Продължете към съдържанието

Неделишки манастир „Св. Атанасий“

Адрес: 2213 с. Неделище

За контакт: тел. 071777/20 78, моб. тел. 0878/383568 – йеромонах Макарий

http://nedelishki-monastery.blogspot.com/

Неделишкият манастир е разположен близо до с. Неделище, на 10 км. източно от гр. Драгоман и на 45 км северозападно от София.

През 19 в. Неделишкият манастир “Св. Атанасий” е бил най-големия манастир в Драгоманския край, но днес от него е запазена само църквата, а останалите сгради са полуразрушени. В храма са запазени ктиторски надписи, от които разбираме, че манастира е бил изграден (или възобновен) и процъфтяващ в средата и 2-та половина на 19 в. В надписите се споменават имената на Димитър, Станка, Стоян, поп Кръстьо и др. от околните села – Неделище, Алботин, Габер и Ново село. Размерът на църквата, жилищните сгради и училището подсказват важното значение на обителта като културно-просветен център в този регион.

Понастоящем Неделишкият манастир е изоставен и недействуващ. Единствената оцеляла сграда в него е църквата “Св. Атанасий”, която е голяма – еднокорабна, триапсидна сграда с полуцилиндричен свод и малък открит притвор оформен с две арки. Стенописната украса в храма е запазена само в притвора. От ктиторски надпис разбираме, че изписването е станало по времето игумен Пахомий и е дело на местния живописец Гига Симеонов. В нишата над входа е изобразен патронът св. Атанасий и сцените “Грехопадението”и “Изгонването от рая”. От двете страни на входа са фигурите на двама архангели със свитъци в ръце и епизоди от “Митарствата на душата” и “Страшният съд”.

Интерес представляват каменните релефи, вградени в южната и западната фасада на църквата изобразяващи светци и същества от християнската митология. В църквата са съхранени и царските двери от по-стар иконостас, чиято дърворезба се отличава със същата фолклорна образност.

За последно монах в манастира е имало до 1959 г., когато манастирът попада в района на Първа гранична зона, в непосредствена близост до кльона на Югославската граница. След неговата кончина в манастира се разпореждат хора отглеждащи домашни животни: телета, пилета, овце, кози, прасета.
В средата на 90-те години на миналия век манастирът е изоставен, но през по-късно основно е реставриран и възстановен. На 10 октомври 2015 г. Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит, извърши обновяване на храма „Св. Атанасий Велики“ (вижте репортаж).

Visits: 19

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content