Продължете към съдържанието

Челопеченски манастир „Рождество Богородично“

Адрес: ул. „Манастирска“ 37, 1853 Челопечене

И.д. игумен: свещеник Николай Пенев – 0885 873 011

Челопеченският манастир “Рождество Богородично” се намира недалеч от кремиковския комбинат, в северната част на Челопечене.
Първите писмени следи за манастира са от 1192 година, когато цар Асен в специален хрисовул казва: “Христолюбивият Йоан Калиман, цар на българи и гърци, надарява манастира с тази повеля царска златопечатная”. Оригиналът на документа е открит и се намира в Амстердам, а копие се пази в Зографския манастир в Атон. С хрисовула се дават привилегии на Челопеченската обител като метох на Зографския манастир “Св. Георгий”. Той и сега е негов метох, в който често гостуват монаси от Атон.  

По време на турското робство, като повечето наши манастири, и този е разрушаван многократно и после с вярата и подкрепата на хората възкресяван за нов живот.

Сегашният малък храм “Рождество Богородично” е строен през 1980 г. на основите на църкви от незнайни времена. Фрески в него няма, а стените са покрити с безброй икони. Привличат погледа богато резбован иконостас, подарък от Княжевския манастир, и голяма икона на северната стена до олтара, на която Божията майка е изобразена с тъмно лице и напомня с нещо известната Черна мадона. Тя е подарък от Зографския манастир.
Вкопан в земята, вдясно от черквата се е стаил малък параклис, посветен на закрилника на България св. Иван Рилски,тук стъпалата надолу  водят в римска гробница с типичен засводен таван,мястото било е свещено още от раннохристиянско време. През Първото българско царство тя е превърната в постница, а сега в нея се пазят кости на починали монаси.
 В дригия край на манастирския двор,между две тракийски могили се е сгушил параклиса “Света Троица”, постница за уединение на монаси. Тук са и гробовете на починали монахини.
При разкопки в могилата е намерена чудотворна икона на Света Богородица. Тя е много старо копие на Иверската света Богородица, оригиналът на която се пази в Атон.

Манастирът има още една черква-гробищната “Свети Георги Побрдоносец”, на този етап (2010г.) се възстоновява.
На това свято място са станали много чудеса: някога отец Цвятко от с. Ботунец е разказвал как като дете на 9 години на Богородичен празник е видял на прозореца Божията майка в цял ръст, благославяйки молещите се в храма, образът бил видян и от миряните;стари хора разказвали и за дриго чудо как се е появил конник, слязъл поклонил се пред гробницата и незнайно изчезнал…..
Челопеченският манастир “Рождество Богородично” е действащ и в момента единствен негов обитател е игуменката майка Иустина, прекарала 34 години от живота си тук, отначало послушница, после монахиня, а сега е игуменка. Сам-самичка се грижи за всичко, а вратата на святата обител е винаги отворена за търсещи утеха, помощ и съвет. За манастирските дела й помагат и хората от селото.

Visits: 26

Skip to content