Продължете към съдържанието

Ивановден в столичния квартал “Обеля”

m6На 7 януари се празнува Събор на св. пророк, Предтеча и Кръстител Господен Йоан. В деня на йорданското Богоявление се изпълва главната задача в живота на Господния Кръстител и от дълбока древност светата Църква е отредила за неговото възпоминание следващия ден, след този велик празник. Той е наречен негов “събор”, защото на това богослужебно тържество всички вярващи са призовани да се съберат за молитвена прослава на този “най-голям между родените от жени” (Мат. 11:11).

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит бе отслужена архиерейска св. Литургия в единствения храм, посветен на св. Йоан Кръстител в София, който се намира в квартал “Обеля”.

 

Празничното богослужение бе възглавено от софийския викарий и в него взеха участие архимандрит Герасим – главен секретар на Св. Синод, ставр. ик. Ангел Ангелов, ик. Иван Динков – председател на храма, ик. Кирил Дидов – духовен надзорник на Софийска епархия, свещеник Георги Спасов – председател на старинния храм „Св. Петка Самарджийска“, митрополитският протодякон Иван Петков и дякон Васил Танев.

Празникът бе уважен от многобройни миряни както от енорията, така и от цяла София, дошли да се помолят на светия пророк и пръв мъченик за Христа.

С празнично слово към миряните се обърна еп. Григорий. В него той представи личността и значението на св. Йоан Кръстител, с когото е дошла „обновата и спасението на човечеството“.

В своето слово владиката поздрави председателя на храма иконом Иван Динков с неговия личен празник – именния му ден, и митрополитския протодякон Иван Петков, на когото благодари за всеотдайните трудове, и им отправи благопожелания.

Софийският викарий поздрави църковното настоятелство с храмовия празник, благодари на певците за прекрасната богослужба, поздрави и всички празнуващи в този ден. Богослужението завърши със специално многолетствие за духовниците именници.

След отпустителната молитва дълго време архиереят раздаваше анафора, а енориашите поздравяваха своя духовен пастир с дарове и цветя.

В двора на църквата от няколко години се изгражда нов молитвен дом, посветен на Животворящия Кръст Господен. Заедно с духовниците епископът разгледа строежа и с радост забеляза неговото напредване. Одобри поставеното подово отопление и красивите мраморни мозайки, които украсяват настилката, и отбеляза, че това ще е единственият храм посветен на св. Кръст Господен в столицата.

Текст и снимки: Весела Игнатова

Снимките и текста са любезно предоставени от сайта на Българска патриаршия!

Visits: 0

Skip to content