Продължете към съдържанието

Българският патриарх Неофит се срещна с кмета на гр. София г-жа Йорданка Фандъкова

priem fandakowaСреща между Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и кмета на София Йорданка Фандъкова се състоя днес в приемния салон на Патриаршеския дом.

В срещата взеха участие и зам.-кметът на София д-р Тодор Чобанов, Браницки еп. Григорий – викарий на Софийския митрополит, архим. Герасим – гл. секретар на Св. Синод, протосингелът на Софийска митрополия ставр. ик. Ангел Ангелов, йером. Никанор и др., както и парламентарният секретар на кабинета на зам.-министър председателя по европейските фондове и икономическата политика Стефан Илиев.

По време на срещата бяха поставени конкретни въпроси, касаещи сътрудничеството между Столична община и Българската православна църква и нейното поделение Софийска св. митрополия.

 

Бе изтъкнато, че православните храмове, манастири и други знакови за столицата църковни сгради в голямата си част са сред обектите с национално и световно културно значение.

"Столична община през последните години полага последователно усилия за подкрепа и моя лична кауза е да подпомагаме възстановяването и изграждането на православни храмове", каза кметът Фандъкова.

В периода 2010 – 2014 г. за строителство и ремонт на църковни храмове и манастири са отпуснати близо един милион лева общо (950 000 лв.) от бюджета на общината. Отпуснати са средства за „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“, „Св. Мина“, „Св. архангел Михаил“ в гробищен парк „Бакърена фабрика“, както и за изграждането на нови църкви в с. Владая и в район "Младост". Сред храмовете е и ротондата „Свети Георги“, за която за ремонт на зидове и покрив са отпуснати през миналата година 40 000 лв.

Кметът на София изтъкна, че е важно да бъде насърчено отпуснатите вече средства да бъдат усвоени, за да не губим ценно време и да не допуснем влошаване на състоянието на храмовете.

"По мое предложение през тази година също ще бъде разгледано от Столичния общински съвет отпускането на средства за възстановяване на църкви", каза кметът.

С оглед на по-голямата експедитивност при подготовката и придвижването на документацията по ремонтите на църковни сгради и строежите на православни храмове, бе обсъдено създаването на работен екип с представители от двете страни.

Тема на разговор между Негово Светейшество и кмета Фандъкова бе и преподаването на предмета "Религия" в столичните училища. Кметът на София посочи, че в момента в училище религията може да бъде изучавана като задължително избираема или свободно избираема подготовка. По думите й е важно да има подготвени учители и да се работи за разширяване на мрежата от училища. "Добрите училища знаят как да бъдат добри – подчерта Фандъкова, – като предлагат добри практики, а преподаването на "Религия" е добра практика, която дава добри резултати и заслужава да бъде насърчавана".

Сред важните задачи, които бяха обсъдени, е и чрез европейски средства да се търсят възможности за поддържане на църкви и храмове, като Синодната палата, Софийската св. митрополия, Богословския факултет и Софийската духовна семинария, които в значителна степен оформят облика на София.

Като си благодариха взаимно за добрата воля и взаимодействието в усилията на двете институции за благото на София и нейните граждани, двете страни изразиха желание и решимост за още по-активно сътрудничество занапред.

Текст: Александра Карамихалева
Снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:220 limit=40|columns=3}

Visits: 0

Skip to content