Продължете към съдържанието

В София съборно бе прочетена последната част на Богородичния акатист

hram uspenie sofiqНа 20 март вечерта за пореден – четвърти път бе отслужена празнична вечерня и прочетена последната част от Богородичния акатист. Съборната богослужба се състоя в столичния храм „Успение Богородично“, който се ръководи от ик. Лука Неплатанов.

Четири седмици вече в пeтъчните вечери се отслужва това последование, в което молитвено участие взема Негово Светейшество Софийският митрополит и патриарх Български Неофит.

 

Според предвидената програма на Софийска св. митрополия за съборните богослужения по време на Великия пост последованието бе извършено от Негово Преосвещенство Маркианополски еп. Константин.

Заедно с патриарх Неофит молитвено участие взеха Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Герасим, главен секретар на Св. Синод, храмовото духовенство и столични свещеници.

Последованието и възхваляващите Божията Майка песнопения бяха изпълнявани от представители на Свещеническия хор и клиросни певци.

В храма, посветен на Успението на Божията Майка, се събраха вярващи от целия град и заедно с певците вдъхновено отпяваха припевите: „Радвай се, Невесто неневестна” и „Алилуия”.

В края на акатиста към благоговейните вярващи с пастирско слово се обърна еп. Константин. Той говори за св. Богородица като пример на чистота, духовност и майчинство.

Негово Светейшество благослови църковното изпълнение и благодари на всички, взели участие в богослужбата, като пожела: “С молитвеното застъпничество на нея – Закрилницата на всички, нека да получат Божието благословение онези, които прибягват към нея с вяра и дръзновение… Да преминем попрището на настоящия ни пост успешно, духовно да богатеем и радостни да посрещнем великия празник на Възкресение Господне!“- каза патриархът, като даваше лично своята първосветителска благословия на множеството миряни, които се трупаха около него с надежда да получат Божия благослов.

Текст и снимки: Весела Игнатова

Снимките и текста са любезно предоставени от сайта на Българска патриаршия!

{gallery}gallery/22.03.2015{/gallery}

Visits: 0

Skip to content