Продължете към съдържанието

Възстановяване на храм-параклис „Св. великомъченица Марина”

cv1 2004 9 sСпоред исторически данни до 16 в. в района около настоящата сграда на Софийска митрополия съществували и живеели енорийски живот 12 църкви.

В двора на св. Софийска митрополия е имало стара църква, носеща името на св. вмчца Марина. Има достоверни сведения, които говорят, че през 1578 г. тя е била митрополитска катедрала. Това описва известният изследовател Стефан Герлах, чиито писания е изучавал ст. н. с. д-р Христо Темелски, който работи върху църковното минало на София. Според публикуваните от него данни пътешественикът е написал:

„…. София е голям търговски град. Засланят се градини и много черкви. Главната му черква е „Св. Марина” засводена и цялата изрисувана. При вратата на олтара в ковчег лежи тялото на св. Стефан. В тази черква има училище…..” Става ясно, че за известно време тук са се покоили мощите на св. крал Стефан Милутин.

Тук били пренесени и останките на св. Георги Софийски Нови, изгорен в София на 11 февруари 1515 г. Константин Иречек посочва, че “Св. Марина” била срината от земетресение. Силни земетресения тогава е имало през 1585 г. и 1641 г. Разрушението вероятно е станало през 1585 г., защото през ХVІ в. тази църква повече не се споменава в разните документи.

На 27 декември – Стефановден, през 2003 г. Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим полага основния камък на новия митрополитски храм-параклис, посветен на св. великомъченица Марина.

В чинопоследованието участват: лично Негово Светейшество патриарх Максим, митрополит Йосиф на САЩ, Канада и Австралия, митрополит Геласий, главен секретар на Св. Синод, Негово Преосвещенство Знеполски епископ Николай и архимандрит Йоан, протосингел на Софийска митрополия.

След одобрение на архитектурния план, изработен от арх. Галина Баева, строежът започва през лятото на 2004 г. и е поверено на фирма „Стенстрой”, завършен е след три години и половина. Камбанарията при храма е изградена за една година през 2009 г. с основен изпълнител – строителната фирма „Главболгарстрой” ръководена от инженер Симеон Пешόв – президент на фирмата, който е и един от дарителите за строежа. Иконостасът е изработен от г-н Ангел Златев, който е преподавател в катедрата по дърворезба в Художествената академия, а иконостастните икони са дело на Петър Шалъфов, синодалния художник.

Понастоящем в столицата няма друг храм, който да носи името на света великомъченица Марина.

 

Весела ИГНАТОВА, октомври 2009 г.

 

Visits: 137

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content