Продължете към съдържанието

Храмов празник в костинбродския храм “Св. Кирил и Методий”

kostinbrod 2015На 11 май честваме светите равноапостолни братя Кирил и Методий. В Софийска духовна околия има три храма посветени на славянските първоучители и просветители. Един от тях се намира в Костинброд. Благолепен, красив, с прекрасно оформено околохрамово пространство, той се извисява в източната част на селището и се е превърнал в любимо място за разходка и ръзмисъл на местните жители, както и за игри на най-малките (непосредствено до двора на храма има уредена детска площадка с различни приспособления за забава на малчуганите).

В чест на празника предстоятелят на храма – ик. Дамян Делов, който е и архиерейски наместник на Трънска духовна околия, в навечерието на празника организира всенощно бдение, изпълнено според устава на светогорските богослужения.

 

В него се включиха певци от цяла София, които през цялата нощ антифонно възхваляха светите първоучители с пападически пения и славословия. Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит, заедно със софийския протосингел се присъедини към продължителната богослужба и взе молитвено участие в нея.

В празничния ден в 9,30 ч. започна св. Литургия, която с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит бе предстоявана от ставр. ик. Ангел Ангелов, софийски протосингел. Заедно с него съслужиха ик. Дамян Делов, предстоятел на храма, и софийски свещеници.

Песнопенията бяха изпълнени от камерен състав на хора на Софийската духовна семинария, ръководени от преподавателя им Любомир Игнатов. Въпреки многочасовото пение през нощните часове в храма, семинаристите звучаха бодро, спято и с вдъхновеното си изпълнение заразяваха част от присъстващите, които тихо си припяваха с тях познати молитви.

След като причасти голямо множество вярващи, в края на литургията отец Ангел се обърна с пастирско слово към присъстващите, в което говори за това как и защо трябва да почитатме св. Братя.

По традиция след богослужението в храма бе отслужен празничен водосвет в двора на църквата, като бе поръсен целият двор и всички присъстващи със светена вода. Християните се подкрепиха с вкусно благословено ястие, подготвено от църковното настоятелство.

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:198 limit=40|columns=3}

Visits: 0

Skip to content