Продължете към съдържанието

Браницкият еп. Григорий отслужи молебен за всички трудещи се

IMG 4285 nachaloДнес, 28 април, е обявен за Световен ден за безопасност и здраве при работа, който започва през 2003 г. да се чества съвместно с Международния ден в памет на загиналите и пострадали от трудови злополуки.
По този повод в митрополитската катедрала „Св. Неделя” бе отслужен молебен за  здраве и успех на всички работещи.
Последованието бе предстоявано от Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит. Заедно с владиката съслужиха архимандрит Алексий, ефимерий на Драгалевския манастир и член на Софийския епархийски съвет, ставр. ик. Ангел Ангелов, софийски протосингел, ставр. ик. Мина Минчев, председател на църковното настоятелство на катедралния храм, ставр. ик. Антон Вълчанов и протойерей Николай Цурев от храмовото духовенство и двама дякони.

Епископ Григорий отправи към Бога молитва за помощ в работата на всички трудещи се, за умения, мъдрост и сръчност при извършването й, за възпиране и отблъскване на всички противодействия на видими и невидими врагове, след което се обърна с кратко слово, в което благослови всички трудещи се по целия свят.
Синдикатите информират, че за периода 2000 – 2014 г. са станали общо 60 708 трудови злополуки, в които са загинали 1 952 български работници, а през 2014 г. са пострадали 2807 работници, от които 118 са изгубили живота си.
В заключение владиката пожела: „Да няма повече такива злополуки! Бог да закриля всички трудещи се и да вършат работата си с внимание… Бог да им помага! Бог да ги благославя и да им дава Ангел-пазител, който да ги пази от всякакви злополуки и нещастия и беди!”

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:120 limit=20|columns=3}

Visits: 0

Skip to content