Продължете към съдържанието

Зографският манастир прие за храмовия си празник над 550 поклонници

    zograf 2015Атонският Славянобългарски манастир „Св. Великомъченик Георги Зограф” отбеляза и тази година храмовия си празник с всенощно бдение и лития до малката църква „Св. Георги”, намираща се на хълма срещу манастира. Богослужението бе водено от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, пратеник на Св. Синод на БПЦ – БП. В съслужение с него бяха и двама светогорски игумени. Нашият дядо Амвросий посрещна по светогорска традиция дядо Христофор, игумен на манастира „Григориу“, който за пръв път посети българската обител.
    По време на св. Литургия митрополит Йоан ръкоположи монах Партений (в мире Димитър Левов) за йеродякон. На тържественото богослужение на десния клир в храма пееха монаси от гръцкия светогорски манастир „Григориу”, а на левия – певческа група, ръководена от Андрей Касабов.

    След края на св. Литургия с литийно шествие Аравийската чудотворна икона на св. Георги бе пренесена до хълма срещу манастира. Десетки поклонници се редуваха да носят иконата за здраве и благоденствие.
    Молитвено участие във всенощното бдение взеха над 550 поклонници от България и други страни. На тържествата в Зографския манастир присъстваха и членове на държавна делегация, водена от министъра на външните работи Даниел Митов, а в състава ѝ влизаха още директорът на дирекция „Вероизповедания” към МС Емил Велинов и генералният консул на България в Солун.

Снимки: иеродякон Юстин Зографски

{joomplucat:80 limit=22|columns=3}

Visits: 0

Skip to content