Продължете към съдържанието

Програма за съборните богослужения през Страстната седмица в София

vazkresenieПоследната седмица на Великия пост Църквата нарича Страстна седмица, защото тя е посветена на възпоменанията за последните дни от земния живот на Спасителя Господ Иисус Христос – Неговите страдания, кръстна смърт и погребение.

 

Вечерните богослужения в неделя, понеделник и вторник, когато се изпълнява „Последование на Жениха” – напомнящо за величието и страданията на Небесния Жених Христос, и приканващи към духовна бдителност, съборно ще бъдат отслужени в митрополитската катедрала “Св. Неделя” с начален час – 19,00 ч.

В богослуженията молитвено участие ще вземe Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит.

Сутринта на ВЕЛИКИ ЧЕТВЪРТЪК Браницкият епископ Григорий ще възглави св. Литургия в митрополитската катедрала „Св. Неделя”, след която ще бъде отслужен Велик маслосвет.

Начало-9,00 ч.

Вечерта на Велики четвъртък в патриаршеския катедрален храм-паметник „Св. Александър Невски” ще се извърши последованието на 12-те Евангелия. В богослужението ще вземат участие Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит и преосвещените епископи Тивериополски Тихон и Браницки Григорий.

Начало- 18,30 ч.

На ВЕЛИКИ ПЕТЪК сутринта, когато в центъра на храма се изнася св. Плащаница, в богослужебното последование в митрополитската катедрала „Св. Неделя” ще вземе участие Браницки еп. Григорий.

Начало – 9,00 ч.

Вечерта в митрополитската катедрала “Св. Неделя” ще бъде извършено Опело Христово с участието на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и преосвещените епископи Тивериополски Тихон и Браницки еп. Григорий.

Начало- 18,30 ч.

На ВЕЛИКА СЪБОТА сутринта в митрополитската катедрала „Св. Неделя” Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий ще възглави св. Литургия.

Начало – 9,00 ч.

В пасхалната нощ в 23,15 ч. в патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски” ще бъде посрещнат Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, който ще възглави Пасхалната св. Литургия.

Visits: 2

Skip to content