Продължете към съдържанието

Мощи на св. Серафим Саровски получихме в дар от Руската православна църква

IMG 9206Безценен дар получи Българската православна църква от Руската православна църква – частица от мощите на великия подвижник на благочестието, почитан и обичан от православните българи, св. Серафим Саровски, както и частици от мощи на руски новомъченици и изповедници.

По молба на Св. Синод на БПЦ, броени дни след като отбелязахме 1150 години от Покръстването на българския народ и 1145 години от основаването на Българската православна църква, Негово Светейшество Московският и на цяла Русия патриарх Кирил изпрати чрез Негово Високопреосвещенство Нижегородски и Арзамаски митрополит Георги мощехранителница със светинята. Митрополит Георги, в чиято епархия попада Дивеевската св. обител, основана от преподобни Серафим Саровски и в която се покоят мощите на светеца, е на официално посещение в България от 10 до 14 май. С благословението на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил и по покана на Ловчанския митрополит Гавриил, митрополит Георги и придружаващата го църковна делегация, в състава на която са игуменката на Серафимо-Дивеевската света обител Сергия (Конкова) и клирици от епархията, взе участие в тържествата по повод празника на Ловеч – 11 май, деня на св. братя Кирил и Методий.

На 12 май руската църковна делегация, придружавана от високопреосвещения Ловчански митрополит Гавриил, архим. Филип (Василцев) – предстоятел на Руското подворие в София, и йером. Зотик – секретар на подворието, бяха сърдечно приети от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. В срещата взеха участие и Браницки еп. Григорий – викарий на Софийския митрополит, архим. Герасим – гл. секретар на Св. Синод.

„Надяваме се, че този драгоценен дар ще укрепи още повече вярата и благочестието на православния български народ, както и нашето благозаповядано в Христа единство» – каза Негово Сетейшество патриарх Неофит, приемайки светите мощи. Той приветства с "Христос воскресе!" членовете на делегацията на Руската православна църква. И отправи молба към митрополит Георги да предаде «най-дълбока благодарност на Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил за този драгоценен дар за Българската православна църква, за неговата братска любов и внимание към нас».

«Преподобни Серафим Саровски е посрещал всеки с думите: „Христос воскресе, радост моя!" – каза още патриарх Неофит и благопожела: «Нека радостта в Светия Дух в този пасхален период и в целия наш живот да пребъдва с всички нас! Христос воскресе!»

По време на приема гостите споделиха впечатленията си от своето първо посещение в България и изказаха благодарност, че имат възможността да посетят тази свята земя на велики подвижници и да служат в катедралния храм на Ловеч, в Троянския и Рилския манастир и храма на Руското подворие в София. В хода на задушевния разговор митрополит Георги разказа за усилията, които полагат в оглавяваната от него епархия за възраждането и утвърждаването на християнските ценности сред населението и за разцвета, през последните години, на православната вяра в Русия.

Бяха разменени паметни дарове.
Текст: Александра Карамихалева
Снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:199 limit=40|columns=3}

Visits: 1

Skip to content