Продължете към съдържанието

ПОЗДРАВИТЕЛНО СЛОВО на Св. Синод на БПЦ-БП към Българския патриарх Неофит по случай Именния му ден

b5Ваше Светейшество,

Двадесет и първият ден на месец януари, в който почитаме паметта на преп. Максим Изповедник и св. мъченик Неофит, десетилетия наред се вписва в реда от светли и духовно благодатни празници на родната ни света Църква като личен празник на двама Български Патриарси. Четиридесет години на този ден, прославяйки богомъдрия наставник на Православието и изповедник за вярата в Христа Господа – преп. Максим, родната ни Църква празнуваше Именния ден на обичания и дълбокоуважаван от всички нас блаженопочинал Български Патриарх Максим. Господ по своя неизследим промисъл устрои така, че този ден да продължи да бъде радостно духовно тържество за нашия православен народ, чествайки паметта и на Вашия небесен покровител св. мчк Неофит, чието име в монашество Вие носите вече четиридесет години. Вярваме, че както преп. Максим, небесният застъпник на Вашия предшественик, така и св. мъченик Неофит, като Ваш покровител, ще бъдат молитвени ходатаи и за цялото Ви богодарувано паство. Празнувайки Именния Ви ден, ще си спомняме за блаженопочиналия Патриарх Максим като следваме поучението на св. ап. Павел да помним нашите наставници, които са ни проповядвали словото Божие и да подражаваме на вярата им (виж Евр. 13:7). Продължаването на тази традиция ни вдъхва радостна увереност, че Бог не ни изоставя в трудностите и изпитанията на днешното време и духовно ни ободрява с тази изява на приемствеността, на която се гради Христовата Църква от времето на св. апостоли до днес, а и до края на времената. Радваме се, че във Ваше лице Българският Патриарх продължава да бъде мъдър наставник, духовна опора и обединител на народа ни. Потвърждение за това са тези първи две години на Вашето Първосветителство. Във време на тежки изпитания и природни бедствия на Вас се падна отговорността да взимате важни решения. На проявената бащинска грижа и любов към целия български народ, съчетана с мъдрост и опитност, повереното Ви паство отговори със синовна признателност и подкрепа във Вашите стремежи да се отстоява достойното място на Православната ни църква в живота на съвременното общество както у нас, така и сред сестрите поместни Православни Църкви. Бог, от Когото идва „всяко добро даяние и всеки съвършен дар” (Иак.1:17), по Вашите първосветителски молитви да запазва мира и единството в Църквата, на която Ви постави за Архипастир.

 

Ваше Светейшество,

пред престола на Триединния Бог Вие имате за застъпник чудния и велик Негов угодник, младия и дръзновен Христов мъченик Неофит, надарен с чудотворство още в детството си и останал верен на своя Господ сред жестоките страдания, които претърпял в юношеска възраст. Св. мъченик Неофит три дни престоял в силно разпалена пещ, но излязъл от нея невредим, подобно на тримата момци във Вавилон, за да свидетелства за вярата във възкръсналия от мъртвите Господ Иисус Христос и във всеобщото възкресение в последния ден. От дълбочината на сърцата си Ви пожелаваме и се молим Всеблагият Бог да Ви дарува дръзновение да бъдете всегдашен благовестител на Христовото възкресение и да Ви запазва невредим и непоколебим сред огъня на всевъзможните изпитания, с които е опалвано днес Тялото Христово – светата Църква.

Днес, в този празничен ден, ние, събратята Ви епархийски архиереи, членове на Светия Синод, Ваши верни съработници, събрани заедно около Господнята трапеза в дух на любов въздаваме благодарност на Бога и отправяме към Него горещи молитви да Ви дарува крепко здраве и духовни сили, та дълголетно и мъдро да ръководите св. Българска православна църква. Бъдете ни винаги пример за любов, смирение, дълготърпение, жертвоготовност и всяка християнска добродетел. Приемете нашите най-искрени поздравления и благопожелания!

На многая лета, Святейший владико!

~~~

Словото от името на Св. Синод е произнесено от Неврокопски митрополит Серафим на 21.01.2015 г. в храм “Св. Неделя”, гр. София.

 

Снимките и текста са любезно предоставени от сайта на Българска патриаршия!

Visits: 0

Skip to content