Продължете към съдържанието

В МИТРОПОЛИТСКАТА КАТЕДРАЛА „СВ. НЕДЕЛЯ“ БЕ ОТБЕЛЯЗАНА ВТОРАТА ГОДИШНИНА ОТ ИНТРОНИЗАЦИЯТА НА ПАТРИАРХ НЕОФИТ

1На 24 февруари, когато Православната църква почита 1-вото и 2-рото намиране честната глава на св. Йоан Кръстител, отбелязахме две години от патриаршеското служение на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.
Подобаващо за дните на Великия пост в чест на празника бе отслужена първата Преждеосвещена св. Литургия в митрополитската катедрала „Св. Неделя”. Тя бе възглавена от Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха  гл. секретар на Св. Синод архимандрит Герасим, ставр. ик. Ангел Ангелов, ставр. ик. Антон Вълчанов от храмовото духовенство, протойерей Йоан Чикалов, предстоятел на столичния храм “Св. Параскева” и дякон Симеон Змейков.
Негово Светейшество патриарх Неофит взе молитвено участие в светата Литургия.

В края на богослужбата от името на Софийска епархия поздравление и благопожелания по повод втората годишнина от патриаршеската интронизация поднесе Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий:
“Винаги се радвайте. Непрестанно се молете. За всичко благодарете; защото такава е спрямо вас волята Божия в Христа Иисуса” – така ни съветва свети апостол Павел в своето Първо послание до Солуняни. И ние, следвайки неговите слова, във времето на светата Четиридесятница, когато се каем за греховното ни битие и се молим за опрощение, сме и в постоянството на радостта. Радостни сме за мира и разбирателството, за благоденствието на родната ни Църква. Радостни сме за този ден, в който се навършват ДВЕ ГОДИНИ ОТ ИНТРОНИЗАЦИЯТА на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит НЕОФИТ, който мъдро ръководи Църквата ни, за да я има и днес тази постоянна наша радост.
Ваше Светейшество, ние Ви желаем много здраве, бодрост и сила на духа и тялото! Бог да сподоби на Вас твърдост на отеческата Ви десница, та с лекота да водите кораба на спасението, родната ни Църква в бурното море на този все по-секуларен свят. Дълги години да сме заедно в събранието на верните, чрез тайнството на светата Евхаристия, та да бъдем Христови, и когато дойде денят на Неговия съд – да имаме надеждата, че ще бъдем в постоянната радост на нашия Господ Иисус Христос.
На многая лета, Светейши Владико! Честит да е празникът на Църквата ни! Амин!“

С чувство на признателност и синовна обич поздравление към Светейшия ни патриарх поднесе и председателят на митрополитската катедрала – отец Мина.
От своя страна патриарх Неофит благодари на събратята си за добрите им благопожелания и изрази благодарността си към храмовото духовенство и богомолния народ.
Текст: Весела Игнатова
Снимки: Нина Комарова

Снимките и текста са любезно предоставени от сайта на Българска патриаршия!

{gallery}gallery/24.02.2015{/gallery}

Visits: 0

Skip to content