Продължете към съдържанието

Патриарх Неофит благослови християните в столичния храм „Св. Дух“

sveti duhС архиерейска св. Литургия бе отбелязан храмовият празник на столичния храм „Св. Дух“, кв. „Надежда“. В един от най-големите квартали на София се намира църква, посветена на Третото Лице на Света Троица – Светия Животворящ Дух, Чийто празник тази година честваме на 1 юни.

За голяма радост на храмовото духовенство и енорията, в чест на храмовия празник за първи път като кириарх на епархията дойде Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит. Той бе тържествено посрещнат в храма и като даде своя първосветителски благослов на десетките миряни, събрали се отрано в храма, се даде начало на св. Литургия.

Тя бе възглавена от Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит. В съслужение взеха участие ик. Константин Вълчев – предстоятел на тържествуващия храм, архим. Теофан, ставр. ик. Ангел Ангелов – протосингел на Софийска митрополия, и голямо множество предстоятели на столични храмове, сред които ставроф. ик. Мина Минчев, председател на митрополитската катедрала „Св. Неделя“ и член на Софийския епархийски съвет, и двама дякони.

Тържествуващият храм не можа да побере всички желаещи да вземат молитвено участие в богослужбата. Жива и въцърковена, енорията в молитвена тишина участваше в св. Литургия и припяваше заедно с храмовия хор литургичните песнопения.

С празнично пастирско слово към присъстващите се обърна еп. Григорий. Владиката говори за историята и духовния смисъл на чествания празник. За апостолите и за предадената чрез тях благодатна приемственост бяха думите на викария и най-вече за това какво се изисква от нас, християните, за да приемем и запазим даровете на Светия Дух.

Мнозина се бяха подготвили и в края на литургията пристъпиха към св. Христови Тайни. Епископ Григорий дълго раздава нафора на църковното изпълнение, а духовници освещаваха многобройните приношения.

С гръмко многолетствие завърши духовното тържество. Владиката благодари на предстоятеля на храма и на всички, които се трудят и молят в него, а Негово Светейшество даде своя патриаршески благослов на всички празнуващи.

 

Справка:

Храмът „Свети Дух" се намира в северната част на София, отдясно на шосето София – Лом. През 1906 г. са построени първите къщи в този район. Живущите тук всяка година в деня на Свети Дух се събирали за празничен водосвет. Така празникът Свети Дух се превърнал в събор на тогавашната махала „Надежда”.

През 1920 г. е построен малък параклис, посветен на Свети Дух, в който са били отслужвани редовно богослужения. Така този параклис, а по-късно и новопостроената църква са запазили храмовия празник и името „Свети Дух" до ден-днешен.

Храмът-параклис трудно побирал богомолците от „Надежда". По тази причина църковното настоятелство през юли 1926 г. поискало разрешение от св. Софийска митрополия да построят нова църква. През август 1931 г. се провел търг за построяване на храма по стопански начин. Търгът бил спечелен от г-н Пройно Иванов Пройков, който построил и довършил църквата. Църковното настоятелство с разрешение на св. Софийска митрополия определило и датата за освещаването на храма. Това събитие било ознаменувано и запаметено върху вградената мраморна мемориална плоча над южната врата на храма. Там стои надпис: „Съгради се този храм през 1932 г. при царуването на Негово Величество цар Борис III. Биде осветен на 9.Х.1932 г. от Негово Високопреосвещенство митрополит г-н Стефан, председател св. иконом С. п. Теофилов и настоятелство: Илия Ганински, Ив. Тодоров, Спас Богданов, И. Илиев, Илия Любенов. Строител: П. И. Пройков”.

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:222 limit=40|columns=3}

Visits: 0

Skip to content