факултет към Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

През 2019 г. преминава на клирическо служение в Софийска епархия и е назначен за енорийски свещеник в столичния храм „Св. св. Кирил и Методий“, ул. „Георг Вашингтон“ 47.

От 20 януари 2022 г. е назначен за духовен надзорник на Софийска епархия.