Продължете към съдържанието

За 137 път София празнува Освобождението си

m2С архиерейска света Литургия и благодарствен молебен и тази година бе отбелязана годишнината от Освобождението на София от турско робство – на 4 януари т. г. се навършиха 137 години от Освобождението на столицата ни. Градът е освободен на 4 януари 1878 г. от руски военни части под командването на ген. Йосиф Гурко.

В празничния неделен ден столично духовенство, представители на гражданската власт и граждани се събраха за традиционния молебен в митрополитската катедрала „Св. Неделя”.

Тук, в присъствието на самия генерал Гурко се е състояла първата заупокойна служба в памет на загиналите и молебен за освобождаването на града. Когато генералът влиза в София, заедно с водените от него воини той носи от Русия и една икона, копие на чудотворната икона "Света Богородица – Радост на всички скърбящи”, която дарява на храма. В непосредствена близост до входа, и днес тя посреща всеки вярващ, влязъл да потърси и получи утешение и благословение в църквата.

 

Богослужбите в митрополитската катедрала бяха възглавени от Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит, а Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит взе молитвено участие.

Молебенът бе уважен от кмета на Столична община Йорданка Фандъкова, Тодор Чобанов – заместник-кмет по направление "Култура, образование, спорт и превенция на зависимости", г-н Громов – директор на Дом на Москва, общински съветници, Сдружение на приятелите на Русия „Александър Невски”, Фондация „Героите на България”, Софийското дружество „Традиция” и др.

По случай празника, след богослуженията по софийските централни улици се проведе литийно шествие, което тръгна от църквата „Света Неделя" и достигна до паметниците на ген. Гурко, на Царя-освободител и на Българския опълченец. С кратка заупокойна молитва пред всеки паметник и полагане на цветя и венци бе почетен подвигът на загиналите воини. Шествието бе съпътствано от празничното биене на камбаните на централните софийски храмове.

Пред паметника на Българския опълченец Столичната община бе организирала литературно-музикална програма с участието на актрисата Красимира Кузманова, вокална формация „Юлангело”, в съпровод на медно-духови инструменти и изпълнения на обичани патриотични песни.

„Днес е не само празник на софиянци, но и на всички българи, защото само малко повече от една година след освобождаването на София, този град става столица на страната и изпълнява държавните си функции и до днес. Обръщаме се към вярата, патриотизма и оценяване на свободата” – каза пред журналисти кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

Текст и снимки: Весела Игнатова

Снимките и текста са любезно предоставени от сайта на Българска патриаршия!

{joomplucat:116 limit=40|columns=3}

 

Visits: 0

Skip to content