Продължете към съдържанието

Фоторепортаж от литийното шествие и вечернята в памет на св. мчк Георги Софийски Най-нови

1На 26 май честваме свети Георги Софийски Най-нови. В столицата има два храма, които с особена почит отбелязват деня на софийския мъченик.

Единият е параклисът в двора на Александровска болница, построен на мястото на мъченическата смърт на св. Георги Най-нови, а другият е ротондата "Св. Георги", където е погребан Христовият страдалец.

В навечерието на празника 25 май за първи път по инициатива на духовници и лекари и с благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, се проведе след 70 години прекъсване литийно шествие в памет на св. мъченик Георги Софийски Най-нови.

 

То започна след като бе дадено начало на вечерното богослужение в параклиса в Александровска болница (параклис с името на светеца – „Св. Георги Софийски Най-нови съществува от 2013 г.) от ставр. ик. Ангел Ангелов, софийски протосингел, и продължи по централните софийски улици, преминавайки през бул. „Пенчо Славейков”, бул. „Витоша”, пл. „Св. Неделя”, ул. „Съборна”, достигайки до ротондата „Св. Георги“, където е гробът на светеца.

Въпреки дъждовното време повече от стотина християни се включиха в продължителното шествие, предвождани от столични духовници и софийски семинаристи, които подобаващо облечени в иподяконски одежди и семинарски раса, носеха празничната икона, хоругви и кръст.

Вечерното богослужение продължи и завърши в старинния храм-ротонда, като бе отслужен водосвет при гроба на софийския светец, а в храма – петохлебие.

В края на богослужбата отец-протосингелът се обърна с пастирско слово към изпълнилите да краен предел храма усърдни богомолци и с присъщата си възторженост каза прочувствени думи за успешно завършилото литийно шествие. Той припомни случката, когато Грузия преживяваше труден момент и техният патриарх Илия бе призовал православните християни да се молят.

„Мирът се запази и по негово нареждане бе издигната над грузинската земя с въртолет голяма икона на св. Богородица, за да бъде благодатта на Божията майка и топлата й молитва над цялата страна… –каза в словото си протосингелът и продължи: „Вървейки днес по столичните булеварди, тръгвайки от лобното място, понесли иконата на св. Георги Най-нови, изпросихме от него с молитва благоденствието на града. Предприемайки духовен поход, ние преминахме през улиците, видяхме равнодушни хора, но и такива, които се спряха и целунаха иконата, за да изпросят и те тази благодат. Това което почувствахме, което усетихме, че носим в сърцата си, е, че този Божи угодник чрез мъченическата си смърт наистина е прострял своя покров над нашия град и се моли за нас пред престола на Господа за закрилата ни. Честити сме и сме радостни, че сторихме това което трябваше… макар и след толкова дълго време. Пътят е пропоравен, трябва да продължим ежегодно да го вървим и да приобщаваме все повече и повече хора!“ – каза още отецът и преподаде на народа патриаршеския благослов на Негово Светейшество патриарх Неофит.

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:212 limit=40|columns=3}

Visits: 1

Skip to content