Продължете към съдържанието

На 13 януари 2015 г. схимонах Паисий бе канонизиран от Вселенската Патриаршия

s1С официално изявление, публикувано от Ромфеа (http://www.romfea.gr/epikairotita/29503-2015-01-13-11-34-59), Св. Синод на Вселенската Патриаршия съобщава, че на 13 януари 2015 г. на негово заседание е бил разгледан доклад на Комисията по канонизация на светии и е било одобрено предложението известният подвижник на нашето време схимонах Паисий (старецът Паисий, 1924-1994) да бъде причислен към лика на православните светии.

Св. Паисий Светогорец (Агиорит) от десетилетия се почита в цяла Гърция и на Св. Гора Атон като светия, а в много части на православния свят отдавна са преведени и публикувани негови напътствия, размисли и беседи. В тях православните християни намират много полезни насоки за личния си духовен живот и житейски път, тъй като св. Паисий Светогорец е придобил със смирението си силата в Господа да поучава така, че всеки четящ или слушащ неговото слово да възприема със сърцето си съветите му и да иска да ги приложи на дело.

 

Дълго преди канонизацията му прозорливият отец Паисий бива заснеман във фотографии и изобразяван върху икони, с което вярващите православни християни изразяват убедеността си в неговата святост и очакването за неговата канонизация.

Като илюстрация на тази искрена почит към Божия човек публикуваме снимки от параклиса “Св. Николай”, построен на крайния нос на полуостров Касандра (Халкидики, Гърция). Там, във фотография, както и върху икона – св. Паисий Светогорец е изобразен все още като обикновен монах и как молитвено беседва със св. Арсений Кападокийски.

Снимките и текста са любезно предоставени от сайта на Българска патриаршия!

{gallery}gallery/13.01.2015w{/gallery}

 

Visits: 0

Skip to content