Продължете към съдържанието

Жителите на столичния квартал “Гниляне” вече със свой храм

18В третата неделя от славното Христово Възкресение, която Църквата е посветила на светите Мироносици, Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит, освети новопостроения храм в софийския квартал „Гниляне“, община Нови Искър. (Гниляне е софийско село, присъединено като квартал към град Нови Искър, който е административен център на столичния район “Нови Искър” и е един от 24-те района на Столична община.)

След седемгодишни усилия жителите на селището се радват на свой храм, който е посветен на Христовото Възнесение и е единствен за тях. Желанието да си построят църква датира отдавна, тъй като се е запазила през годините традицията на Спасовден да си правят корбани и да се организират родови срещи. И тъй като нямали къде да почитат празника, се събирали в центъра на селото и си организирали братска трапеза. С въцърковяването на по-млади хора и с опита на по-възрастните християни правят инициативен комитет, който се заема с организацията по строителството на новия храм.

Първата копка е направена през 2008 г., след като общината е предоставила терен за построяването му. Основният градеж е започнал веднага, но поради липса на средства е преустановен. С много усилия и труд местните жители продължават да го изграждат и днес с радост отбелязват, че през всичките години на неговия строеж сами са намерили средства и начини за неговото изграждане. Всеки се включва с каквото има и може – идеи, пари, строителни материали и труд.

Храмът е с резбован иконостас, подовата настилка е гранитогрес, а поставената на св. Трапеза плоча е пристигнала специално от Македония, където се добива най-белият мрамор (какъвто има само още на гръцкия о. Тасос). Околохрамовото пространство е покрито с плочки и вече има засят райграс, който да допълва външния екстериор на храма.

Новият дом Божий бе осветен с пълния чин на освещаването и в него бе положена частица от мощите на св. Трифон. В църковното чинопоследование и в първата св. Литургия в новоосветената църква заедно със софийския викарий взеха участие йеромонах Нектарий – игумен на Куриловския манастир “Св. Йоан Рилски“ и предстоятел на храма, протойерей Борис Петров – и.д. игумен на Обрадовския манастир, протойерей Лазар Георгиев – предстоятел на горубленския храм, свещеник Ириней Митов и двама дякони – Васил Танев и Йосиф Николов.

За да вземат молитвено участие в богослужбите, бяха дошли голяма част от жителите на Гниляне, сред които бяха и кметът на район „Нови Искър“ г-жа Д. Райчева и началникът на противопожарната охрана в района.

В селището се намира основно училище, в което се обучават ок. 120 деца и за радост на вярващите, всичките те, от 1 до 7 клас, изучават предмета „Религия“. Част от тях заедно със своята учителка бяха дошли в храма, за да участват в богослужението.

В края на литургията с пастирско слово към християните, изпълнили до краен предел храма, се обърна еп. Григорий. Той говори за мястото и ролята на църковния дом в живота на християните, за радостта на вярващите от живота в Църквата.

„Храмът е място, където се получава Божията благодат и даровете на Светия Дух; място, където ползваме Тайнствата на Църквата…той е място за разговор с Бога и надежда, че молитвите ще бъдат чути…“ – каза в словото си владиката и пожела винаги този храм да бъде преизпълнен с богомолен народ, който да преуспява в единомислие в молитва.

“Нека Бог да възнагради всички, които са се потрудили през годините за изграждането на този дом“ – пожела еп. Григорий и им преподаде патриаршеското благословение на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

От името на църковното настоятелство думи на благодарност, поздрав и красив букет цветя поднесе йеромонах Нектарий.

„С радост във Възкръсналия Христос този храм да пребъде вовеки и всички, които пристъпват към Него да получат Божията благодат, сила и подкрепа“- пожела още владиката и даде за спомен от освещаването по една икона на всеки от множеството, които чинно чакаха края на богослужбата (завършила ок. 13 ч.).

Духовниците дълго раздаваха нафора, по частица от ризата, с която бе облечен владиката при освещаването, и по парченца от осветените хлебни приношения.

 
Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:118 limit=20|columns=3}

Visits: 1

Skip to content