Продължете към съдържанието

Празничен Велик водосвет на Богоявление в квартал “Дружба”

m4За пореден път Столична община заедно със Софийска света митрополия организира Великия богоявленски водосвет на западния кей на езерото в кв. “Дружба”. Чинопоследованието бе отслужено от Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит, заедно с архимандрит Герасим, гл. секретар на Св. Синод на БПЦ, протосингела на Софийска митрополия ставр. ик. Ангел Ангелов и свещенослужители на Софийска епархия.

 

На великото водоосвещение присъстваха кметът на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова, кметът на столичния район “Искър”, районни кметове на София, общински съветници, общественици, културни дейци и др.

Стотици жители на София дойдоха при езерото в кв. “Дружба”, за да участват в богоявленското моление и да станат съпричастни към ритуалното хвърляне на кръста във водите.

“Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение” – с тези евангелски думи, които изразяват явявянето на Света Троица на човеците, се обърна към присъстващите еп. Григорий. Той поздрави от името на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит всички представители на държавността, на общините, протойерей Христо Пудин, предстоятел на храма “Св. Наум”, в чиято енория се намира езерото, християните и всички именници, след което с литийно шествие духовенството се отправи към езерото, където ги очакваха желаещите да скочат в ледените езерни води за кръста.

Тази година 47 мъже участваха в надпреварата за кръста. Най-бърз се оказа тридесетгодишният физиотерапевт Денис Белов, който понастоящем живее в Америка.

Своя успех той посвети на семейството си, а наградата от Столична община му бе връчена лично от г-жа Йорданка Фандъкова.

Епископ Григорий дълго време поръсваше малки и големи с богоявленската вода и мнозина отиваха при празничната икона да я целунат за благословение. С литийно шествие църковното изпълнение се отправи към храм “Св. Наум Охридски”, където ги очакваше ароматно ястие и по чаша вино.

Текст и снимки: Весела Игнатова

Снимките и текста са любезно предоставени от сайта на Българска патриаршия!

Visits: 0

Skip to content